2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Egyetemi élet
SVÉD ÁLLÁSBÖRZÉT ÉS KULTURÁLIS BEMUTATÓT tartottak április 28-án a Budapesti Corvinus Egyetemen. A „Svédország egy nap alatt” című rendezvényt a Stockholm School of Economics és a Royal Institute of Technology in Stockholm szervezte a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói számára. Több mint tíz nemzetközi svéd cég képviselői tartottak izgalmas prezentációt és előadást, így a Sandvik, az Atlas Copco az Oriflame is. Tájékoztató hangzott el a Gripen program keretében zajló magyar-svéd ipari együttműködésről, s svéd zene, könyv- és folyóirat-bemutató, utcaművészeti kiállítás, ételkóstoló és filmvetítés egészítette ki a vállalatok bemutatkozóját.
 
ÁLLÁSKERESÉST MEGKÖNNYÍTŐ TANÁCSOKKAL, háttér-információkkal kívánja segíteni végzős diákjainak elhelyezkedését a Kaposvári Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara. Éppen ezért május 3-án konferenciát rendeztek, melyre a különböző foglalkoztatáspolitikai szervezetektől hívtak meg neves előadókat. Előadást tartott többek között Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, Frey Mária munkaügyi kutató, a Foglalkoztatási Hivatal tudományos főmunkatársa, Tarrné Törzsök Piroska, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, valamint Varga Gábor, az FVM Somogy Megyei Földművelésügyi Hivatal hivatalvezetője. A rendezvényen a régió vezető vállalatai, vállalkozásai is bemutatkozhattak, s ismertethették állásajánlataikat.
 
OKTATÓKAT CSERÉLTEK A KÜLÖNBÖZŐ KAROK HALLGATÓI a Budapesti Corvinus Egyetemen május 5-én. Az integráció elmélyítése jegyében a megszokott előadások mellett eddig számukra idegen tudományágakról hallgathattak előadásokat neves „corvinusos” oktatóktól. Első alkalommal például a Közgazdaságtudományi, Gazdálkodástudományi és a Társadalomtudományi Kar hallgatóinak Kállay Miklós a bor élvezetéről és kémiájáról, Rimóczi Imre élő örökségünk értékeiről, a növényekről és gombákról, végül Tózsa István a 21. századi közigazgatásról tartott előadást. Az egyetem vezetése azt tervezi, ezentúl félévente legalább egyszer megrendezik az „oktatócserét”.
 
BRAZIL ZENEI SZAKEMBER TARTOTT MESTERKURZUST a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékén. Marco Antonio da Silva Ramos, a Săo Paolo-i Egyetem Zenei Tanszékének vezetője első ízben látogatott Magyarországra. A mesterkurzus során a világhírű professzor előadásokat tartott a hazánkban még kevéssé ismert brazil vokális zenéről (kórusirodalom, opera, oratórium, ária, dal), emellett pedig magánének- és karvezetés órákat is adott a Zenei Tanszék hallgatóinak. Az ötnapos kurzust nagyszabású koncert zárta, ahol a héten tanított műveket Marco Antonio da Silva Ramos vezényelte.
 
TÍZSZÁZALÉKOS LÉTSZÁMCSÖKKENTÉS VÁRHATÓ a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a jövő évben. A Magyar Nemzet című újság korábban azt közölte: a leépítésekre azért kerül sor, mert százzal több a munkatárs, mint a nappali tagozatos hallgató az intézményben. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint összességében még mindig jóval több a hallgató, mint a munkatárs az egyetemen. A HM azonban elismerte: az elmúlt években jelentős hallgatói létszámcsökkentés történt, és a „csökkentés struktúráját az egyetem várható hallgató létszámának összetétele, azaz a tényleges oktatói igények fogják meghatározni”.
 
DÍSZDOKTORÁVÁ FOGADTA XVI. BENEDEK PÁPÁT a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa. Már tavaly nyáron elkezdődött a magas kitüntetés odaítélésének technikai folyamata az akkor még csak bíboros Joseph Ratzinger számára. Andrei Marga, a BBTE akadémiai tanácsának elnöke elmondta: az intézmény vallásképzés szempontjából Európa egyik legösszetettebb egyetemévé vált, hiszen az ortodox mellett római katolikus, református és görög katolikus vallástanárokat is képeznek. A vallásoktatásra fektetett hangsúly olyan konkrét eredményben is tükröződik, mint például több bíboros díszdoktorrá avatása.
 
FELÚJÍTJÁK A DEBRECENI EGYETEM FŐÉPÜLETÉNEK díszüveg ablakait. Az Aula ablakait a háború előtt üvegfestmények díszítették. A különleges díszüvegek a Református Kollégium 400 éves fennállása alkalmából tervezett ünnepségre készültek el 1938-ban. Az üvegfestményeket Róth Miksa, az ország egyik legjelentősebb üvegfestő művésze készítette. A festmények azokat az egyetemeket ábrázolták, amelyeket a kollégium diákjai az elmúlt századokban gyakran felkerestek, mindezeken túl számos felirat is olvasható volt rajtuk. Az ablakok 1944 őszén jelentős kárt szenvedtek. A díszüvegek eredeti állapotának visszaállítása várhatóan 2012-re, vagyis a Debreceni Egyetem alapításának 100. évfordulójára valósul meg.
 
PPP-BERUHÁZÁS KERETÉBEN MEGVALÓSULÓ DIÁKOTTHON építésére írt alá szándéknyilatkozatot a Károly Róbert Főiskola és a közbeszerzési pályáztatás nyertes ajánlattevője, a Strabag Építő Rt. A szándéknyilatkozatot a főépület tanácstermében a Károly Róbert Főiskola részéről Magda Sándor főiskolai rektor, a Strabag Építő Rt. részéről Vermesy Sándor igazgatósági tag írta alá. A beruházás két ütemben valósul meg, és összesen mintegy hatszáz fő elhelyezését teszi majd lehetővé. A 2006. január 31-ére elkészülő I. ütemben négyszázharminchat fő számára készül el a falu. A tervek szerint a hallgatók által fizetendő bérleti díj a szolgáltatás színvonalától függően nem haladhatja meg a 15.000 Ft/fő/hó értéket.
 
AZ EURÓPAI UNIÓ AKTUÁLIS HELYZETÉRŐL, törekvéseiről, Európa nyelveiről és kultúráiról rendeztek kétnapos továbbképzést a Nyíregyházi Főiskolán május 2-3-án. A rendezvényre huszonkét beregszászi tanár érkezett Nyíregyházára. Előadást tartott többek között Íjgyártó István nagykövet, a Külügyminisztérium munkatársa. A nagykövet az új Európa szomszédságpolitikájáról, illetve a magyar-ukrán kétoldalú kulturális kapcsolatok lehetőségeiről beszélt. Elmondta, hogy az Európai Unió jelenleg nem kíván új tagokat bevonni, viszont célja, hogy a jelenlegi tagok szomszédságában lévő országok az EU értékeivel közel azonos érdekeket képviseljenek. Hangsúlyozta, ez a törekvés Kárpátalja és Nyíregyháza számára is számtalan lehetőséget rejt.
Bezár