2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Hangsúly
Körülbelül ötvenezer kollégiumi helyen osztoznak ma az egyetemi hallgatók, akiknek 23 százaléka juthat be az albérletnél olcsóbb szállást biztosító intézményekbe. A diákszállások között a nagyon rossz állapotú és a szállodai színvonalat megközelítő szobákra is jócskán akad példa.
Kollégiumi ellátásra minden olyan nappali tagozatos, államilag finanszírozott képzésre járó hallgató jogosult, aki nem a lakóhelyén tanul. A kollégiumi bekerülésre természetesen nagyobb esélyük van a szociálisan rászorulóknak, de a többség, a hallgatók háromnegyede lemarad az intézményi szállásokról, ezért albérletbe kényszerül. A drága megoldáshoz oktatási intézményenként változó összegű lakhatási támogatást igényelhetnek.
Bár a férőhelyek száma 1990 óta 40 százalékkal emelkedett, ez a növekedés meg sem közelíti a nappali tagozatos diákok 177 százalékos burjánzását. Érthető, ha az egyetemek többsége csupán a hallgatói töredékének, átlagosan 30 százalékának tud szállást biztosítani. Jelenleg egy kollégiumi férőhely üzemeltetése átlagosan 17 ezer forintba kerül havonta. A kollégiumok ára 4500 és 8000 forint között változik, míg az albérletek körülbelül 15 ezer forintnál kezdődnek, és határ a csillagos ég. Az olcsóságnak azonban ára van. Egy átlagos koliban nincsenek igazán jó körülmények. A hallgatók általában közös zuhanyozót és négyágyas szobákat kapnak, amelyeket egy idő után valóban lelaknak.
Az elmúlt tíz évben az elöregedett épületek állapota sokat romlott. Ehhez az is hozzájárult, hogy az intézmények költségvetési kerete folyamatosan csökkent, és ennek következménye az lett, hogy a megmaradt, igencsak szűkös kereteiket fő tevékenységükre, az oktatásra fordították, a kollégiumi elhelyezés kérdése perifériára szorult.
Jelenleg a kollégiumi férőhelyek száma az állami felsőoktatási intézményekben 45 ezer, egyházi alapítványi intézmények férőhelyeivel együtt közel 49 ezer. 2002 óta 1400 kollégiumi férőhelyet újítottak fel országszerte. 2002 és 2004 között 1718 új férőhelyet adtak át, 2006 elejéig a tervek szerint újabb 3141 helyet vehetnek igénybe a hallgatók. Az elmúlt időszakban a Szent István Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Tessedik Sámuel Főiskola, a Szolnoki Főiskola, a Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem kollégiumai bővültek újonnan létesített helyekkel. Idén augusztusban Debrecenben (930 új férőhely), szeptemberben Nyíregyházán (427 férőhely) avattak új diákszállót.
A kormány ígérete szerint idén nem lesz áremelkedés a diákotthonokban. Csak azokban az intézményekben kell többet fizetni, ahol a nyáron kisebbfajta felújítási munkák folytak. A tervek szerint azt is rendelettel szabályozzák majd, hogy a kollégiumok legfeljebb mennyi pénzt kérhetnek a diákoktól. A diákszállásokat négy komfortfokozatba sorolják, a díjakat a minőség alapján állapítják meg. A határértékeken belül az egyetemi vezetés – a hallgatói önkormányzat jóváhagyásával – dönt arról, hogy pontosan mennyi is lesz a befizetendő öszszeg.
Cs. L., P. M. L.
Bezár