2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Hangsúly
Megszűntek a hivatkozási pontok
Kass János grafikusművész Szeged Díszpolgára, Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes és kiváló művész. A nevével fémjelzett Kass Galéria idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Arról kérdeztük, hogy milyennek látja a hazai művészképzést.
– A képzés minden formája, így a művészképzés is súlyos válságban van. Megszűntek a hivatkozási pontok, mindenki azt csinál, amit akar, mindenre rá lehet fogni, hogy „ez művészet”… A szelekciót és a rendet az idő múlása fogja megvalósítani. Például a napokban nyílt meg Budapesten a Virág Judit-féle galériában a XX. századi kortárs művészet magángyűjteményben levő darabjaiból egy ragyogó kiállítás. Bernáth Aurél két nagyszerű képe kiállta az idők próbáját, és az ötven éve készült, nem közismert művek tündöklő színeikkel igazolják minőségüket. Nem kell hozzá magyarázat, nem kell elmélet, a művek magukért beszélnek.
Milyen esélyei vannak ön szerint a végzett művészeknek a szakmán belüli elhelyezkedésre? Kik tudnak érvényesülni?
– A művészet szerencsére az évszázadok folyamán mindig megtalálta a kivezető utat a nehéz helyzetekből, és ma Magyarországon különösen nehéz idők járnak… Ezek a mostoha viszonyok feltételezik, hogy csak a valóban elszánt, elkötelezett művészek fognak talpon maradni.
 – A hazai művészetoktatás hogyan viszonyul a külföldihez? A végzett fiataloknak mik az esélyei külföldön?
 – A magyar művészeti oktatás az elmúlt évtizedekben is kiemelkedő volt, mind a fővárosban, mind Szegeden. Rangos helyet foglalt és foglal el világviszonylatban, és vonzza a külföldi érdeklődőket is. A világon az elmúlt évtizedekben a magyar művészek megállták a helyüket, gondoljunk zeneszerzőinkre, énekeseinkre, képzőművészeinkre. A határok nyitva állnak, mindenki kipróbálhatja a szerencséjét. Ugyanakkor a sikerhez nemcsak szakmai tudás, hanem nyelvtudás is szükséges, ebben az országban ezt még mindig nem ismerték fel kellően. Szerencsére, a mai fiataloknak nem kell már menekülniük ebből az országból, hanem okosan megválaszthatják a képességeiknek leginkább megfelelő terepet: akár itthon, akár külföldön.
Bezár