2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Egyetemi élet
Innovácoós központ nyílt Mórahalmon

Több mint nyolc évtizeddel ezelőtt a Szeged környéki tanyák életében hatalmas jelentőséggel bírt Klebersberg Kunó akkori kultuszminiszter kezdeményezése a tanyai iskolák megépítéséről. Tulajdonképpen ennek köszönhetjük az Alföld mai településszerkezetén kialakulását, hiszen ezzel erősödött meg a régió lakosságmegtartó képessége, falvak, majd belőlük városok jöhettek létre. A tanyai iskolák kései utódaként a mórahalmi önkormányzat együttműködve a Szegedi Tudományegyetemmel Élelmiszergazdasági és Informatikai Innovációs Központot hozott létre a homokháti városban. A beruházást 51 millió forintos Phare támogatásból, valamint az önkormányzat és a felsőoktatási intézmény 17-17 millió forintos forrásából finanszírozták.
A központ feladata hasonló, mint az egykor Klebersberg-féle tanyai iskoláknak: helyben megtartani a népességet, és minden lehetőséget biztosítani az ott élők számára ahhoz, hogy ismereteiket bővítsék, frissítsék – mondta el lapunknak Nógrádi Zoltán polgármester.
Mórahalom és térsége a leendő schengeni határ mentén helyezkedik el, ami az Európai Unió peremvidékének számít, a hazai és az uniós folyamatokba történő bekapcsolódáshoz a lehetőséget a közlekedési viszonyok javításán túl az informatika és az innováció biztosíthatja. Ezért a központ legfontosabb feladata a közigazgatás és a gazdasági szolgáltatások informatikai fejlesztéseinek kidolgozása és széleskörű megismertetése a térség önkormányzataival és gazdálkodóival. E tevékenység központi eleme a kilenc homokháti önkormányzat több mint 26 ezer lakosát ellátó integrált e-önkormányzati rendszerének kidolgozása, amely várhatóan 2006 második felére készül el – közölte a városvezető.
A Mórakert Szövetkezettel együttműködve olyan agrárlogisztikai információs rendszert alakítanak ki, amely lehetővé teszi a több ezer mezőgazdasági termelővel történő kapcsolattartást, és amely elősegíti termékeik piacrajutását.
Mivel a térség gazdasága szempontjából meghatározó jelentőségű a friss fogyasztású zöldségek és gyümölcsök termelése, fontos a szerepe az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kutatásoknak. A központ feladata ilyen jelegű szolgáltatások nyújtása a Mórakert Szövetkezetnek és a Mórahalmi Agrárlogisztikai Ipari Parkban megtelepülő más vállalkozásoknak – tudatta Nógrádi Zoltán.
Az innovációs központ ösztöndíjpályázatot ír ki az SZTE hallgatói számára azzal a céllal, hogy az egyetemen felhalmozódott tudást és kutatási eredményeket átültessék a térségfejlesztés gyakorlatába – mondta a polgármester.
F. J.
Bezár