2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Egyetemi élet
Centrumban a Szent-Györgyi Napok
Az állam élettudományokat érintő kutatás-fejlesztési pályázatai alapján a legsikeresebb magyar egyetem a szegedi, hangzott el az egyetemünk Nobel-díjas volt rektora előtt tisztelgő ünnepségsorozaton.
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma november 17-e és 19-e között rendezte meg hagyományos ünnepi programsorozatát, a XII. Szent Györgyi Napokat. Az ünnepségsorozat eredeti célja az volt, hogy megemlékezzenek az egyetem Nobel-díjas professzoráról, néhai rektoráról, az Általános Orvostudományi Kar hajdani dékánjáról, az egyedüli tudósról, aki hazánkban végzett kutatómunkája alapján részesült e magas, nemzetközi kitüntetésben. A nagyszabású rendezvényen háziorvosi továbbképző tanfolyamokat, a modern tudomány vívmányairól szóló előadásokat, egyetemi ünnepséget, és kulturális programokat is talált a szakma és a karok hallgatósága egyaránt.
Lonovics János centrumelnök a rendezvényt nyitó sajtótájékoztatón elmondta, a nagy hagyományokkal bíró Szent-Györgyi Napok egyre sokrétűbbé vált az utóbbi évek alatt, hiszen a két kar ünnepeként induló rendezvény mára a posztgraduális képzés legnívósabb szakmai fórumává vált a régióban. A Szent-Györgyi Napok idén a Richter Gedeon Rt. Richter Tudósklub című, szintén továbbképző jellegű előadássorozatát is társrendezvényeként köszönthette. A centrumelnök kiemelte, rendezvényükkel szeretnék a környező három megye orvos- és gyógyszerésztársadalmát öszszefogni, az egyetem biztosította fejlett tudományos fokon. Távlati céljuk pedig a rendezvény országos központtá szervezése.
 
Benedek György dékántól vehett át emeritus professzori kinevezését Stájer Géza. Fotó: Segsvári Csaba
 
Petri András, a szervezőbizottság elnöke elmondta, míg tavaly 687 fő vett részt a rendezvényen, idén már a tudományos előadásokra előzetesen többen jelentkeztek ennél, azaz egyértelműen sikeres és szakmailag hasznos rendezvényről beszélhetünk. Kiemelte, jövőre újabb szekcióval bővítenék a Szent-Györgyi Napokat, hiszen akkor már a gyógyszerész kar is e sorozat keretében tartja majd szakmai továbbképzését.
Vas Ádám, a társrendezvény Richter Tudósklubot szervező Richter Gedeon Rt. tudományos igazgatója elmondta, szívesen jöttek ide, hiszen az SZTE presztízse, szellemi értéke, és a kiépült infrastruktúra mind garanciája a nívós szakemberképzésnek. Ugyanakkor az orvos- és gyógyszerésztudomány itt tapasztalható szoros összefogása a hazai gyógyszeripari sikereket is borítékolhatja. Kiemelte továbbá, hogy Kelet-Közép-Európa legjelentősebb gyógyszeripari cégeként a megfelelő tudományos nívó mellett rendezvényükkel szeretnék elősegíteni azt is, hogy minél több végzett orvos és gyógyszerész szakember válassza a kecsegtető külföldi állások helyett hazánkat. Idén a központi idegrendszer problémáit taglaló témakörökkel igyekeztek a hallgatók számára is érdekes tematikát összeállítani a Tudósklub szervezői.
Gulyás Balázs, a svédországi Karolinska Intézet professzora, a MTA külső tagja, a rendezvény egyik előadója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta az SZTE kiemelkedő szerepét az élettudományok terén, hisz nem csak a „kínai listán” szerepel a legjobb magyar egyetemként az SZTE. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal – amely a legnagyobb összegű kutatás-fejlesztési támogatások odaítéléséről rendelkezik hazánkban –, pályáztatási eredményei alapján az SZTE a legsikeresebb magyar egyetem. Ebben a legjelentősebb szerepet az élettudományokon alapuló szegedi kutatás-fejlesztések játsszák.
Falkay György a Centrum gyógyszerészkari társelnöke elmondta, a rendezvénnyel az orvos- és gyógyszerésztudomány szoros kapcsolatára is szeretnék felhívni a figyelmet. A tudományos kutatásokban egymást segítő két ág ugyanolyan fontossággal bír a hasznos eredmények elérésében, a közvélemény azonban a gyógyszerészetet gyakran az orvostudomány mögé sorolja.
A kevésbé viharfelhős hangulatban eltelt ünnepi rendezvények között helyet kapott többek között háziorvosi, kardiológiai és fogorvosi továbbképző tanfolyam, a Richter Tudósklub előadásai, valamint Szekeres László és néhai Kahán Ágost egyetemi tanárok festménykiállítását is megtekinthették a résztvevők. A rendezvény keretein belül, ünnepélyes keretek között adták át a két kar idei elismeréseit. A 2004/2005-ös tanévben az ÁOK tudományos diákköri pályamunka pályázatán egyetemünk 16 hallgatóját díjazták. Az ünnepségen a két kar évtizedekkel ezelőtt végzett diákjai is átvehették jubileumi oklevelüket. Az ÁOK két vas, két gyémánt és 33 arany diplomát osztott ki, míg a GYTK-n egy rubin, három gyémánt és 24 aranydiplomát vehettek át a régebben végzettek. Az emelkedett hangulatú ünnepségen ezeken kívül az ÁOK hét egyetemi intézeteinek egy-egy munkatársa vehetett át dékáni dicséretet, majd négy egyetemi tanár vehette át a megtisztelő „kar kiváló oktatója” címet, hárman pedig emeritus professzori kinevezést kaptak.
 
 
Kitüntetettek
ÁOK „Kar Kiváló Oktatója” elismerést kapta László István egyetemi adjunktus (Családorvosi Intézet és Rendelő, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet),  Penke Botond akadémikus, egyetemi tanár (Orvosi Vegytani Intézet) és Szalontai Klára kórházi adjunktus (Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Deszk – Tüdőgyógyászati Tanszék).
Emeritus professzorrá avatták Kata Mihályt (GYTK Gyógyszertechnológiai Intézet), Stájer Gézát (GYTK-Gyógyszerkémiai Intézet), és Molnár Józsefet. (ÁOK Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet).
A Novák István pályadíjat pedig Tari Judit idén végzett gyógyszerésznő vehette át.
 
 
Az ünnep alkalmából egy bemutatkozó kiadványt is megjelentetett a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum, amely a sikeres eredményeket összefoglalva mutatja be az intézményt. A most megjelent füzetet hamarosan követi egy multimédiás cédé is, mely segít majd az intézmény kapcsolatainak, jó hírének kiszélesítésében is.
Hauptmann Tamás

Sport1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár