2024. március 28., csütörtök English version

Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.
15. szám - 2005 október 3.
Fesztivál
Fesztivál
2008. augusztus 29.
Néha láttam a Mezzon ilyen-olyan világhírű jazz-zenészeket eszeveszetten hegedülni, gitározni vagy fújni a szaxofont. Nem értettem, mi a jó benne. Azóta rájöttem, ahogy színházat sem érdemes tévében nézni, úgy jazzt sem. Azok a kis jelek, amikből összeáll a kép, tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy a jazz lényegét továbbítsák.
2008. augusztus 29.
„Azon vergődnek, hogy most jó helyre jöttek-e vagy rosszra, korán-e vagy későn, amit ígértek, vagy aminek a hírét hallották, azt majd mások nyújtják nekik, vagy az a valóság, hogy megérkeztek, és csinálják meg. Mitől van az a mulatság vagy bármi, amiért vagyunk? Mitől születik az meg – kívülről jön vagy magunkból?” – mesél Mrozek Mulatság című darabjáról lapunknak Bérczes László rendező. A Bárka Színház produkcióját október 17-én láthatja a szegedi közönség.
2008. augusztus 29.
„Milan: Reménykedjünk, hátha a maga unokája eloszlatja a felhőket. Janda: Zuhogó esőben veszélyes dolog kötélen táncolni?” (részlet Kamondy Imre Balkáncirkusz című filmnovellájából)
2008. augusztus 29.
„Az emberek lopnak, csalnak, hazudnak. Lustálkodnak. Vizezik a bort. Klórozzák a vizet. Egymásnak vermet ásnak. Részrehajlók, kárörvendők, önzők, zsugoriak, gyávák, pöffeszkedők, irigyek, kontárok, tohonyák. Ez az! Ezért vagyok én szomorú! Az emberiség miatt.
A világmindenség összehúzta magát. Na most – gondolta a világmindenség –, mindjárt megszületik egy, az emberiséget ostorozó vers.
Ámde, mint általában, a világmindenség most is nagyot tévedett. Mert Berzsiánnak esze ágába sem jutott verset írni. Ehelyett elhatározta, hogy megszakítja a kapcsolatot az emberiséggel. Jókedve kerekedett. Kackiásra igazította a bajuszát, megfésülte torzonborz szakállát, és munkához látott.”
/Lázár Ervin: Berzsián és Dideki/
2008. augusztus 29.
Az október 3-án kezdődő 10. Őszi Kulturális Fesztivál – mint megszokhattuk – nem szűkölködik majd a komolyzenei programokban. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Ének-zene Tanszéke is több produkcióval készül az előttünk álló hetekre. A sort Maczelka Noémi zongoraművész, tanszékvezető főiskolai tanár hangversenye nyitja a zenei világnap tiszteletére, október 3-án délben. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni Maczelka Noémival a komolyzene helyzetéről: arról, mennyien járnak ma hangversenyekre s mennyire zeneértő a mai kor közönsége.
2008. augusztus 29.
Hogy mi is Nádasdy Ádám, egy szóval képtelenség megfogalmazni. Hivatalosan nyelvész, az ELTE BTK Angol Nyelvészeti Tanszékének docense, ám a magyar nyelvészet témakörében is publikál könyveket, cikksorozatokat. Költő, szikár hangú verseskötetek szerzője. Mindemellett műfordító, elsősorban Shakespeare drámáival foglalkozik. Nádasdy Ádámmal az Őszi Kulturális Fesztivál eseményeként október 10-én a Grand Cafében találkozhatunk.
2008. augusztus 29.
A legnagyobb dolgok általában úgy születnek, hogy észre sem vesszük őket. Amikor csak egyszerűen létrehozunk valamit, megnyugszunk, megpihenünk, s a mű életre kel. Aztán kiderül róla, hogy több annál, mint aminek hittük: egyszerű, nagyszerű; ráadásul életképes. Amikor Tajti Gabriella, az akkori JATE Kulturális Irodájának vezetője 1996-ban megálmodta és életre hívta az Őszi Kulturális Fesztivált, aligha sejtette, hogy az akkor még néhány napos hallgatói kulturális zsongásból szűk évtized múltán egy profi szervezettségű, országos hírű rendezvénysorozat válik. Pedig így történt. S most már jubilál a fesztivál. Őszi Kulturális Fesztivál – idén tizedszer.
2008. augusztus 29.
„Abban reménykedünk, hogy olyan ócska már a televízió, annyira színvonaltalan, hogy talán kezdenek elpártolni tőle, és mégiscsak a színházban keresik az igazit – az élményt, az okulást” – mondta a Szegedi Egyetemnek Jordán Tamás, aki október 20-án lesz az Őszi Kulturális Fesztivál vendége.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 28.
2008. augusztus 28.
Irodalom
Irodalom
2008. augusztus 29.
(cím nélkül)
2008. augusztus 29.
Karma
2008. augusztus 29.
Láz a lépcsőházban
2008. augusztus 29.
Firenze
Hangsúly
Hangsúly
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
Van-e olyan, akit még ne bűvölt volna el egy hangverseny, aki ne bámult volna tátott szájjal egy festményre vagy szoborra, aki ne élt volna át mindent elsöprő katarzist egy-egy színházi vagy operaelőadás után? Talán nem is tudjuk, mit köszönhetünk a művészetnek, a művészeknek. De művésznek vajon születni kell, vagy tanulás és gyakorlás útján válik azzá valaki? Aligha képezheti vita tárgyát, hogy elengedhetetlen a tehetség, a született zsenialitás, de legalább ilyen fontos a megfelelő képzés is. E heti Hangsúly rovatunkban a magyarországi művészeti képzés helyzetét vettük górcső alá, különös tekintettel a művészeti felsőoktatásra.
Felsőfok
Felsőfok
Fókusz
Fókusz
2008. augusztus 28.
2008. augusztus 28.
Október 3-án hivatalosan is kezdetét veszi a tizedik Őszi Kulturális Fesztivál. A következő egy hónapban (egészen pontosan október 30-ig) a kultúra és a művészet minden ágának képviselői bemutatkoznak Szegeden, ki-ki válogathat a neki tetsző programok közül. A szegedi egyetem őszi kulturális seregszemléje egyedülálló az országban: egyik felsőoktatási intézményben sem szerveznek ilyen széles kínálatú, több hétig tartó összművészeti rendezvénysorozatot.
2008. augusztus 28.
Riport
Riport
2008. augusztus 29.
Lehet-e folyamatosan, valamilyen szinten a kultúrában élni mint fogyasztó? Kitűzheti-e célul a vándor, hogy mától kezdve csak ez vezérli minden gondolatát? És lehet-e annyit keresni, hogy mindez ne csak álom legyen?
Sport
Sport
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
Négy hónap alatt készült el Magyarország legkorszerűbb teke- és bowlingcentruma, melyet a Zalaegerszeg elleni 7-1-es győzelemmel avatott fel a tavalyi BL-második Ferroép-Szeged csapata.
Kultúra
Kultúra
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
2008. augusztus 29.
Tudjuk, hogy Tarantino vagy Martin Scorsese a kortárs amerikai film netovábbjai, esetleg Jean –Pierre Jeunet neve is ismerős lehet. Menzel még talán megy, de már ez sem biztos. Martin Sulik, Petr Zelenka, Katarína Sulajová. Megvan?
Bezár