2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  13. szám - 2005. szeptember 19.  --  Kultúra
Szesz, bor, éjszakai színház
A Szegedi Egyetemi Színpad előadásával nyitja meg az évadot a Pinceszínház. A SZESZ, aminek társulatát a Szerelmem, Elektra előadásáról is ismerhet, a közönség, most az Egy szerelem három éjszakája című darabot mutatja be. Czene Zoltán rendező állította színpadra Hubay Miklós művét, amit Vas István verseivel és Ránki György zenéjével dúsított fel. Az „egy generáció lírai rekviemjének” aposztrofált előadás a rendező szerint példázat korunk zordságáról, de Czene Zoltán optimista, hagy esély annak, hogy hátha.
A három felvonásos, élőzenés darab főbb szerepeiben Bánvölgyi Tamást, Ritter Lászlót, Csorba Katát, illetve Ambrus Rékát láthatjuk.
A Pinceszínház Szeged önkormányzatával öt évre szóló megállapodást kötött, így évi 1,8 millió forinttal támogatja a város az intézményt, ezenkívül a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának segítségével üzemelhet a színház. A tervezett négy bemutatóra azonban ez az összeg a jegybevételekkel együtt sem lesz elég, így három új darabbal számolhatunk ebben az évadban a Pinceszínház színpadán. Sorozat lesz Márai műveiből, a Casanova után most a Gyertyák csonkig égnek című regény színpadi változatát láthatjuk novemberben. Januárban Thomas Mann Mario és a varázsló című művét mutatja be a színház, majd márciusban Beckett klasszikusát, a Godot-ra várva című előadást játsszák. A hagyományokhoz híven idén is helyt ad a színház vendégelőadásoknak, így október végén Toronykőy Attila rendezésében a Komámasszony, hol a stukker? című előadást láthatjuk, illetve folytatódik a Jazzklub is, ahol minden hónap neves zenészek próbálják megbarátkoztatni a közönséget az újra egyre divatosabb jazzmuzsikával.
Kancsár József, a Pinceszínház vezetőjének tervei szerint éjszakai színházzal is megpróbálják a közönséget a színházba csalogatni – az este tizenegy óra körül kezdődő darabok jobbára kísérleti előadások lesznek majd, amelyek mind témájukban, mind színpadra állításukban különlegesek, extrrémek és modernek lesznek. Új próbálkozás lesz a Borpáholy is, amikor egy borászt és egy művészt hívnak meg a Pinceszínházba. Az első ilyen alkalom október 23-án lesz, amikor Pozsgay Zsolt, Szeretlek, Faust című drámáját olvassák fel.
P. Zs.
Bezár