2024. április 17., szerda English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Egyetemi élet
Kórustalálkozó a konzervatóriumban
Kórustalálkozót rendeztek október 7-én az SZTE Zeneművészeti Főiskolai Kar dísztermében.  Az esti programon öt kórus lépett fel, közülük kettő külföldről érkezett. A megnyitóbeszédet Gyüdi Sándor, a Szeged Városi Kórusegyesület elnöke tartotta, aki elmondta, hogy külön öröm a temesvári és a szabadkai kórus fellépése. A szegedi Tömörkény István Gimnázium Leánykarával vette kezdetét a találkozó, melyet a szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar, a szabadkai Pro Musica Kórus és a temesvári Carmina Dacica női kar követett. Ezután a házigazda Szegedi Vox Nova Kórus lépett színre, majd a program záróakkordjaként a két külföldi és a szervező szegedi kórus elénekelte Bárdos Cantemusát Balogh Irén karnagy vezényletével.
A találkozó hátteréről Szilágyi Zsuzsanna, a házigazda Vox Nova Kórus titkára mesélt. „Kórusunk elnöke, Szabó György ötlete volt, hogy egy határ menti találkozót kellene szervezni. Az ősszel Temesváron jártunk, ez is inspirált bennünket. Elnökünk talált rá a temesvári kórusra, akik több nemzetközi sikerrel is büszkélkedhetnek. A szabadkaiakat az internet segítségével ismertük meg, és a májusi Egyházzenei Hónap egyik koncertjére el is jöttek minket meghallgatni, majd ezt követően a mi kórusunk delegációja is járt egy nagyszabású koncertjükön Szabadkán.”
A Vox Nova eddig egy hosszabb (kétórás) önálló koncertet adott, minden évben szerepel az Egyházzenei Hónap rendezvényein, többször szerepelt tárlatok megnyitóján, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium karácsonyi koncertjein. Idén nyáron sikerült Görögországba is eljutniuk, és egy tengerparti üdülőfalu kagylófesztiválján színesítették a programot. Ez év november 6-án Budapesten, a Nemzeti Galériában fognak énekelni, november 30-án pedig bemutatkoznak a Közéleti Kávéházban. Már megjelent egy CD-jük, és hamarosan elkészül a második is.
Németh Attila Gergő
Bezár