2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Kultúra
Megyejárás nemzeti különjárattal
Csongrád megye lesz a vendége a budapesti Nemzeti Színháznak április 22-23-24-én. Jordán Tamás 2003-ban indította útjára a Megyejárás nevű programot, melynek keretei között a színházi évad minden hónapjában egy-egy megye mutatkozhat be a Nemzetiben. A program egyik legfontosabb célja, hogy betemesse azt az árkot, ami a vidéki és a fővárosi kulturális élet között húzódik, bemutassa Budapestnek, mire képes a vidék, és becsalogassák a vidékieket is ebbe az új épületbe. A három napos hétvége alatt Szeged Huszár Lajos Csend című operájával, Hampton Csendes napfogyatkozásával, Gorkij Éjjeli menedékhelyével, Enquist A nap huszonötödik órájával, Móra Ferenc és Galántai Csaba Sohsevolt király bánatával mutatja meg a fővárosnak, milyen is az, amikor nálunk pezseg az élet.
Szeged városa mellett Hódmezővásárhely is megmutatkozik – A Vásárhelyi iskola című kiállítással a magyar festészet ezen karakteres ágát láthatják majd az érdeklődők a Zikkuratban, Mindezek mellett Varga Mátyás díszletterveinek, Kass János grafikáinak, Winkler László festményeinek, Papp Janó díszletterveinek, Varsányi Anna és Macskássy Izolda munkáinak, Pacsika Emilia textilképeinek és a Szegedi halhatatlanok című kiállításnak is helyet ad a színház épülete.
A Megyejárás programot Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Kormos Tibor, a szegedi önkormáynzat kulturális bizottságának az elnöke köszöntötte a szegedi Nemzeti Színházban, vették át a meghívólevelet Stohl Andrástól, a Nemzeti Színház színművészétől,  és adták át neki a városok és a megye zászlaját. Ezzel együtt kiállítás nyílt a nemzeti színház történetét bemutató kiállítás nyílt a szegedi színház aulájában, ahol a fényképek mellett régebbi és újabb jelmezeket is láthatunk.
Minthogy a Megyejárás programnak nemcsak az a célja, hogy a fővárosi közönséggel megismertesse a vidéki színházak munkáját, hanem az is, hogy a vidéki közönség is megbarátkozzon az új Nemzeti Színházzal, így április 30-án Csondrág megyében élő családok számára Nemzeti Különjárat néven a színház a MÁV-val és a BKV-val együttműködve különvonatot indít a Nemzeti Színházba és vissza Szegedre. A Nemzeti Színház színpadán ekkor Caragiale Farsang című három részből álló komédiája látható Szarvas József,  Csankó Zoltán, Sinkó Attila, Kaszás Attila, Gazsó György, Udvaros Dorottya, Murányi Tünde,  Vida Péter, Pásztor Edina és Koleszár Bazil Péter szereplésével, a színidirektor, Jordán Tamás rendedzésében. A Parti Nagy Lajos átiratában játszott darab helyszíne egy bukaresti borbélyüzlet, ahova nemcsak borotváltatni vagy fogat húzatni járna a kuncsaftot, hanem akkor is, ha a szerelmi szenvedélyüket valahol le szeretnék vezetni. Bár általában a féltékenykedések és életre-halálra szóló szerelmi küzdelmek jellemzik a helyet, farsangkor végleg elszabadul a pokol.
P. Zs.
Bezár