2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Egyetemi élet
Idén adták át először a Finnugor Nyelvtudományi Tanszéken a Mikola Tibor finnugristáról elnevezett díjat. Az átadóra február végén került sor a Dékáni Hivatal tanácstermében. Mikola Tibor 1974 óta – néhány rövidebb külföldi tartózkodást leszámítva - folyamatosan vezette a Finnugor Tanszéket az egyetem Bölcsészettudományi Karán. Két cikluson keresztül, 1979 és 1984 között a kar tudományos dékánhelyetteseként, majd szintén két cikluson át, 1984 és 1987, valamint 1989 és 1992 között, a kar dékánjaként tevékenykedett. 1996 óta a kari Doktori Tanácsot irányította. Mikola Tibort kari közéleti tevékenysége sosem akadályozta abban, hogy kiváló oktatói és nemzetközi hírű tudományos kutatómunkát végezzen. Magyar és finnugor szakos hallgatók ezrei élvezhették előadásait, szemináriumait az elmúlt évtizedekben. Mikola Tibor a nemzetközi finnugrisztika és uralisztika egyik legrangosabb és legsokoldalúbb képviselője, számos hazai és külföldi tudóstársaság tisztségviselője és megbecsült tagja volt. 2000-ben, 64 éves korában hunyt el.
Az ő emlékére hozták létre tavaly a Mikola Tibor-díjat, melynek odaítéléséről egy e célból felállított kuratórium dönt. A kuratórium tagjai jelenleg Berta Árpád, tanszékvezető egyetemi tanár, Mészáros Edit, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék docense, Sipőcz Katalin, szintén docens és Kozmács István, a tanszék adjunktusa. A kuratórium elnöke a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék mindenkori vezetője, jelen esetben Bakró-Nagy Marianne, aki az idei átadót is megnyitotta. Utána Berta Árpád mondott méltató szavakat az elhunyt profeszszorról, majd ismét a tanszékvezetőnő vette át a szót és hirdette ki a kuratórium döntését. A tagok egybehangzó véleménye alapján a díjat idén a tanszék egyik hallgatójának, Janurik Boglárkának ítélték oda, aki csak az átadón tudta meg, hogy ő kapja a díjat. Ezután Mészáros Edit ismertette Boglárka rövid életrajzát, aki 1999-ben nyert felvételt egyetemünkre magyar-angol szakos hallgatóként, ám a finnugor szakot csupán egy évvel később vette fel, jelenleg pedig - már második éve – a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék demonstrátora. Ezt követően Sipőcz Katalin indokolta meg a kuratórium döntését. Boglárka a finnugor szakon végzett kiemelkedő munkája - tanulmányi eredményei, szemináriumi dolgozatai, tudományos előadásai és oktatói munkája - alapján érdemelte ki a Mikola Tibor-díjat, melyet megilletődve vett át.
A díj átadása után Berta Árpád szintén emléklapot és emlékplakettet kapott, és láthatóan meglepte ez az esemény. Ezt azzal érdemelte ki, hogy a névadó professzor halála után rövid ideig ő vezette a Finnugor Nyelvtudományi Tanszéket. A kuratórium úgy gondolta, hogy a családot is megilleti ez a két ajándék, ezért az elhunyt professzor fia is kapott egy-egy darabot belőlük. A tanszék ezzel a gesztussal szerette volna a család számára kifejezni Mikola Tibor iránt érzett tiszteletét. Boglárka még egyszer szót kapott, mellyel élve ismét kifejezte köszönetét, és ezzel az ünnepség formális része lezárult, majd pezsgőbontás következett, és ekkor már mindenki személyesen gratulálhatott a friss díjazottnak. Feltehetőleg Mikola Tibor is így tett volna.
D. T.

DSC_2768_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár