2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Hangsúly
EHÖK: SZTE-sek vagyunk!
Immár majdnem hatéves az SZTE. Jó-e ez az elnevezés vagy sem? A jubileumi tanév alkalmat ad a töprengésre vagy akár egy esetleges névadásra. De mi alapján döntenének a hallgatók? Telegdy Gergelyt, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét kérdeztük.
Mit szólna az EHÖK, ha az ünnepi tanév kapcsán felmerülne, hogy új nevet kapjon a Szegedi Tudományegyetem? 
– Az EHÖK fontosnak tartja, hogy a jelenlegi hallgatók túlnyomó többségét olyan fiatalok alkotják, akik az SZTE-n kezdték tanulmányaikat. Az SZTE-s identitástudat és az universitas szellemisége vagy az alma mater számukra a Szegedi Tudományegyetemet jelenti. Nem hiszszük, hogy más elnevezést kellene választani. Jómagam emlékszem arra, amikor a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium névváltoztatásáról volt szó. Akkor azt mondták a diákok, nem a név miatt, mint inkább az intézmény szellemisége miatt érzik magukat ságvárisnak. Úgy gondolom, az SZTE név már beivódott a köztudatba, van egy respektje a tudományos teljesítmény és az itt végzett hallgatók miatt. Nem hiszem, hogy öt évvel az egyetemi integrációt követően szükséges lenne egy névadás. Természetesen, ha bármilyen előterjesztés lesz, azt mi is érdemben megvitatjuk.
Azaz a hallgatók részéről nem érkezik majd semmiféle névváltoztatási felvetés...
– Nincs olyan felvetésünk, hogy változtassunk a néven. Ha bárkinek lesz, természetesen mi is érdemben megvizsgáljuk a kérdést. Elképzelhető, hogy kibontakozik egy történeti és tudománypolitikai vita az egyetemen, hogy kit és milyen érdemei alapján válasszunk névadónak. Egyelőre azonban ezt nem tekintjük napi kérdésnek
Mi lehet szerinted a legfontosabb elvárás egy intézmény nevével szemben?
– Szerintem a nevet az intézmény ismertsége fogja meghatározni. A nyugati egyetemek nagy többsége a neki otthont adó egyetemi városról kapta nevét. Nem a név dönti el, hogy milyen az intézmény, illetve az ott folyó képzés minősége, hanem éppen a képzés minősége, a kibocsátott diploma értéke fogja meghatározni, hogy a név mennyire cseng majd jól a világban. Nem cáfolható, hogy egy Szent-Györgyi Albert nevével fémjelzett egyetem ismertebb lehetne. De ebben éppen ez a kihívás: a Szegedi Tudományegyetemet, s ez által Szegedet kell mindenhol ismertté tenni a világban. S azt hiszem, az utóbbi két évben készített nemzetközi felmérések alapján az SZTE nagyon jó irányba halad!   

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár