2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Egyetemi élet
Nőtt a diákhitel igénylési kedv
A megszokottnál egy nappal korábban, már október 14-én megtörtént az új tanév első diákhitelkifizetése. A tavalyi évkezdéshez képest idén közel egyharmaddal több – 13 786 új igénylő most először jutott hozzá a diákhiteléhez.  Ők azok, akik szeptember 15-ig leadták igénylési lapjaikat, és a tanulmányi osztályoktól kapott visszaigazolások alapján megfeleltek a jogosultsági feltételeknek.
A régebbi igénylők 24 százaléka, a most csatlakozott új igénylők 72,5 százaléka kérte az ebben a tanévben újdonságnak számító havi 30 ezer forintos maximális összeget. Az október közepi utalás alkalmával 7,35 milliárd forintot fizettek ki. A jogosultak egyszerre kapták meg a szeptemberi és az októberi részletet, illetőleg – akik egy összegben kérték – a teljes szemeszterre járó hitelüket, amely akár 150 ezer forint is lehetett.
A diákhitelt kizárólag csak aktív, beiratkozott hallgató kaphatja. A vonatkozó jogszabály szerint a Diákhitel Központ csak annak utalhatja a kért kölcsönösszeget, akinek saját tanulmányi osztálya a központtal történt hó végi egyeztetések során igazolta, hogy az illető beiratkozott az adott tanintézetbe. 
A korábbi ügyfelek közül – tanulmányi osztályuk jelzése szerint – mintegy ötezren a szeptemberi egyeztetés időpontjáig még nem szerepeltek beiratkozottként a helyi nyilvántartásokban, így ők most nem juthattak pénzhez. Azok sem kaphatták meg most az igényelt kölcsönüket – számuk közel ötszáz –, akik habár az üzletszabályzat szerint kötelező lenne, de elfelejtették bejelenteni szak- vagy intézményváltásukat. Anyagi hátrány azonban nem éri őket. Ha pótolják mulasztásukat, akkor visszamenőlegesen hozzájuthatnak a pénzükhöz.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a következő, november 15-i folyósításhoz a Diákhitel Központ az új igénylések leadási határidejét október 17-ig meghoszszabbította. Az őszi szemeszterre egyébként legkésőbb december 15-ig lehet igényelni a diákhitelt. Ha valaki a hónap 15-ig beadja az igénylését, az a következő hónap 15-én juthat először pénzéhez, és ekkor visszamenőleg megkapja a szeptembertől esedékes összegeket is.
Bezár