2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Monitor
A fizikia bevilágítja a földet
2005. április 18-án este, Albert Einstein halálának ötvenedik évfordulóján az Egyesült Államok keleti partján fekvő Princetonban minden lámpát leoltanak. Néhány másodperccel később pedig működésbe hozzák annak a különleges fény-váltóversenynek az első fényforrását, amely ügyes összhanggal az egész földgolyót körüljárja.
Az impulzus végig fut majd az egész Egyesült Államokon a keleti parttól a nyugatiig, utána egy fényvezetéken keresztül, a Csendes-óceánon át Kelet-Ázsiába jut. Kínában a fény két sugárra szakad. Az első északra indul: Oroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon halad át. A déli fénycsóva útja Indiát, Pakisztánt, Iránt, Törökországot, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát érinti. A két sugár Németországban találkozik, majd továbbhalad Franciaországba, Belgiumba és Nagy-Britanniába, onnan pedig vissza Észak-Amerikába.
A kezdeményezés legfőbb célja a figyelem ráirányítása a fizikára – arra a tudományra, amely nélkül mai életünk elképzelhetetlen lenne. A fénystaféta első közelítésben azt jelenti, hogy a résztvevők az utak mentén a terep adta viszonyoknak megfelelően láncot alkotnak úgy, hogy a szomszéd által bekapcsolt világító eszköz fényét érzékeljék, majd az érzékelés pillanatában ők is bekapcsolják fényforrásukat, és így tovább... A rendkívül rövid átjuttatási idő miatt a staféta során olyan nagyobb teljesítményű, nagyobb távolságokat áthidaló eszközöket is igénybe kell venni, minta a lézer, a diszkólámpák, a nyomjelző rakéták, a tűzijáték, vagy az autóreflektorok.
A magyar határt a fénysugár április 19-én, kedden 21.51 perckor Horgosnál lépi át. Szegedre szinte ugyanekkor érkezik közvetlenül a röszkei templomtoronyból. Innen a staféta kettéágazva indul Kecskemét és Baja felé templomtornyokon, víztornyokon és kilátókon keresztül, ahol távcsövekkel és reflektorokkal felszerelkezett emberek továbbítják a jelet. A fény útja a dorozsmai templomtoronynál ágazik ketté, ahova az egyetem lézer laborjából a Dóm toronyban elhelyezett tükör segítségével jut el. A fényjelnek huszonegy perccel később, azaz 22.12-kor kell megérkeznie a Kőszeg melletti Írottkőre, ahol Ausztriába adjuk tovább a jelet.
A fény továbbadása mellett egyéb rendezvények is kapcsolódnak a stafétához. A Dómból a fényjel megérkezése után a szegedi középiskolák felé indul a jel úgy, hogy a fogadalmi templomtól a szegedi középiskolák diákjai felsorakoznak a saját intézményükig, és lámpákkal adjak egymásnak a jelet. A dorozsmai templomig élő lánc juttatja el a jelet. Amikor a jel elérte az iskolákat, illetve a dorozsmai templomot, a staféta résztvevői a Dóm térre mennek, ahol féltizenegykor elkezdik kirakni Einstein óriás fény portréját közel ezer négyzetméteres méretben. Ehhez legalább ezer zseblámpával felszerelkezett emberre van szükség, ezért a szervezők minden érdeklődőt és közreműködni vágyót várnak. Az Einstein portré alakulását a Dóm tornyából kamerával közvetítik, így a színpadon felállított kivetítőn mindenki nyomon követheti a mű születését.
F. J.

DSC_2674_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár