2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Kultúra
Reklámzabálók éjszakája
Az első Reklámzabálók Éjszakáját Jean-Marie Boursicot mutatta be 1981-ben Párizsban, és az óriási érdeklődés eredményeképpen egy évvel később már két egymást követő estet szervezett. Lyonba, Bordeaux-ba, Milánóba és Genfbe 1984-ben érkezett el a reklámzabálás őrülete, és nem volt megállás. Az elkövetkező években tovább gyarapodott a turné állomásainak a száma, 1989-ben az est Ausztráliában és Észak-Amerikában, végül 1994-ben Ázsiában is bemutatkozott. Jelenleg évente ötven ország százhetven városában rendezik meg az Éjszakát, és indulása óta az öt kontinensen több mint tizenkétmillióan vettek részt a fergeteges reklámzabálásokon.
Jean Marie Boursicot, a Reklámzabálók Éjszakája Turné alapítója szerint a 2005-ös év ismét kedvez az álmokhoz való visszatérésre a reklám világában. Több évnyi gazdasági visszaesés után, ahol a reklámfilm alkotókat túlságosan gúzsba kötötték a marketing szigorú elvárásai, az idén a reklám újra színes és szélesre nyitja a képzeletvilágát. Ez újra nagyon szép alkotásokat és ötleteket eredményez, valódi felhívásokat a kitörésre, a szabad szárnyalásra, a színes álmokra. Ezzel arra emlékeztet bennünket, hogy a reklámfilmmozi feladata – ugyanúgy ahogy a klasszikus filmművészeté – az, hogy elvarázsoljon bennünket, álomvilágot teremtsen számunkra – véli a szervező.
Magyarországon 2001 óta lehetünk részesei ennek az álomvilágnak, és az elmúlt évben a fővárosban és két vidéki helyszínen, összesen négy alkalommal tombolhatta végig a közönség a hajnalig tartó reklámshow-t. Idén szegedi nyitóállomással, november 17-én a szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában veszi kezdetét a reklámok habzsolása, majd november 24-én a debreceni Lovarda ad otthont a világ legnagyobb reklámfiesztájának, amely végül december elsején érkezik meg a Budapesti Kongresszusi Központba.
A nemzetközi összeállításban az elmúlt év legjobban sikerült nemzetközi termésén kívül megtalálható többek között az EPICA Award-válogatás, a Kusturica-összeállítás, a huszonöt éves Nemzetközi Turné legjobb filmjei, a Renault-panoráma, a Brazil Évnek szóló tisztelgés, és a betiltott, cenzúrázott filmekből álló egyedülálló gyűjtemény. A hazai reklámtörténet elfelejtett kincseit felelevenítő sorozatok idén is folytatódnak, amelyeket a magyarországi szervezők állítanak össze. Természetesen folytatódik a hazai rendezők egyedi kezdeményezése, a Reklámzabálók Kreatív Verseny, amely során a közönség a szavazatival közvetlenül is véleményt alkothat az elmúlt évek hazai reklámfilmterméséről.
Borsos Sándor, a hazai rendezvény főszervezője a sikersorozatot így jellemezte: az állandóság és a folyamatos megújulás kettőssége jellemzi az idén ötévessé cseperedett Reklámzabálók Éjszakája Turnét.
Állandó, a színpadról és a vászonról felénk érkező üdeség, fergeteges humor, a gegek áradata, a nemzeti sajátosságok sokszínű kavalkádja, a lenyűgöző vizuális és technikai bravúrok, a káprázatos nemzetközi és hazai reklámfilm-orgia. Állandó az ínyenc közönség önfeledt lelkesedése és csillogó szemű kíváncsisága, az újra meg újra kitörő síporkán, a Reklámzabálók Éjszakájára jellemző mágikus és vibráló hangulat, a semmi másra nem hasonlító egy húron pendülés és örömteli közösségi érzés. Változnak viszont az idők, és velük változunk mi, reklámfogyasztók is. Egyre érettebbek és értőbbek leszünk. És persze igényesebbek is.
A reklámzabálók évről évre növekvő tábora a bizonyíték arra, hogy mint mindenben, mi itthoni fogyasztók a reklámok terén is egyre kritikusabbak leszünk, és vágyunk arra, hogy a hazai képernyőkön látott reklámfilmkínálat színvonala végre felzárkozzon a nemzetközi élvonalhoz. Egyre kifinomultabb vizuális kultúránk jogán egyre többet követelünk a kreatívoktól. Ha viszont minden nap jót kapunk asztalunkra, megígérhetjük: egy csöppet sem leszünk reklámkerülők!”
Németh Tímea

GYTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár