2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Egyetemi élet
Mindentudás Egyeteme Szegeden
Szeptember 12-én Csermely Péter professzor előadásával elkezdődött a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik sikertörténetének, a Mindentudás Egyetemének hetedik szemesztere. A főként a fővárosban zajló programokhoz önálló előadás-sorozattal immár a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik. Az idei tanévben a nyolcvanötödik évfordulóját ünneplő szegedi felsőoktatás a budapesti rendezvénysorozat mintájára a helyi írott és elektronikus sajtó közreműködésével igyekszik megismertetni eredményeit azokkal, akiknek a legtöbbet köszönheti: az egyetemet befogadó város lakóival.
A Mindentudás Egyeteme Tudományos Kht. hozzájárult ahhoz, hogy a Szegeden folyó előadás-sorozat úgymond ikertestvére legyen a Budapesten folyó eseményeknek. Ennek elsősorban az a feltétele, hogy az ott használt formai elemeket, követelményeket városunkban is be kell tartani, ezért napjainkban folyik az együttműködési megállapodás kidolgozása, melyet várhatóan az első szegedi előadás napján írnak alá. Rácz Béla, stratégiai rektorhelyettes és egyben a rendezvénysorozat főszervezője elmondta, augusztusban írt levelet a karoknak, hogy mely szegedi előadókra számíthat az ME programjának keretein belül. Közülük az első október 5-én 18 órakor Szabó Gábor akadémikus lesz, aki „Az egyiptomi kagylóktól a kvantummechanikáig – a fizikai gondolkodás fejlődése” címmel ad elő a Tanulmányi és Információs Központban.
Összesen tíz előadás lesz, melyekről természetesen videofelvétel is készül. A felvételekből egy példányt a budapesti szervezőknek ad az SZTE, Szegeden pedig a Városi Televízió fogja bemutatni. Az október 5-ei első előadáshoz hasonlóan a rendezvénysorozat további előadásait mindig szerdán 18 órától tartják (leszámítva az őszi szünet szerdai napját), a Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. Amennyiben a látogatók száma túllépi a terem befogadóképességét, a szomszédos kisebb termekben kivetítőn keresztül lehet követni az eseményeket. Ikerrendezvényről lévén szó, a formai elemek betartásán túlmenően a megfelelő színvonalért is felelős a Szegedi Tudományegyetem. Helyszín szempontjából a TIK hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a budapesti Kozma László nagyelőadó. A tavaszi szemeszterben döntött az Egyetemi Tanács arról, hogy a TIK felvegye József Attila nevét. Az épületkomplexum hivatalos születésnapja december 9-e, és részben ezen alkalomból Odorics Ferenc docens előadása József Attiláról fog szólni.
Az országos közszolgálati televízió közvetítése egyelőre kérdéses, mivel a rendezvény eddig nem létezett Budapesten kívül máshol, így Szegeden „vidéki próbaidejét” tölti, és mindeközben a budapesti állandó előadás-sorozat folytatódik. „Jövőre lesz az egyetem Szegedre költözésének nyolcvanötödik évfordulója. Az évforduló megünneplésére számos kiadványt készít és rendezvényt tervez az SZTE. Ennek megfelelően a várossal való együttműködés egyik fontos elemének tartjuk, hogy a szegediek megismerjék, hogy az itt működő egyetem oktatói mi mindent tudnak a világról. Innen jött Szabó Gábor rektor úr ötlete a Mindentudás Egyetemének szegedi elindításával kapcsolatban” – mesélte el Rácz Béla.
További októberi programok: 12-én Lengyel Imre tart előadást „Az egyetem szerepe régiónk gazdaságfejlesztésében" címmel; 19-én Szőnyi György Endre lép katedrára témája „Az ezotéria diszkrét bája – mágia és okkultizmus a kultúrtörténész szemével"; 26-án pedig Janka Zoltán tart előadást a Művészi alkotóerőről és pszichés zavarokról. A rendezvényen való részvétel díjtalan és mindenki számára nyilvános. A heti aktuális előadásról és mellékprogramokról lapunk is tudósít.
Németh Attila Gergő

P1250119_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár