2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Kultúra
Kötet az árvizi fogadalom templomáról
A pécsi Alexandra Kiadó reprezentatív albumot jelentetett meg a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésének 75. évfordulójára és az árvízi fogadalom emlékére magyar és angol nyelven.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye alapításának 975. évfordulója és a szegedi dóm felszentelésének jubileuma alkalmából számos ünnepi pillanatot élhettünk meg az elmúlt esztendőben, ez a nap mégis különbözik ezektől, hisz a kötet olyan kincsekre nyitja rá szemünket, melyek mellett nap mint nap elmegyünk - mondta a kötet bemutatóján Kondé Lajos plébános.
Az album bepillantást nyújt a dóm történetébe, amely 1879. március 12-én vette kezdetét. A szegedi nagy árvíz a város jelentős részét elpusztította, a hatalmas víztömegből csak egyetlen sziget emelkedett ki: a település egykori szakrális központja, ahol a Szent Dömötör-templom állt. A később erőre kapó város nagy akarattal vágott bele egy új, modern, fényes Szeged felépítésébe. 1880-ban ezért a helyi képviselők megfogadták, hogy az újjáépítés emlékére hatalmas templomot emelnek. Az épületet végül ötven évvel később szentelték fel.
A hatalmas Fogadalmi Templom méltán válhatott Szeged jelképévé, köszönhetően monumentális hatásának, a tér szépségének és az alföldi városba sikerrel becsempészett mediterrán sugárzás ának. Hazánk negyedik legnagyobb temploma – amely ötezer lelket képes befogadni – azonnal rabul ejti szemlélőjét.
Az album képeit Dusha Béla fotóművész készítette. A képek – az egyházi év eseményein túlmenően – a szakrális terek legintimebb pillanatait is megörökítik: diakónusszentelést, beöltözési misét, betlehemezést, hamvazkodást és esküvőt.
A 224 oldalas kötet emellett a templom páratlan szépségű műkincseit, illetve a dóm környékét is bemutatja.
A kiadvány tartalmát versek és idézetek gazdagítják, többek közt Babits Mihály, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Madách Imre, Pázmány Péter, Reményik Sándor, Sík Sándor és Simon István műveiből, melyeket a kísérőszöveg szerzője, Dajkó Pál válogatott.
F. J.
Bezár