2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Egyetemi élet
Önzetlenség és siker
Sajtótájékoztatót tartott szeptember 29-én a Germán Filológiai Intézet vezetése a TIK-ben. Horváth Géza, az intézet vezetője arról tájékoztatott, hogy a szegedi német szakos hallgatók Markus Kóth osztrák lektor vezetésével elkészültek a szabadkai múzeum teljes kiállítási feliratanyagának németre fordításával. A fordítást elektronikus és nyomtatott formában is átnyújtották Hulló István múzeumigazgatónak, aki megköszönte a nemes gesztust, egyúttal szívélyesen meghívta a fordításban segédkezőket a szabadkai múzeumba. A szegedi germanisták egyébként korábban is vállaltak hasonló munkákat: ők készítették például a Fekete Ház anyagának német nyelvű feliratozását és egy ismertető füzetét is.
A sajtótájékoztatón szintén elhangzott: a német tanszék diáklapja, a GeMa (Germanistisches Magazin) rangos nemzetközi elismerésben részesült az idén. A GeMa 2001 óta jelenik meg a Szegedi Germanisztikáért Alapítvány és a Grimm Kiadó támogatásával. Az évek során egyre igényesebbé, színvonalasabbá vált az újság, mely ma már üde színfoltot jelent a gomba módra elszaporodott színvonaltalan, összecsapott szegedi hallgatói lap között.
A magazin középpontjában természetesen a német szakos képzés áll, de egyebek mellett tudósít az oktatók kutatásairól, a vendégoktatók munkájáról, felsőoktatásról, külföldi ösztöndíjakról, sportról és szórakozásról is. A kulturális rovatban a német nyelvű országok könyveivel, filmjeivel, zenéjével kapcsolatos cikkek olvashatók, a társadalmi rovat írásai a hallgatók életét érintő eseményekre reflektálnak és a német kultúra jelentősebb évfordulóiról emlékeznek meg. A magazint egy szeminárium keretében készítik a német szakos hallgatók, s félévente egyszer jelenik meg. Eddig mintegy száz hallgató közölt cikket a lapban, mely az interneten is elérhető (www.arts.u-szeged.hu/german/gema). A lap főszerkesztői Kispál Tamás és Markus Kóth, a diákfőszerkesztő Gál Szilvia.
A 2004/2005-ös tanévben a GeMa szerencsét próbált a német nyelvű egyetemi diákújságokat támogató Pro Campus Presse szervezet Campus Presse-Award elnevezésű díjára kiírt pályázaton, ahol az 56 pályázó diákújság közül az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Emellett a Pro Campus Presse nem német országokban kiadott, kiemelkedően jó minőségű, német nyelvű diáklapok számára létrehozott különdíját is elnyerte a szegedi német szakosok lapja. A díjat Kispál Tamás főszerkesztő és Tüske Barbara diákszerkesztő vette át júliusban Heidelbergben.
P. M. L.

DSC_3288_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár