2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Fesztivál
Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden
Az új zsinagógában a Szegedi Kamarazenekar és Pavlovits Dávid gitárművész koncertjével csütörtök este elkezdődött az első szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál. A szervező Szegedi Zsidó Hitközség a november 6-áig tartó programsorozattal a húszas-harmincas évek Szegedének hagyományait szeretné föleleveníteni, amikor a város pezsgő kulturális életének szerves elemei voltak a zsidó fesztiválok.
A vallás és a kultúra mindig összekapcsolódott. A háború előtt, az akkor 6-8 ezer fős szegedi zsidóság életében rendszeresek voltak a kulturális események, programok, melyben a város is jelentős szerepet vállalt.  Ezeket a hagyományokat szeretnénk visszahozni, megismertetni a múltat, a jelent, s talán egy kicsit a jövőt, hogy a befogadók és a befogadottak között továbbra is minél eredményesebb legyen a kapcsolat – mondta Lednitzky András, a hitközség elnöke.
A vallás és a kultúra közötti szoros kapcsolatot mi sem példázza jobban, mint hogy az 5766. zsidó újév időszaka a fesztivál idejére esik. Mint ahogy régen, úgy ma is elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak a fesztivál rendezvényei. Magyarország második legnagyobb zsinagógájában ad közös műsort október 9-én három, más-más stílust követő klezmeregyüttes, a HaGesher, a Sabbathsong és a Pannónia Klezmer. Egy héttel később pedig itt koncertezik Varnus Xavér orgonaművész.
A zenei műsorok mellett kiállítások is színesítik a fesztivál programját. Az új zsinagóga előterében a rendezvénysorozat teljes időtartama alatt látható a Halasi Csipke Közalapítvány Zsidó motívumok a halasi csipkében című tárlata. A halasi csipke világhírű, méltó vetélytársa a több évszázados múltra viszszatekintő brüsszelinek. Olyan neves személyiségek kapták már ajándékba a Halasi Csipke Közalapítvány termékeit, mint a tavasszal elhunyt II. János Pál pápa, Hitachi japán hercegnő, a francia köztársasági elnök felesége és II. Erzsébet angol királynő. A kézzel készített, több mint százéves múltra visszatekintő halasi csipke 2003 óta a Hungaricum Club tagja. A szegedi zsinagógában most olyan csipkék láthatók, amelyek valamilyen jellegzetes zsidó szimbólumot – például Dávid-csillag, menóra – használnak fel díszítőelemként. Kárpáti Dezső fotóművész az utóbbi években a zsinagógában elhangzott összes koncertet megörökítette, alkotásaiból október 30-án, vasárnap nyílik tárlat az épület előcsarnokában.
A fesztivál másik fontos helyszíne a Szegedi Zsidó Hitközség gyönyörűen felújított díszterme, október 2-án a Bécsi Zsidó Múzeum műkincseiből nyílik itt kiállítás. A világ első zsidó múzeuma harmadik szegedi tárlatán az 1895 és 1938 közötti anyagából mutat be válogatást.
A fesztiválon sor kerül két író-olvasó találkozóra is: október 31-én Urbán Erika színművész élettársáról, Kabos Lászlóról készült könyvét mutatja be, november 4-én Benedek István Gáborral pedig készülő Dávid a rengetegben című művéről beszélgethetnek az érdeklődők.

alagsor1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár