2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Irodalom
Idén második alkalommal rendezik meg az Egyetemi Tavaszt április 11. és 30. között, melynek programsorozatát a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája állította össze. Tajti Gabriella mondta el lapunknak, miket is láthatunk a rendezvénysorozat keretén belül.
A kulturális programok jelentős részét az iroda a József Attila Emlékév köré szervezte. Idén nem csak azt ünnepeljük, hogy a költő éppen 100 éve született, hanem azt is, hogy pont nyolcvan éve tanult itt Szegeden. Április 9-én, szombaton, az Egyetemi Tavasz programját megelőzően tartják az év elején meghirdetett József Attila Szavalóversenyt a SZTE Aulájában, melynek díjátadójára 11-én este hatkor ugyanitt, az Egyetemi Tavasz megnyitó ünnepségén kerül sor, ahol Szabó Gábor, a SZTE rektora nyitja meg az idei programsorozatot.
Az Egyetemi Tavasz abban különbözik az Őszi Kulturális Fesztiváltól, hogy attól eltérően nem csak kifejezetten kulturális programokat fog össze. A kulturális rendezvények mellett tudományos konferenciák, sportrendezvények, szórakoztató programok és a klubok bulijai is részét képezik a tavaszi rendezvénysorozatnak, amely megpróbálja átfogni az egyetemi élet minden szegmensét. Az „átláthatatlan” mennyiségű programból most csupán rövid ízelítő következik.
Április 12-én kedden négy órakor A hely helyreállítása (Globalizáció és lokalizáció) címmel tart előadást Lányi András író-szociológus. Lányi András kezdetben filmrendezőként, majd a 80-as évek második felétől főleg íróként ismert; a rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzék, napjainkban az ún. kritikai értelmiség meghatározó alakja. Az ELTE Szociológiai Intézetében, a humánökológiai és településfejlesztési szakirány gazdája, az egykori Duna-kör, majd a Védegylet alapító tagja. Ugyanaznap este nyolckor a JATE Klubban Krzysztof Scieranski koncertjét láthatják az érdeklődők. Őt egyébként a szakma és a közönség egyaránt a világ egyik legjobb basszusgitárosának tartja. Koncertekből egyébként nem lesz hiány, a JATE és a SZOTE Klub, valamint a Millenniumi Kávéház programjában rengeteg zenés estre lelhetnek a zenekedvelők, utóbbi főként a jazz szerelmeseinek nyújthat majd kellemes órákat, hiszen fellép itt mások mellett a Frankie Látó Quartett és a Molnár Dixieland Band is.
A József Attilához kapcsolódó programok közül érdemes kiemelni a Kaláka együttes „Költőnk és kora” című verskoncertjét, amely április 13-án este hétkor kezdődik a Millenniumi Kávéházban, valamint az április 14-én, csütörtökön, a SZTE Aulában tartott József Attila arcai című tudományos konferenciát, melyet a BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszéke szervez. Ugyanaznap este hétkor a Minket, Gyuszi, szeretni kell című dokumentumjátékot tekinthetik meg itt az érdeklődők. Ennek a darabnak az őszi fesztiválon akkora sikere volt, hogy körülbelül csak a közönség fele fért be az akkor a Zsinagógában megrendezett előadásra. A mű Ilylyés Flóra (Bertalan Ágnes), Illyés Gyula (Hegedűs D. Géza) és József Attila (Kaszás Gergő) érzelmi háromszögének története. Április 19-én este hatkor a Fecsegők című színpadi játék tekinthető meg a Millenniumi Kávéházban a  MIKSZ – Magyar Irodalmi Kreatív Színpad előadásában. A MIKSZ tagjai egyetemi hallgatók, akik azt az időt dolgozták föl, amikor József Attila Szegeden tanult. A fellelhető dokumentumok felhasználásával írták meg ezt a darabot. Arról szól, hogy miről beszélget öt francia szakos lány a szegedi Emke Kávéházban 1925. március 25-én, a Tiszta szívvel megjelenésének napján. Április 28-án hét órai kezdettel a JATE Klubban És keressük az igazságot címmel József Attila emlékest lesz látható, amely az Új Színház vendégjátéka. A programfüzetet átböngészve az eddig említettek mellett még számos, a költőhöz kapcsolódó rendezvényt találhatnak az érdeklődők.
Április 18-án este hét órakor a Vántus István Szimfonikus Zenekar hangversenye tekinthető meg a SZTE Aulájában. Ezt a zenekart a SZTE Zeneművészeti Főiskolai Kar hallgatói alkotják. Április 19-én és 20-án a Dugonics tér átváltozik a Tudományok terévé. A szökőkút mellett felállított standokon bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem tizenegy kara, így a város polgárai megismerhetik azok történetét, jelenlegi tevékenységét, valamint megtudhatják, hogy melyek a legújabb képzések, kezdeményezések az Egyetemen. Emellett e két nap délutánján kettő órától kulturális programok is várják az arra járókat.
Tolnai Ottó író, költő estje 21-én hét órakor kezdődik a Móra Kollégiumban. A beszélgetést Virág Zoltán irodalomtörténész vezeti. 1998-ban Parti Nagy Lajos Tolnai Ottóval készített egy rádiós életútinterjút, melynek szerkesztett változata 2004-ben jelent meg. A Költő disznózsírból cím alatt napvilágot látott könyv 2005-ben elnyerte az előző év legjobb szépirodalmi alkotásának járó Magyar Irodalmi Díjat. Tolnai Ottó lassan két évtizede időről-időre találkozik a Móra Kollégiumban olvasóival, barátaival. Pár sorban meg kell még említeni néhány érdekességet, például azt, hogy április 22-én és 23-án rendezik meg a Muzsikáló Egészségügyiek XIV. Országos Találkozóját. A Millenniumi Kávéházban és Klubban, valamint a Fogadalmi Templomban Délvidéki Napok lesznek Szegeden, amire a Vajdaságból hívtak meg vendégeket. A Grand Café filmes programokkal várja az érdeklődőket, április 18-án este kilenckor Vágvölgyi B. András Tarantino mozija címmel tart előadást, az „Ezékiel 25:17 – Tarantino igéi” címmel pedig bemutatják a kultrendező eddigi filmjeit is. A Füvészkert, ami április második felében már csaknem teljes pompájában tündököl, tematikus kiállításokkal fogadja majd az odalátogatókat. Minden program nyitott, így bárki részt vehet rajtuk, és nagyrészük emellett ingyenes is
Dunai Tamás

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár