2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  15. szám - 2005 október 3.  --  Egyetemi élet
PÁLYÁT AVATTAK A MISKOLCI EGYETEMEN. Újabb műfüves pályával bővült az e téren is lemaradással küzdő magyar futball – adta hírül a Nemzeti Sport. A miskolci egyetemi sportnap keretében adták át egy kisméretű műfüves pályát, amelynek finanszírozásához a Bozsik-program révén 9,9 millió forinttal a Nemzeti Sporthivatal is hozzájárult. A pálya mellé öltözőket is építettek, a későbbi tervek között pedig szerepel a létesítmény befedése. A labdarúgópályát persze nemcsak az egyetemisták, hanem a diósgyőri futballisták is használhatják, s várhatóan az utánpótláscsapatok is gyakorolhatnak a modern létesítményben.
 
140 ÉVE INDULT EL MAGYARORSZÁGON A HIVATÁSOS SZÍNÉSZKÉPZÉS. Ebből az alkalomból ünnepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A pesti Színészeti Tanoda 1865-ben kezdte meg működését, az akkori Újvilág, ma Semmelweis utcában, egy háromszobás lakásban. Az elméleti órákat a kor neves kritikusa, Gyulai Pál, a gyakorlataikat pedig Egressy Gábor és Paulay Ede tartották. Az évforduló alkalmából szeptember 20. és 23. között az egyetemen bárki beülhetett az órákra, de a programsorozathoz kapcsolódóan az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri-termében vizsgafilmekből is láthattak válogatást. Az egyetem Vas utcai épületében folyosótárlat nyílt az elmúlt 140 év festményeiből, plakátjaiból, fotóiból, mely október 9-ig tekinthető meg.
 
EGYÜTTMűKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ szeptember 21-én a Magyar Tudományos Akadémia és a Skót Tudományos Akadémia. A megállapodás értelmében a két akadémia tovább eerősíti kapcsolatait a kutatás területén. A dokumentumot a skót Royal Society of Edinburgh részéről William Duncan főtitkár, magyar részről Meskó Attila, az MTA főtitkára látta el kézjegyével. A közvetlen megállapodás célja a skót-magyar tudományos kapcsolatok erősítése, a két fél ezen irányú elkötelezettségének demonstrálása. Az együttműködés az alábbi három terülten valósul meg: kutatók rövid időtartamú (maximum 4 hetes) cseréje, kutatómunka végzése 1-3 hónapos időtartamra, közös kutatási projektek támogatása.
 
KÖZIGAZGATÁSI KOMMUNIKÁCIÓ ÉS TÁRSADALMI ÖSSZEFOGÁS címmel indít továbbképzést Budapesten a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara és az Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium. A projektet a Holland Kormányzati Információs Szolgálat szakmai együttműködésével valósul meg. A hazánkban egyedülálló professzionális képzés célja olyan kommunikációs tanácsadók képzése, akik a közigazgatási hivatalnokok munkáját segítve a társadalmi befogadással kapcsolatos területeken hozzájárulnak a közigazgatás és a polgárok közötti hatékony és eredményes kommunikációs folyamatok javításához.
 
WELCOME PARTY A KODOLÁNYIN. Szeptember elején török, lengyel, norvég és erdélyi hallgatók érkeztek a Kodolányi János Főiskolára Socrates/Erasmus- és egyéb kétoldalú megállapodások keretében. A tizenöt hallgató az eddigi évekhez hasonlóan egy szemesztert tölt el az intézményben, és a tanszékek által felajánlott különböző angol nyelvű kurzusokat látogatja. Ezenkívül heti kétszer ismerkednek a magyarral mint idegen nyelvvel, illetve tanulnak Magyarország nevezetességeiről, a magyar kultúráról, történelemről, egy külön szervezett óra keretében. A külföldi diákok számára szeptember 27-én rendezték meg a már hagyományosnak tekinthető a Welcome Party-t. Ezen az itt tartózkodó külföldi diákok rövid prezentációt tartottak saját intézményükről és hazájukról. Az előadások után „nemzetek konyhája” címmel négy különféle ételspecialitást kóstolhattak meg a résztvevők, melyeket a hallgatók mutattak be. A program táncházzal zárult.
 
FUTSALT OKTATNAK A DEBRECENI EGYETEMEN. Szeptember 27-én kezdte meg a futsal (azaz a 4+1-es teremfutball) oktatását a Debreceni Egyetemen Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott szakmai vezetője. Ez mindenképpen mérföldkő a sportág történetében, hiszen először került Magyarországon a teremfoci a felsőoktatásba. A szakember és az egyetem vezetése is 30-40 fő jelentkezésére számított. A futsal népszerűsége azonban megtette a hatását: már a jelentkezés megindításától számított első 28 percben 180 hallgató választotta egyik tantárgyának a futsalt. A kapitány elmondta, nemcsak teremfociról lesz szó a tananyagban – amelyből majd vizsgázniuk is kell a hallgatóknak –, hanem a nagypályás labdarúgás is szóba kerül majd.
 
KÁRMÁN TÓDORRÓL NEVEZTÉK EL a Budapesti Műszaki Főiskola nagyelőadóját. A Hagyomány és Haladás című szakmai nap keretein belül tartották a Budapesti Műszaki Főiskola Auditorium Maximum előadójának névadó ünnepségét. A nagyelőadó az óbudai épületegyüttes legnagyobb terme, 330 fő befogadására képes s a legmodernebb technikával szerelték fel. Audio-vizuális oktatási eszközök, külön áramellátás minden ülőhelyhez és az internethez való csatlakozás lehetősége segíti az oktatók és hallgatók munkáját. A névadó ünnepségen Gáti József főtitkár ismertette a névadó Kármán Tódor, a világhírű magyar fizikus életét és munkásságát.
 
TIZEDIK, JUBILEUMI ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJÁT tartotta a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) szeptember 23-25. között Egerben és Felsőrtárkányban. A háromnapos rendezvény szervezésében nagy szerepet vállalt az egri Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszéke, hiszen az itt működő Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület volt az idei házigazda. A találkozót megnyitó Hauser Zoltán, a főiskola rektora arról beszélt, hogy az Egri Eszterházy Károly Főiskola katalizátor szerepet tölt be a környezetvédelemben is, mint ahogyan a régióban is innovatív katalizátor szerepet vállalt. Persányi Miklós, a környezetvédelmi és vízügyi szaktárca vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: többet kellene az iskolákban arról beszélni, hogyan lehetne ezt a világot élhetőbben az utódainkra hagyni. Ebben a munkában a környezet- és természetvédelmi oktatóközpontokra fontos feladatok hárulnak, egyre szélesebb körű munkájuk rendkívül értékes.

DSC_136841_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár