2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Egyetemi élet
Baleseti szimuláció gimnazistáknak
Baleseti szimulációt rendeztek szeptember 30-án a délelőtti órákban a SZVSE pályán, melyen körülbelül 2500 diák vett részt. „A jótékonysági rendezvényre Szeged összes gimnáziumának negyedik osztályos tanulóját meghívtuk, bízva abban, hogy mély nyomot hagyunk bennük. Olyan mélyet, hogy háromszor is meggondolják, hogy ittas, drogos állapotban  autót vezessenek, vagy ilyen állapotban lévő cimborájuk mellé beüljenek.  És miután meggondolták, végül a nem mellett döntsenek” – mondta Juhász Péter, a Rotarackt Klub PR-felelőse. A klub szegedi vezetője, Bajusz Örs az anyagi háttérrel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: „A baleseti szimulációra önkormányzati pályázatot nyertünk, és ezen túlmenően a legkülönbözőbb szponzorok támogatásával jöhetett végül is létre a pénteki szimuláció. A tervezett keretet alig néhány fillérrel léptük túl."
A „hiszem, ha látom" szlogen röviden tükrözi a kétórás esemény célját, mert a szervezők véleménye szerint a felnőtté válás küszöbén álló fiatalok addig nem is gondolnak bele az esetleges tragikus következményekbe, amíg nem látnak egy elrettentő példát. Erre hivatott a Rotarackt Club, mely nem csak Szegeden aktív. A kecskeméti és a bajai Rotarackt már korábban megrendezte a szimulációt; ezúttal Szegeden került sor erre.  Bajusz Örs elmondta, hogy jövőre egy egész országra kiterjedő, minden megyeszékhelyen megrendezett projektté akarják kiterjeszteni ezt az eseményt. A magyar változat amerikai licenc alapján készült, ám a hitelességet nem csak a háttér bizonyítja, hiszen például a szimulációban részt vevő mentősök ténylegesen bekötötték az infúziót a „balesetben megsérült" imitátoroknak. Ezzel kapcsolatban a mentősök is a hitelességet tartották a legfontosabb tényezőnek. A rendezőkön, imitátorokon és a mentősökön kívül a halottszállítók, illetve a tűzoltóság és természetesen a rendőrség is képviseltette magát a szimulált diszkó-balesetben.
„A Rotarackt Club Szeged olyan fiatalok társasága, akik tesznek azért, hogy a világ, amelyben élünk, jobb legyen, hisznek az emberbaráti segítség fontosságában. A mozgalom alapelvei a figyelem, a segítségnyújtás, a hasznos és egyben jó időtöltés” – olvasható a Club kiadványlapján. A mostani baleseti szimuláció megrendezése mellett számos egyéb feladatkörben tevékenykednek. Ilyen például a sérült és hátrányos helyzetű gyermekek segítése húsvétkor, karácsonykor, cserediák-találkozók megszervezése, bulik, kirándulások szervezése stb.
Idén véradást bonyolítottak le a Dugonics téren, ételt osztottak a rászorulóknak, és fontosnak tartják a klubon belüli tevékeny és hatékony együttműködést. Éves költségvetéssel dolgoznak, melynek vannak szerző, illetve jótékonysági projektjei. A Rotarackt ifjúsági közhasznú szervezetnek célja egyrészt az önfejlesztés, miszerint a klub munkálataiban részt vevő fiatalok megtanulnak szervezni, másrészt, hogy a szervezéssel és rendezvényekkel összegyűjtött pénzt jótékonysági célokra fordítsák. A jövőben nagyobb költségvetéssel és még bővebb feladatkörben szeretnének működni.
Németh Attila Gergő

DSC_2678_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár