2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Egyetemi élet
A SZEGEDI RÉGIZENE MűHELY szervezésében május 9-én (hétfőn) 19 órai kezdettel a Canticum Novum Kamarakórus hangversenyét rendezik meg a szegedi Várban.
 
TANDORI KÁROLY EMLÉKÉRE (születésének 80. évfordulója alkalmából) és Leindler László tiszteletére (70. születésnapja alkalmából) konferenciát rendez a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia III. Osztálya, a Szegedi Akadémiai Bizottság és a Bolyai János Matematikai Társulat május 10–11-én (kedd-szerda) a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Somogyi Béla u. 7.). Az előadások kedden 10.30-kor, szerdán 10 órakor kezdődnek. Előadást tartanak: Móricz Ferenc, Csörgő Sándor, Szabados József, Németh József, Szalay István, Stachó László, Krámli András, Csákány Béla, Hatvani László, Daróczy Zoltán, illetve Vértesi Péter, Krisztin Tibor, Páles Zsolt, Schipp Ferenc és Totik Vilmos
 
BALLA ATTILA FESTŐMűVÉSZ kiállítása nyílik az SZTE JGYTFK Rajz-Művészettörténeti Tanszék Tanszéki Galériájában (Brüsszeli krt. 37.) május 10-én (kedden). Az ünnepélyes megnyitót kedden 17 órakor tartják a Rajz Tanszék Fischer termében. Megnyitó beszédet mond: Szuromi Pál művészeti író, gitáron közreműködik: Rakovics István.  
 
AZ SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁRA május 11-én (szerdán) 12 órakor nyitja meg legújabb kiállítását. Az „Évfordulós arcképcsarnok” című sorozat keretében ezúttal József Attilára emlékeznek. Az ünnepség helyszíne a TIK átriuma, megnyitó beszédet mond Lengyel András irodalomtörténész. József Attila verseihez Tóth Rózsa grafikusművész készített illusztrációkat. A kiállítást rendezték: Klukovitsné Paróczy Katalin és Ráczné Mojzes Katalin főkönyvtárosok.
 
AZ SZTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Pszichiátriai Klinika „Elme Mater” című posztgraduális tudományos továbbképző programjának következő ülését május 11-én (szerdán) 14.30-kor tartják az Új Klinikai Tömb földszinti tantermében (Semmelweis u. 6.). A téma: Információfeldolgozás lelki betegségekben. Az előadó: Csifcsák Gábor PhD-hallgató (SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika/Göttingeni Egyetem).
 
„HARMINC ÉVE KAPTUNK DIPLOMÁT – HÁROM NEMZEDÉK, EGY FÖDÉL” címmel rendeznek „Jugyus" beszélgetést a JGYTFK Dísztermében május 12-én (csütörtökön) 18 órától. Tanárok és diákok személyes élmények alapján beszélgetnek a tanárképzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Házigazda: Galambos Gábor főigazgató. A beszélgetést Madarász Klára, az Olasz Tanszék docense vezeti.
 
A MűSZAKI TÉRINFORMATIKA EGYESÜLET 8. konferenciáját rendezik a Tanulmányi és Információs Központban május 12–13-án (csütörtök-péntek). A Műszaki Térinformatika Egyesület non-profit szervezet, mely az automatizált térképezés és eszköz-menedzsment (AM/FM), a térinformatika (GIS), a rendszerfelügyelet és adatgyűjtés (SCADA), valamint az ezekhez kapcsolódó informatikai technológiák alkalmazásával foglalkozik, a közművek, kormányhivatalok, önkormányzatok és más szervezetek területén. A konferencia fő témakörei: Regionális fejlesztések térinformatikai vonzatai, Önkormányzati alkalmazások, Műszaki nyilvántartások digitális térképi alapjai, Mobil és webes alkalmazások, Turisztika és globális helymeghatározás, Térinformatika az ügyfélkapcsolatokban. Részletesebben: http://www.agt.bme.hu/gita/szeged2005.html.
 
AZ OSZTRÁK ÁLLAMSZERZŐDÉS 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL rendez ünnepséget a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke május 30-án. Az ünnepség első része 18 órakor kezdődik a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, a második részre és a fogadásra az Olasz Kulturális Központ Dugonics téri épületében kerül sor. Osztrák részről az ünnepségen részt vesz Reinhold Mayrhofer-Grünbühel, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete, Emil Brix nagykövet, a Külügyminisztérium Kultúrpolitikai Szekciójának vezetője, Wilfried Seipel, a bécsi Kunsthistorisches Museum főigazgatója, Brigitte Böck, az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium Kultúra Szekciójának vezetője, valamint Elke Atzler kulturális attasé, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatónője. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát Koncz Erika helyettes államtitkár asszony képviseli a rendezvényen.
 
Bálint Sándor halálának huszonötödik évfordulója alkalmából május 10-én kedden 15 órakor felavatják és felszentelik felújított síremlékét az Alsóvárosi temetőben. Avatóbeszédet mond Botka László polgármester, a síremléket felszenteli Gyulay Endre Szeged-csanádi megyéspüspök.

P1250119_230x172.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár