2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Kultúra
Tolkien-konferencia Szegeden
A Magyar Tolkien Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Angol-amerikai Intézete és Médiatudományi Tanszéke 2005. április 16-án rendezte meg a harmadik magyarországi tudományos igényű konferenciát J. R. R. Tolkien műveiről J. R. R. Tolkien és a szöveg: jelentés és forrásai címmel. A rendezvény helyszíne a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza volt.
A társaság előző két konferenciája (2003-ban és 2004-ben) rendkívül sikeresnek volt mondható, mindkettőt egyetemi és Akadémiai intézmények támogatásával szervezték  Magyarország fontos egyetemi városaiban: 2003-ban Szegeden, 2004-ben pedig Pécsett.
Ezeket a hagyományokat igyekeztek folytatni a szegedi rendezvényen 2005-ben, és részben azzal a céllal hívták össze az idei, kisebb konferenciát, hogy Tolkien vizsgálatát, műveinek tanulmányozását a Peter Jackson-filmeket kísérő figyelem lecsengése után is folytassuk. Az eddigi hagyományok szerint teret a szervezők kívántak adni a Magyarországon Tolkiennel foglalkozó tudományos kutatóknak, dolgozzanak bármilyen területen, hogy munkájukat megismertessék egymással és a közönséggel, ezzel nem csak fenntartva, hanem növelve is a Tolkien iránti tudományos érdeklődést, megalapozva Tolkien kanonicitását és presztízsét tudományos tárgyként. A Magyar Tolkien Társaság Alapszabályában határozta meg, hogy a Társaság feladatának tekinti Tolkien műveinek tudományos igényű tanulmányozását, a szövegek tudományos köztudatba való bevitelét, népszerűsítését. Ezt a törekvést kezdettől fogva támogatta a Szegedi Tudományegyetem Angol-amerikai Intézete, és Szőnyi György Endre, az Intézet vezetője mellé támogatóként hamarosan csatlakozott az SZTE Médiatudományi Tanszékének vezetője,  Szajbély Mihály is.
A konferencia az eddigiekhez képest kisebb és családiasabb volt: a 10 órakor kezdődő megnyitó után a nap során összesen kilenc előadás hangzott el. A tematika alapján a nap első felében az elméleti megközelítésekről hallhattak érdekes dolgokat az odalátogatók.  Többek között itt volt Gálvölgyi Judit is, aki Tolkien egyik legfontosabb szövegének, a Szilmariloknak a magyar fordítója.  Gyuris Norbert  (PTE), a „Modern szöveg és posztmodern textualitás: a Tolkien-szövegek medialitása”, Nagy Gergely (SZTE) „ Mi a Tolkien-szöveg?”,  Stemler Miklós (PTE) „Világteremtés és intertextualitás”, Oppelt Csaba (PTE) „ A csodálatos Tolkien” és Sohár Anikó „Műfordítás mint szövegértelmezés: Fingolfin elestének példája” címmel tartott előadást.
A délutáni előadások a forrás-megközelítések felől vizsgálták a szerzői életművet. Uhrman Iván „ A 19 Gyűrű - avagy mennyi információ sűríthető négy sorba”, Bárácz Ágnes (SZTE) „ A germán hősi eszmények hagyományozódása a Gyűrűk Ura verseiben” és Benei Fédra (SZTE) „Élet és halál etikai vonatkozásai Tokien szövegeiben” címmel tartották meg beszámolójukat.
N. T.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár