2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Hangsúly
Művészeti képzések a magyar felsőoktatásban
Magyarországon a felsőfokú művészeti képzés az erre szakosodott egyetemeken és főiskolákon, illetve a tudományegyetemek művészeti karain vagy intézeteiben zajlik. A felsőoktatási művészképzés az élet oly sok területéhez hasonlóan erősen Budapest-központú, de azért néhány vidéki egyetemi-főiskolai város is igyekszik kivenni a részét belőle. Fontos megjegyezni, hogy a művészeti felsőoktatás talán még az egyetemi-főiskolai képzés egyéb szaktudományi területeinél is jobban támaszkodik, ennél fogva erősebben rá van utalva a korábban megszerzett művészeti ismeretekre, rutinra, tapasztalatra, gyakorlatra.
A Debreceni Egyetemen – csakúgy, mint Szegeden – Konzervatórium működik a legszélesebb zeneművészeti képzési irányzattal. Miskolcon is hasonló a helyzet: az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete tárt karokkal várja a tehetséges zenészeket. A Pécsi Tudományegyetem külön Művészeti Karral rendelkezik: itt például ének- és festőművészeket, szobrászokat, illetve főiskolai szinten hangszertanár-kamaraművészeket képeznek. A Kaposvári Egyetemen Művészeti Főiskolai Kar működik, ahol többek között látványtervezőket és színészeket is képeznek. A győri Széchenyi István Egyetemnek is van külön Zeneművészeti Intézete, ahol főiskolai szintű ének-kamaraművészi és hangszertanár-kamaraművészi képzés folyik. Építészeket és formatervezőket is oktatnak a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni Faipari Mérnöki Karán.
Áttérve a fővárosra, a Budapest Kortárstánc Főiskola kortárstánc-művész és kortárstánc-koreográfus képzésére azok jelentkezhetnek, akik középfokú ismeretekkel rendelkeznek a táncművészet hagyományos, jelenkori és kreatív elméleti és gyakorlati területein. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a lehető legszélesebb (a gordonkától kezdve a tubán keresztül az énekes művészetig) kínálattal várja a leendő zeneművészeket. A szintén a fővárosban székelő Magyar Iparművészeti Egyetemen a jövő építészei, formatervezői, textiltervezői és szilikátipari tervezői bontogathatják szárnyaikat. A Magyar Képzőművészeti egyetem szakkínálata magában foglalja többek között a festőművészetet, a szobrászművészetet, a képgrafikusságot és a tervezőgrafikusságot. Aki balettművész vagy koreográfus szeretne lenni, s megfelelő előképzettséggel rendelkezik, az a Magyar Táncművészeti Főiskolára jelentkezhet. Végül nem szabad megfeledkeznünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ahol a legmagasabb szintű színészképzés folyik. A felvételire jelentkezőknek – már az első vizsgára is – legalább 15 szabadon választott, különböző hangulatú (lírai, drámai, vidám stb.) vers, öt színdarabrészlet (monológ) és néhány dal (népdal, sanzon, ária stb.) előadására kell felkészülniük. Felkészültségüket, rátermettségüket a szakmai vizsgabizottság előtt színpadi szerepléssel is bizonyítaniuk kell.
Bezár