2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Egyetemi élet
Küldöttgyűlést tartott az FDSZ SZTE - szervezete
Október 13-án tartotta kétévente esedékes küldöttgyűlését a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tudományegyetemi alapszervezete. A küldöttértekezletre az egyetemen működő többi érdekvédelmi szervezet, a másik hat szakszervezet, illetve a Közalkalmazotti Tanács képviselőit is meghívták, hangsúlyozva ezzel az egyetemi érdekvédelem egységét és a különböző érdekvédelmi pillérek hatékony együttműködésnek szükségességét. Az ülésen részt vett és felszólalt Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke is.
A küldöttgyűlés először Fábián Györgyöt választotta levezető elnöknek, majd elfogadta a három napirendi pontot (a szakszervezeti bizottság beszámolója, a szervezeti és működési szabályzat módosítása, végül póttag választása az országos választmányba). A legutóbbi küldöttgyűlés, tehát 2003 nyara óta történteket, az egyetemi FDSZ-szervezet 2003 és 2005 közötti tevékenységét Meskó Eszter elnök vázolta fel. Elmondta: fontos, hogy az egyetemi munkavállalók ne csak passzívan szemléljék az FDSZ tevékenységét, hiszen „a szakszervezet mi vagyunk, azt teszi, amit mi teszünk, azt adja, amit mi adunk, azt éri el, amit mi elérünk”. A szakszervezet a munkavállalók cselekvő együttműködésére épül, s annál nagyobb erőt képes felmutatni, minél több aktív tagot számlál – fűzte hozzá.
Meskó Eszter arról is beszámolt, hogy az elmúlt két esztendő során sikerült megkötni az SZTE-n a Kollektív Szerződést, ennek VII. fejezete rendelkezik a munkavállalók béren kívüli és egyéb juttatásairól, amelyek anyagi fedezetét éves költségvetésében az egyetem szabályozza. A 2005. áprilisi Juttatási Megállapodás konkréten is rögzíti a munkavállalók béren kívüli és egyéb juttatásait. Elhangzott: 2005 februárjában megválasztották a Szegedi Tudományegyetem Közalkalmazotti Tanácsát, melynek 13 tagja között 5 FDSZ-képviselő is található. Ezáltal az FDSZ reprezentatív szakszervezetté vált az SZTE-n. Jelenleg körülbelül 1500 taggal működnek, éves bevételük mintegy 3,6 millió forint. (A beszámoló megtalálható az egyetemi honlap faliújságjának szakszervezeti rovatában: http://www.u-szeged.hu/main.php?folderID=3618)
Ezt követően Kis Papp László FDSZ-elnök kifejtette, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete 2006-ra vonatkozólag csak és kizárólag olyan bérmegállapodást hajlandó elfogadni és aláírni, amelynek megvan a központi költségvetési fedezete. Jelenleg egy 3 százalékos központi emelésre különített el fedezetet a kormány, ám ezzel az FDSZ nem elégszik meg.
A küldöttgyűlés második napirendi pontját az FDSZ SZTE-alapszervezet 2000 februárjában elfogadott szervezeti és működési szabályzatának módosítása jelentette. A 2000-es SZMSZ néhány szabályozási pontja ideiglenes jellegű volt, az azóta történt változásokhoz igazodva módosítani kellett rajtuk. Az új SZMSZ értelmében lehetővé vált a kettős tagság: azaz mostantól kezdve más szakszervezetek tagjai is vállalhatnak tagságot az FDSZ intézményi szervezetében. Szintén fontos módosítás, hogy az országos szervezet szabályzatában foglaltakat figyelembe véve a testületek és tisztségviselők mandátumát az eddigi három helyett négy évben határozza meg az új SZMSZ. Ennek értelmében 2007. december 31-éig kell megtartani az FDSZ intézményi alapszervezetének tisztújító küldöttgyűlését. Az új SZMSZ azt is deklarálja, hogy a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Karon működő alapszervezet gazdaságilag is integrálódott az egyetemi FDSZ-be, míg a JGYTFK-n működő szervezet továbbra is önállóan gazdálkodik. Így mentesül az alól, hogy tagdíjainak 30 százalékát befizesse az FDSZ egyetemi alapszervezet szakszervezeti bizottságának, s az ily módon visszatartott összegből továbbra is működtetni tudja szakszervezeti üdülőjét.
A küldöttértekezlet végén a jelenlévők póttagot választottak az FDSZ országos választmányába. A küldöttek nyílt, egyhangú szavazata alapján Németh Miklós (BTK Magyar Nyelvészeti Tanszék) nyerte el ezt a tisztséget.
P. M. L.
Bezár