2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Egyetemi élet
Irány az energiaszektor
Egymillió forint összdíjazású pályázatot írt ki a szegedi hallgatók részére a Démász Rt. és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A közös pályázatról szóló megállapodást október 13-án írta alá Yves Autret, a Démász Rt. vezérigazgatója, és Szabó Imre, az ÁJTK dékánja. A jogi kar vezetője elmondta, a cég és az egyetem közötti együttműködés tovább erősíti azt a francia-magyar kapcsolatot, amely már a rendszerváltás előtt jelen volt a dél-alföldi régióban. A kulturális és gazdasági kapcsolatok kiszélesítése mellett ez a pályázat lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók tudományos munkáját méltó módon ismerjék el, hiszen az energiaipar jogi és közgazdasági háttere olyan témák, amelyek felkelthetik a diákok érdeklődését.
Yves Autret hozzátette, új szakasz kezdődik az egyetem és a Démász Rt. együttműködésében. A cég több éve támogatja az egyetemet – amiért a közelmúltban az Oktatási Minisztérium Kármán Tódor-díjjal tüntette ki – mert úgy véli, a cég számára a kapcsolatok ápolása stratégiai szempontból is fontos. Az egyetem és a munka világa nem választható szét, hiszen lehetséges, hogy a végzett hallgatók közül sokan pont a Démász Rt.-nél dolgoznak a jövőben. A cégek elvárásai folyamatosan nőnek, a fiataloknak naprakésznek kell lenni a pénzügyi, gazdasági és a jogi alapkérdésekben. A jelenlegi versenyhelyzetben fontos az alkalmazkodóképesség, a dinamizmus, ezért a Démász Rt. a tudományos kutatások, illetve a tehetséges hallgatók támogatását egyfajta szellemi befektetésnek tartja.
A Démász Rt. és az SZTE ÁJTK közös pályázatán részt vehet minden III-V. éves szegedi egyetemista, egy 30-50 oldal terjedelmű tanulmánnyal, melyhez csatolni kell egy háromoldalas idegen nyelvű összefoglalót is – ismertette a kiírás részleteit Trócsányi László, az Európa-tanulmányok Központ vezetője. A három legjobb dolgozat pénzjutalma ötszáz-, háromszáz- és kétszázezer forint.
A választható pályázati témák:
1. A villamosenergia-piac liberalizációja az európai országokban. Az eddigi fejlődés és a jövőbeni várható folyamatok, jogi és közgazdasági szempontból.
2.  A magyarországi villamosenergia-törvény és végrehajtási rendeletei. A jogi szabályozás elemzése. Lehetőségek és kockázatok.
3. A megújuló energiaforrások közgazdasági értékelése. Valós alternatíva, vagy utópia. Regionális lehetőségek.
4.  A média helye és szerepe az energiaszektor liberalizációja során. A hazai és európai példák elemzése. Ezek alapján általános tapasztalatok megfogalmazása, újszerű aktivitásokra javaslat kidolgozása.
A pontos pályázati feltételekről a www.demasz.hu és a www2.u-szeged.hu/etk honlapjain olvashatunk. Jelentkezési lapok az SZTE Európa-tanulmányok Központjában (6720, Feketesas u. 28.) kérhetők Szekeres Ildikótól. A jelentkezési lapok leadási határideje: 2005. november 30. A kész dolgozatok beküldési határideje: 2006. április 30.
Bezár