2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Egyetemi élet
Milyen ismeretek szükségesek ahhoz, hogy a kutatási eredményből, a piacképes találmányból eladható termék legyen? Hogyan érhető el, hogy minél több hazai szabadalom mielőbb hasznosuljon? A többi között ezekre, a kutatók számára fontos kérdésekre ad választ az az előadás-sorozat, mely október 20-án délután indul a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpontja (DNT) szervezésében.
Az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában havonta egy alkalommal megrendezendő Az ész beszél… című előadás-sorozat a DNT kutatócsoportjainak és minden más érdeklődőnek is segít abban, hogy kamatoztatni tudják ötleteiket, találmányaikat az üzleti világban.
A szegedi egyetem a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) regionális egyetemi tudásközpont pályázatán nyert jelentős anyagi forrásból a közel félszáz kutatócsoport számára a kutatás-fejlesztési támogatások mellett olyan alapismereteket is kíván nyújtani, melyeknek birtokában a kutatóknak nagyobb esélyük lesz arra, hogy találmányaik valóban eljussanak a megvalósítás fázisába és nem utolsósorban anyagi sikert hozzanak számukra.
A DNT kutatócsoportjai a különböző szorongásos és szenvedélybetegségekkel, valamint az Alzheimer-, a Parkinson-kór megelőzésének és gyógyításának kutatásával foglalkoznak. A gének szintjétől a pszichiátriai kórképek megjelenéséig követik a betegségeket.
A kutatások menedzseléséről a kutatás-fejlesztés terén már bizonyított, sikerrel működő cégek vezetői tartanak előadásokat.
A Szeged Városi Televízióban is látható előadás-sorozat a SOLVO Rt. sikertörténetének bemutatásával kezdődik csütörtökön 3 órakor. Az országos hírnévnek örvendő cég alapító-tulajdonosa, Duda Ernő tart előadást a dél-alföldi régióban működő legsikeresebb biotechnológiai vállalkozásról, mely úgy menedzseli a tudomány embereit és azok eredményeit, hogy létrehozása óta több százmillió forintos bevétellel rendelkező vállalattá fejlődött.
A tudományos programsorozat második előadásán novemberben Erdős Attila, a GenoID Kft. ügyvezető igazgatója, harmadik előadásán decemberben pedig Tánczos Péter a Euroventures Capital-tól arra „tanítja” a kutatókat, miként nyerhetnek támogatókat ötleteik megvalósításához, illetve arra, milyen feltételekkel támogatnak projekteket a bankok s más befektetők.
A jövő esztendő első negyedében sorra kerülő előadók a szellemi tulajdon védelmét, annak fontosságát, a hasznosítás lehetőségeit, a gyógyszeripar szempontjait taglalják.
Az utolsó előadás alkalmával bemutatkoznak a Szegedi Tudományegyetem alkalmazott kutatási pályázatainak nyertes konzorciumai, rávilágítva mindazokra a fontos gyakorlati kérdésekre, melyek eddigi működésük során jelentkeztek.
Bezár