2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Kultúra
Középkori falképek Európa szívében
Hosszú az út Strasbourgtól Szegedig. Időben kifejezve öt év, hét hónap és tizennyolc nap – ennyi időbe telt ugyanis, míg a Középkori falképek Európa szívében című kiállítás az Európa Tanács épületének kiállítóterméből Szegedre érkezett. A Strasbourgtól 2000. február 12-én búcsúzó kiállításnak Szeged már a harmincharmadik állomása, az utolsó kettő pedig a magyar és a szlovák országház lesz. Miért pont ez a kettő? Mert a Magyar Kulturális Örökség Hivatala és a Pamiatkovy Ústav Bratislava közös kiállítása látható most Szegeden a Nemzetiségek Házában (Osztróvszky u. 6.).
A tárlatot Alexander Balega és Káldi Gyula nyitotta meg, és többek között nekik köszönhetjük az itt összegyűjtött anyagot. Pontosan mit is? A kiállítás fotóin Magyarország és Szlovákia közös örökségének egy szeletét, a szepes-Gömöri Érchegység keleti és déli vidékeinek gótikus falképeit tekinthetik meg az érdeklődők. Esztergom kiemelt helyen szerepel a kiállításon, mivel a tárlaton bemutatott terület egyházilag nagyrészt az esztergomi egyházmegye fennhatósága alá tartozott. Összesen 14 szlovák és 10 magyar templom falfreskóit ismerheti meg a látogató. Az itt bemutatott falképek kisebb részben az Anjou-kor alkotásai, amelyeket az itáliai trecento művészeti törekvései jellemeznek, nagyobb részben pedig Luxemburgi Zsigmond idejében készültek.
A kiállítás szép példája a magyar és a szlovák műemlékvédelmi hivatalok együttműködésének. Tisztában vannak vele, hogy emlékeink közösek, és együtt kell tennünk értük. Ez egy jó üzenet.
Dunai Tamás
Bezár