2024. április 28., vasárnap English version

Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Fesztivál
Fesztivál
2008. augusztus 29.
Néha láttam a Mezzon ilyen-olyan világhírű jazz-zenészeket eszeveszetten hegedülni, gitározni vagy fújni a szaxofont. Nem értettem, mi a jó benne. Azóta rájöttem, ahogy színházat sem érdemes tévében nézni, úgy jazzt sem. Azok a kis jelek, amikből összeáll a kép, tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy a jazz lényegét továbbítsák.
2008. augusztus 29.
„Azon vergődnek, hogy most jó helyre jöttek-e vagy rosszra, korán-e vagy későn, amit ígértek, vagy aminek a hírét hallották, azt majd mások nyújtják nekik, vagy az a valóság, hogy megérkeztek, és csinálják meg. Mitől van az a mulatság vagy bármi, amiért vagyunk? Mitől születik az meg – kívülről jön vagy magunkból?” – mesél Mrozek Mulatság című darabjáról lapunknak Bérczes László rendező. A Bárka Színház produkcióját október 17-én láthatja a szegedi közönség.
2008. augusztus 29.
„Milan: Reménykedjünk, hátha a maga unokája eloszlatja a felhőket. Janda: Zuhogó esőben veszélyes dolog kötélen táncolni?” (részlet Kamondy Imre Balkáncirkusz című filmnovellájából)
2008. augusztus 29.
„Az emberek lopnak, csalnak, hazudnak. Lustálkodnak. Vizezik a bort. Klórozzák a vizet. Egymásnak vermet ásnak. Részrehajlók, kárörvendők, önzők, zsugoriak, gyávák, pöffeszkedők, irigyek, kontárok, tohonyák. Ez az! Ezért vagyok én szomorú! Az emberiség miatt.
A világmindenség összehúzta magát. Na most – gondolta a világmindenség –, mindjárt megszületik egy, az emberiséget ostorozó vers.
Ámde, mint általában, a világmindenség most is nagyot tévedett. Mert Berzsiánnak esze ágába sem jutott verset írni. Ehelyett elhatározta, hogy megszakítja a kapcsolatot az emberiséggel. Jókedve kerekedett. Kackiásra igazította a bajuszát, megfésülte torzonborz szakállát, és munkához látott.”
/Lázár Ervin: Berzsián és Dideki/
2008. augusztus 29.
Az október 3-án kezdődő 10. Őszi Kulturális Fesztivál – mint megszokhattuk – nem szűkölködik majd a komolyzenei programokban. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Ének-zene Tanszéke is több produkcióval készül az előttünk álló hetekre. A sort Maczelka Noémi zongoraművész, tanszékvezető főiskolai tanár hangversenye nyitja a zenei világnap tiszteletére, október 3-án délben. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni Maczelka Noémival a komolyzene helyzetéről: arról, mennyien járnak ma hangversenyekre s mennyire zeneértő a mai kor közönsége.
2008. augusztus 29.
Hogy mi is Nádasdy Ádám, egy szóval képtelenség megfogalmazni. Hivatalosan nyelvész, az ELTE BTK Angol Nyelvészeti Tanszékének docense, ám a magyar nyelvészet témakörében is publikál könyveket, cikksorozatokat. Költő, szikár hangú verseskötetek szerzője. Mindemellett műfordító, elsősorban Shakespeare drámáival foglalkozik. Nádasdy Ádámmal az Őszi Kulturális Fesztivál eseményeként október 10-én a Grand Cafében találkozhatunk.
2008. augusztus 29.
A legnagyobb dolgok általában úgy születnek, hogy észre sem vesszük őket. Amikor csak egyszerűen létrehozunk valamit, megnyugszunk, megpihenünk, s a mű életre kel. Aztán kiderül róla, hogy több annál, mint aminek hittük: egyszerű, nagyszerű; ráadásul életképes. Amikor Tajti Gabriella, az akkori JATE Kulturális Irodájának vezetője 1996-ban megálmodta és életre hívta az Őszi Kulturális Fesztivált, aligha sejtette, hogy az akkor még néhány napos hallgatói kulturális zsongásból szűk évtized múltán egy profi szervezettségű, országos hírű rendezvénysorozat válik. Pedig így történt. S most már jubilál a fesztivál. Őszi Kulturális Fesztivál – idén tizedszer.
2008. augusztus 29.
„Abban reménykedünk, hogy olyan ócska már a televízió, annyira színvonaltalan, hogy talán kezdenek elpártolni tőle, és mégiscsak a színházban keresik az igazit – az élményt, az okulást” – mondta a Szegedi Egyetemnek Jordán Tamás, aki október 20-án lesz az Őszi Kulturális Fesztivál vendége.

DSC_3253_230x154.png

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Címkefelhő

BTK  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Hírek  Innovízió  Irodalom  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  Szegedi Tudományegyetem  TIK  TTIK 

Bezár