2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Fókusz
Egy hónap a kultúra jegyében
Október 3-án hivatalosan is kezdetét veszi a tizedik Őszi Kulturális Fesztivál. A következő egy hónapban (egészen pontosan október 30-ig) a kultúra és a művészet minden ágának képviselői bemutatkoznak Szegeden, ki-ki válogathat a neki tetsző programok közül. A szegedi egyetem őszi kulturális seregszemléje egyedülálló az országban: egyik felsőoktatási intézményben sem szerveznek ilyen széles kínálatú, több hétig tartó összművészeti rendezvénysorozatot.
A kulturális fesztivál kezdetei 1996-ra nyúlnak vissza. Ebben az évben ünnepeltük a szegedi felsőoktatás hetvenötödik évfordulóját. A JATE rektora, Mészáros Rezső felkérte a Kulturális Iroda vezetőjét, Tajti Gabriellát, hogy hallgatói kulturális rendezvények szervezésével segítsen emlékezetessé tenni a jubileumi őszt. Ekkor született a kulturális fesztivál ötlete.
 
 
Összművészeti seregszemle egy hónapon át. Fotó: SZTE Kulturális Iroda
 
Az első még csak néhány napig tartott, majd egy, két, aztán három hétre való programkínálatot sikerült összeállítani, a jubileumi tizedik fesztivál pedig valóban egy hónapig tart majd. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy átalakuljon a kulturális seregszemle profilja: első alkalommal még csak a hallgatóknak, az egyetemen működő öntevékeny és művészeti csoportoknak kívánt bemutatkozási lehetőséget teremteni, a későbbiekben a jó értelemben vett amatőrök mellett egyre inkább teret nyertek a kultúra, az egyes művészeti ágak hivatásos, országszerte, sőt nemzetközileg elismert képviselői. Egyre több a visszatérő vendég is: ilyen például Zádory Édua hegedűművész, a Cotton Club Singers, a Rozsdamaró zenekar, Grecsó Krisztián író, Varró Dániel költő vagy a Bárka Színház művészgárdája.
A 2000-ben bekövetkező szegedi felsőoktatási integráció sem ingatta meg a rendezvénysorozat pozícióját; sőt, tovább erősítette azt. Az SZTE mindenkori vezetése folyamatosan hitet tesz az esemény létjogosultsága mellett. Az egyetem nem pusztán  szakembereket, hanem valódi értelmiségieket képez, az Őszi Kulturális Fesztivál jó alkalom arra, hogy az universitas polgárai bemutassák, nemcsak a tudományok kiválói művelői, hanem a különböző művészeti ágakban is otthon vannak – mondta lapunknak Szabó Gábor rektor.
Az Őszi Kulturális Fesztivált mára Szeged városa is befogadta. Az eredeti elképzelések szerint elsősorban az egyetemistáknak kezdték el szervezni, de az elmúlt években a látogatók fele-fele arányban kerülnek ki az egyetem és a város polgárai közül. A rendezvény tehát már nem csupán az egyetemé, hanem legalább annyira a városé is.
 
 

DSC_2768_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár