2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Egyetemi élet
Kiállítás az ötvenéves Ságvári Gimnáziumról
A Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban március 4-én nyílt meg a Ságvári Endre Gimnázium 50. tanéve alkalmából rendezett tárlat.
A kiállítás eredeti tablók, fotók, dokumentumok segítségével eleveníti föl az iskola mozgalmas évtizedeit. Láthatók az intézmény vezetői, kiváló tanáregyéniségek, szó esik diákokról, akikből országosan elismert utódosok, művészek, szakemberek lettek. Külön érdekességet jelent az a néhány oktatási eszköz, amely bemutatja azt a fejlődést, amely az ötven év alatt az öreg Continentál írógéptől a számítógépig, a még a kolozsvári egyetem leltári céduláját viselő fizikai eszköztől a digitalizált korszakig vezet. Öreg orsós magnó, karos lemezjátszó, stencilgép és más eszközök idézik a letűnt éveket. A kiállítás külön figyelmet szentel az iskola kiváló zenei oktatásának, az énekkar országos sikereinek, továbbá annak a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszernek, amelyet az iskola nyelvi tagozatos osztályai Európa országaival építettek ki.
A kiállítás egyszerre nyújtja, amit egy komoly várostörténeti kiállítástól elvárunk, másrészt a hazai középiskolai oktatás kimagasló fellegvárának a bemutatását.
1955-ben vetődött föl a városban, hogy a Radnóti Miklós és a Tömörkény István Gimnázium mellett egy harmadik gimnáziumot is nyissanak. 1955. szeptemberében el is indult az Állami Általános Gimnázium névre hallgató intézmény, amelynek hallgatóit az előbbi két gimnázium diákjaiból toborozták. 1956. januárjában fölvette  az intézmény a Ságvári Endre Gimnázium nevet. 1956. ősze és 1957 tavasza között Hunyadi János Általános Gimnázium néven szerepelt, majd ősszel ismét visszatért a Ságvári Endre névhez, amelyet azóta is  visel.
1958-tól a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumaként működik az iskola. A kiállítás a gimnázium 50 évét mutatja be, amely intézmény ez idő alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált. Bár eleinte az egyes tanműhelyekben politechnikai képzés is folyt, egyre inkább a tudományok iránt érdeklődő fiatalok fölkészítő helyévé vált. A diákok jelentős része került egyetemre, akik mind a humán, mind a reál tagozatokon kiváló képzést kaptak.

konyvtar_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár