2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Irodalom
Erdély „Szép föld…”. Sok egyetemista járt már Görögországban, Olaszországban, Angliában, Balin vagy Ibizán, az előbbi állítás igazát azonban kevesen tudnák személyes tapasztalatokkal alátámasztani. A személyes tapasztalatokat nem pótolhatja, ám ezt a világot közelebb hozhatja látogatóihoz a fenti címet viselő, a szegedi várban megtekinthető fotókiállítás.
A kiállítás két szegedi művész munkáját dicséri. Ők Németh György, aki az MTI újságíró fotóriportere, emellett elismert karikaturista, és Gyenes Kálmán, aki a Délmagyarország napilap fotóriportere. A kettejük közös tavalyi erdélyi útján készült fotók alkotják a kiállítás gerincét, emellett Gyenes Kálmán régebbi útjain készült képei is megtekinthetőek a tárlaton. A tavalyi erdélyi látogatásuk során felkeresték – egyebek közt – Torockót, Segesvárt, Kibédet, Kolozsvárt és a Hargitát.
A kiállítás két részre osztható, mivel a fotósok képei külön-külön, a terem jobb és bal felében helyezkednek el. Az elkülönülés miatt hangsúlyosabbá vált számomra a két művész eltérő látásmódja, két eltérő olvasat ugyanarról a világról.
Németh György fotói művészi látásmódot tükröznek. Képeit nézegetve gyakran olyan érzés lett úrrá rajtam, mintha festményeket látnék. Az ember meglepődik, hogy a fotókon valóban létező tájakat, utcákat, házakat és embereket lát. A nagy gondossággal rögzített pillanatok egy gyönyörű mesés világba kalauzolják a tárlat látogatóit. Fényekkel való játék jellemzi ezeket a képeket, melyek ily módon impresszionista hangulatot árasztanak magukból. A fotók számára ezt a furcsa hatást a felhős, borult idő fényviszonyai kölcsönözték. „Azért ilyen színes a dolog, mert jó esős idő volt, tömör színekkel és tömör fényekkel" – ecsetelte ezt a művész. Mindkét fotós digitális fényképezőgéppel dolgozott, és Németh György úgy gondolja, hogy ezek a gépek nem csak arra jók, hogy megkönnyítsék a fotóriporter munkáját azáltal, hogy egy dolgot többször lefotózva, száz képből válogatva valamelyik úgyis jól sikerül, hanem művészi fotókat is lehet készíteni velük. A képeken digitális utómunkát is végzett, de a művész ezt a technikát csak arra használta, hogy kihangsúlyozza vele a szerinte fontos részleteket.
Míg Németh György alkotásai művészi ábrázolásmódjuk miatt kissé távolinak, elérhetetlennek mutatják ezt a világot, addig Gyenes Kálmán képei társadalmi érzékenységük révén közelebb hozzák a tárlat látogatóihoz a rajtuk bemutatott helyeket, embereket és eseményeket. Gyenes Kálmán sokszor járt Erdélyben, ezért képei és témái is nagy változatosságot mutatnak, és bár először úgy volt, hogy csak a most készült fotóit állítja ki, mégsem tudott megválni régi képeitől. A fotós olyan társadalmi eseményeket is megörökített, mint például a csíksomlyói búcsú vagy az aradi Szabadságszobor felállítása. Legerőteljesebbek, legmeghittebbek fekete-fehér képei, amelyek igazán közel hozzák hozzánk az ott élő vidéki emberek életét. Ezeknek a fotóknak egy részét első és egyben legkedvesebb útján, 1991-ben rögzítette, köztük az ökörrel szántó gyereket ábrázolót is, melyet egy benzinkútnál megállva, a kút mellett kapott lencsevégre. Képei között található egy olyan fotó is, amely erősen kötődik egyetemünkhöz. A kolozsvári Farkas utcát ábrázoló képen ugyanis az az épület látható, amelyik otthont adott az egyetemnek, mielőtt az Szegedre költözött volna.
A két fotóssal beszélgetve megosztották velem élményeiket: azt, hogy milyen gyönyörű érintetlen tájak és helyek találhatóak Erdélyben, azt, hogy menynyire csodálják azokat, akik nem törődve a modern kor vívmányaival maguk termelnek meg mindent, amire a családnak szüksége van és azt, hogy féltik ezt a romlatlan helyet, mert szerintük már nem sokáig marad ilyen, mivel a globalizáció előbb-utóbb óhatatlanul bedarálja. Ha így lesz, különösen becsülendő a munkájuk, hiszen sikerült megmenteniük ennek a „halálra ítélt" kultúrának néhány fontos pillanatképét, amelyet most meg is osztanak velünk. Aki teheti, menjen el, és nézze meg a tárlatukat. Érdemes. A kiállítás március tizenharmadikáig tekinthető meg, diákoknak a belépés ingyenes.
Dunai Tamás

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár