2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Egyetemi élet
Néma gyereknek anyja se érti a szavát
Az SZTE dolgozói nemrégiben választották meg a Közalkalmazotti Tanács (KT) új tagjait. A tizenhárom tagú testület elnöke Ágoston Zsuzsanna (ÁOK) lett, elnökhelyettesei: Kokas Károly és Majsa József. Az új KT elnök, az egészségügyi dolgozók tavalyi sztrájkja kapcsán ismertté vált egyetemi tanársegéd harcos érdekvédelmet ígér.
Az egyetemi dolgozók érdekvédelme három pilléren nyugszik: a szakszervezeteken, a Közalkalmazotti Tanácson és az Egyetemi Érdekegyeztető Tanácson (EÉT). A KT a szakszervezetekkel szorosan együttműködve képviseli a munkavállalók érdekeit. Az EÉT az a fórum, ahol a munkavállalók képviselői és a munkáltatói oldal konkrét kérdéseket (legutóbb a Juttatási Megállapodással kapcsolatos ügyeket) egyeztetnek.
A közelmúltban lebonyolított KT-választáson nagy tömegek mozdultak meg, ami annak is köszönhető, hogy Kovács László (a Politológia Tanszék docense), a választási bizottság elnöke, valamint a bizottság tagjai kiváló szervezőmunkát végeztek. Előzetesen sokan attól tartottak, hogy az érdektelenség miatt eredménytelen lesz a szavazás. Szerencsére nem így történt. A KT mind a tizenhárom új tagjára jóval több mint ezer szavazat érkezett. A hároméves mandátummal felruházott KT-képviselők között nagy számban (nyolc fővel) képviseltetik magukat az ÁOK dolgozói, viszont ennek megfelelően nem minden karnak jutott be képviselője. Később az Egyetem a Közalkalmazotti Szabályzat módosításával megváltoztathatja a kialakult arányokat, addig a KT a képviselővel nem rendelkező karok jelöltjeit is bevonja a munkába – tudtuk meg Ágoston Zsuzsannától, a frissen választott KT elnöktől.
A KT a jóléti célú pénzeszközök felhasználása, illetve az ilyen jellegű intézmények, ingatlanok hasznosítása tekintetében együttdöntési, más, a közalkalmazottak szociális, gazdasági érdekeit befolyásoló kérdésekben véleménynyilvánítási joggal rendelkezik. – Igyekszünk minden olyan kérdésben véleményt nyilvánítani, mely a dolgozókat közvetlenül érinti – jelentette ki az új elnök.
 
Közös célunk, hogy az egyetem hatékonyan működjön. Fotó: Segesvári Csaba
 
Ágoston Zsuzsanna, aki egyébként aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, orvos közgazdász, az utóbbi időszakban komoly szerepet vállalt az egészségügyi dolgozók érdekképviseletében. Már egyetemista korában is szakszervezeti képviselőként szolgálta a hallgatói érdekeket. Később az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete egyetemi alapszervezetének alapító tagjaként képviselte az egészségügyi dolgozókat. Ismertsége és elnökké választása saját véleménye szerint is elsősorban az előző évben lezajlott egészségügyi sztrájknak, illetve a sztrájk kapcsán kifejtett érdekvédelmi tevékenységének köszönhető (a helyi sztrájkbizottság képviselője, illetve az országos sztrájkbizottság tagja volt). Vallja, a dolgozók érdekeit is szem előtt tartva olyan együttműködést kell kialakítani a munkáltatóval, mely egy jól működő szervezetet eredményez. Az érdekek nem mindig esnek egybe, de folyamatos egyeztetéssel, egymás érveinek meghallgatásával meg kell próbálni közelíteni azokat egymáshoz.
– Közös célunk, hogy az egyetem hatékonyan működjön. Talán bocsánatos bűn, hogy a dolgozók érdekében az érdekképviseletek néha tesznek fel kínos kérdéseket is. Szólni kell, mert néma gyereknek anyja se érti a szavát. Szeretnénk, ha az egyetem fontos stratégiai célnak tekintené, hogy a dolgozók jól érezzék itt magukat. Ebben egyébként rektor úr maximálisan partner – vélekedett Ágoston Zsuzsanna.
Az az Ágoston Zsuzsanna, aki április elején második helyezést ért el az egyetemi József Attila Szavalóversenyen. De miként fér meg egy személyben a harcos érdekvédelem és a lírai én? Nos, a KT elnöke szerint a harcos érdekérvényesítő abszolút lírai alkat. Aki elhiszi, hogy pusztán a szavát hallatva eredményeket érhet el, az idealista. Az idealista emberek pedig általában lírai alkatúak…
P. M. L.

P1250119_230x172.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár