2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Egyetemi élet
Az egyetemek mint a versenyképesség központjai
A kormánynak a költségvetési eszközök teljes tárával arra kell törekednie, hogy az egyetemek váljanak a hazai versenyképesség központjaivá – jelentette ki Kóka János csütörtökön a szegedi egyetemen tartott előadásán. „Megpróbáljuk az egyetemek környékén felhúzni azt az innovációs értékláncot, amely az egyetemeket teszi az új magyar versenyképesség központjaivá” – mondta a gazdasági miniszter.
A versenyképesség javítását kell a politika fókuszába helyezni, mert nincs más eszköz, amellyel forrásokat lehet teremteni a szociális, a felzárkóztatási és a fejlesztési feladatokhoz. Az utóbbi években elvesztettük a versenyképesség hagyományos eszközeinek jelentős részét, nem vagyunk, de nem is akarunk, a legolcsóbban termelő ország lenni, nekünk a legjobb ár-érték arány mellett termelő országnak kell lennünk. Ha azt mondjuk a versenyképesség mentén fejlesztjük a gazdaságot, azt is elmondtuk mi mellett nem fejlesztünk. A mesterséges foglalkoztatás, a régi és versenyképtelen rendszerek állami finanszírozása azok a kategóriák, melyekre legalább olyan lendülettel kell nemet mondanunk, mint, amilyen lendülettel igent mondunk a versenyképességre - hangsúlyozta a politikus.
Magyarországon nem lesz érdemi befektetői bizalomerősítés akkor, ha a kormány és a monetáris politika nem hagy föl a forint árfolyamának politikai szempontú folyamatos megközelítésével - mondta a miniszter. Hozzátette: a monetáris politika hosszú távú stabilitása a versenyképességet szolgálja. A szigorú fiskális politika fenntartása, a maastrichti konvergencia program betartása, érinthetetlen kérdés kell, hogy legyen. Az nem megy, hogy egyik oldalon maastrichti konvergencia programot hirdetünk, 2008-as fikszálást, és 2010-es eurózóna belépést, miközben másik oldalon folyamatosan engedünk azoknak a szocialisztikus kényszereknek, amelyek az állami újraelosztás fokozásába próbálnak bennünket belenyomni - jelentette ki Kóka János.

DSC_3253_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár