2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Egyetemi élet
November 15-én este kezdődött az a négy előadásból álló rendezvénysorozatnak, melyet az Universitas Kör szervezett. A „Filozófus estékre” nem csupán az adott szakra járó hallgatókat várják, hanem minden, tudomány iránt érdeklődőt.
Az Universitas Kör vezetője, Krenedits Sándor elmondta, hogy ezt az egyetemi kulturális öntevékeny csoportot tavaly október 23-án alakították meg. Tagjai zömében filozófia szakos hallgatók, de egyre többen érdeklődnek tevékenységük iránt az SZTE más szakjain tanulók közül is. Jelenleg körülbelül tizenöt tagjuk van, közülük hatan vesznek részt ténylegesen aktívan a munkájukban. Az Universitas Kör célja a különböző szakok és karok közötti tudományos és kulturális kapcsolatok kialakítása és ápolása. Ezenkívül – mint ahogy az alapszabályukban is szerepel –, a kiemelkedő hallgatói munkák bemutatását is felvállalták. E célból szerveztek tavaly egy kétnapos mini konferenciát is, amelyen a sikeresebb OTDK-s dolgozatokat mutatták be szerzőik. A legjobbakat a Hallgatói Önkormányzattal együttműködve díjazták is – tette hozzá. Az előadásokon kívül koncertek és kiállítások szervezésével is foglalkoznak, így a tavaszi fesztiválra is készülnek programokkal.
A tavalyi, több tudományágnak az emberrel kapcsolatos nézeteit bemutató „Ecco Homo” előadás-sorozatuk sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy – most kizárólag filozófiához kötődő témákban – felkérnek előadókat, hogy népszerűsítsék a tudományágat. A „Filozófus esték” célja, hogy megszólítsák azokat is, akik más karokra, szakokra járnak, így ők az előadásokat végighallgatva jobban megérthetik a filozófiai gondolkodást, és megismerkedhetnek olyan témakörökkel, melyek jelenleg aktuálisak. A felkért előadók szabadon választották ki előadásuk témáját, de mindegyikük időszerű kérdésekről fog beszélni, laikusok számára is közérthető és érdekes módon.
A „Filozófus estéket” négy egymást követő héten, kedden este hét órakor tartják, az egyetem Petőfi sugárúti épületében, a Filozófia I. előadóban. November 15-én Kissné Novák Éva docens tartott előadást, melynek címe: A személyiségelmélet kérdőjelei. Az érdeklődők ezen az esten az 1911-ben elhunyt Böhm Károly filozófus értékelméletét ismerhették meg. November 22-én, kedden szintén 19 órakor Gyenge Zoltán docens pedig „Kierkegaard és Nietzsche valláskritikája” címmel tart előadást. Rajtuk kívül Dékány András tanszékvezető docens és Csejtei Dezső egyetemi tanár fog még az érdeklődőkhöz szólni a sorozat folytatásában. Csejtei Dezső november 29-én „A műveletlenség káráról és hasznáról”, Dékány András pedig december 6-án „Polgárok és ploretárok – beszélgetés Marx aktualitásáról” címmel tartja meg előadását. A program természetesen mindenki számára nyitott és ingyenes.
Ezzel a négy előadásból álló sorozattal nem fejezik be a munkát az Universitas Kör tagjai. Egyik céljuk, hogy más egyetemek tanárait is bevonják valamilyen formában az oktatómunkába. Krenedits Sándor elmondta, hogy amennyiben sikerül megegyezniük a BTK HÖK-kel, akkor indítanak egy kredites általánosan művelő órát, melynek a témaköre valószínűleg a bűn lesz. Ennek törzsanyagát az SZTE oktatói adnák le a diákoknak, de ezenfelül bevonnák más egyetemek tanárait, vagy például egyéb területek szakembereit is, mint például egy börtönpszichológust. Így sokkal színesebb képet kaphatnának a diákok az adott témakörről. Ennek megszervezéséhez leginkább személyes kapcsolatokra, ismeretségekre van szükség – tette hozzá Krenedits Sándor.
Azért is hívták életre az Universitas Kört, és amiatt szerveznek előadásokat és egyéb programokat, mert azt tapasztalják, hogy a hallgatók körében elég nagy a passzivitás, hiányzik a közösségi gondolkodás. Sok esetben még saját szaktársaikra sem figyelnek oda. Valahol ez ellen is küzdeni akarnak a „Filozófus estékkel”, de a következő félévben is újabb programokat szerveznek. Krenedits Sándor a terveikkel kapcsolatban elmondta, hogy az egyetemi öntevékeny csoportokkal szeretnének egyeztetni, mert ezen a téren is fontos lenne az összefogás és a közös munka.
Varga Anna

szgep_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár