2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Hangsúly
Szegeden nem lesz probléma
A kollégiumok rangsorolásról Varga Ágnessel, a Károlyi Mihály Kollégium igazgatójával beszélgettünk.
Mi a véleménye a kollégiumokat érintő pontozási rendszerről?
– Mivel intézményi tájékoztatást még nem kaptunk, ezért a rendszert még nem ismerjük. Amit a médiából meg lehet tudni, az az, hogy négy kategóriába sorolják a kollégiumokat, és a besorolás szerint kapjuk meg a normatív támogatást.
Mi alapján sorolják a különböző kategóriákba a kollégiumokat?
– Úgy tudom, hogy az egy főre jutó négyzetméter, a közös helyiségek, illetve a vizesblokkok száma alapján határozzák meg a különböző kategóriákat. A jelen tervezet így szól, de sajnos többet nem tudok mondani erről.
Lehet-e igazságos ez a rendszer?
– Biztosan különbségeket tesz majd. Országos szinten nagy lesz az intézmények közötti súrlódás, viszont Szegeden nem fog problémát okozni. A szegedi kollégiumok az országos viszonyokat tekintve egész jó helyen szerepelnek. Az elmúlt években sok felújítás volt, ennek ellenére a magasabb kategóriákat nem fogjuk elérni, maximum kettes, hármas besorolást kaphatunk.
Tényleges haszna nem lesz a kategorizálásnak, mert az egész a normatívák elosztására irányul. Az eddig kapott nyolcezer forint nagyon sokat számított a kollégiumok gazdálkodásában, és ha ezentúl nem kapják meg  a megfelelő támogatást, akkor a helyzet csak még rosszabb lesz.
Bezár