2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Egyetemi élet
Minőségügyi fejlesztések
Regionalitás, minőségügy, felsőoktatás címmel szakmai tanácskozást tartottak február 25-én, Szegeden a Tanulmányi és Információs Központban, melyről már szó volt előző lapszámunkban. A konferencia keretein belül bemutatták a „Dél-alföldi felsőoktatási intézmények benchmarking alapú (tapasztalatcserére, partnerségre épülő) minőségértékelés rendszerének kialakítása” című programot, mely a közeljövőben sok hasznos változást hozhat az SZTE működésében.
A péntek délelőtti plenáris ülés kezdeteként Szabó Gábor, az SZTE rektora mondott köszöntőt, majd Mang Béla, OM felsőoktatásért helyettes államtitkár tartott előadást a felsőoktatás fejlesztéséről, illetve a felsőoktatási törvény-tervezetről. A belügy bemutatása után Lengyel Imre, az SZTE Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet vezetője elemezte a regionális, európai versenyképességet. A fent említett, egyetemünket érintő konkrét programot Vilmányi Márton, az SZTE stratégiai igazgatója, illetve a plenáris ülést követő szekcióülésen Farkas Katalin, a projekt megbízott szakmai vezetője mutatta be. A konferencia célja alapvetően a program megismertetése volt, de ezzel együtt jelképesen útjára is indították, és megvitatták az eddig adódó és az ezután várható nehézségeket. A minőségfejlesztés alapkoncepcióit 2004 februárjában fogadta el a Rektori Tanács, és a nem sokkal későbbi pályázatbenyújtást követően szeptemberben döntöttek úgy, hogy a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Irányító Hatósága által kiírt pályázatot elnyerte a program. A végleges szerződést a napokban írják alá.
A projekt alapvető célja, az egymáshoz szorosan kapcsolódó  dél-alföldi felsőoktatási intézmények új minőségügyi rendszerének kiépítése. Ez lehetővé teszi a helyi és a regionális gazdaság szereplőivel összefogva a munkaerő-piac, technológiai és tudástranszfer egészét érintő igények előrejelzését, és az ehhez szükséges intézményi menedzsment kialakítását. A projekt tekintetében az SZTE jelenlegi konzorciumi partnerei a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola és a bajai Eötvös József Főiskola. A megvalósítandó program hosszú távú célrendszerének három alapvető iránya van: a képzési struktúra munkaerőpiac-orientált átalakítása, a régió fejlesztése a programban résztvevő felsőoktatási intézmények minőségügyi fejlesztésével, és az európai elfogadottság megteremtése. A program konkrét, gyakorlati céljai közé tartozik a résztvevő intézmények vezetőinek, kulcsmunkatársainak minőségügyi képzése, oktatók, kutatók, vezetők készségeinek fejlesztése, intézményi irányítási rendszer fejlesztése, és önértékelési módszertan bevezetése. 
A projekt megvalósításának alapvető elvei közül az egyik a partnerség (a már említett intézmények összetartása), a másik az automatizáltság, mely a rendszer működéséhez szükséges minimális élőmunka-igényre törekszik, a harmadik, pedig a külső minőségügyi megfelelés. A projekt tartalma szerint a főbb tevékenységeket időben már meghatározták. E szerint január és július között kerül sor a humán erőforrás fejlesztésére, augusztus környékén az intézmény tevékenységének minőségét mérni képes modell (koncepció) megalkotása. Október és december között lép életbe a modell alkalmazási mintájának programozása, végül 2006 júniusáig a testre szabás, megvalósítás és széles körű terjesztés.
Németh Attila Gergő

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár