2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Monitor
Tankönyvek a neten
Ma már a felsőoktatásban résztvevők számára elengedhetetlen, hogy digitális formában - az interneten keresztül - elérhessenek tankönyveket, tananyagokat, melyek felépítése könnyűvé és egyszerűvé teheti a mentést, nyomtatást, ezzel segítve az aktív tanulási folyamatokat.
 
Jelenleg 72 kiadvány elérhető, az év végére 80-90 címet szeretnének beemelni a Digitális Tankönyvtárba.
 
Az Oktatási Minisztérium 2004-ben útjára indította a felsőoktatási digitális tankönyv- és szakkönyvfejlesztési programot. A program alapvető célja magas színvonalú tankönyvek és szakkönyvek online hozzáférhetővé tétele, s ezzel annak előmozdítása, hogy az oktatási struktúra változásával a magyar felsőoktatás színvonala is növekedhessék. A Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtámogatási Pályázat 2004. évi fordulójában 200 millió forinttal támogattuk közel száz kurrens, magas színvonalú tankönyv és szakkönyv online hozzáférhetővé tételét, valamint új digitális tartalmak kifejlesztését. A program támogata tankönyvek és szakkönyvek ez év márciusától korlátlanul és ingyenesen hozzáférhetőekké válnak a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ honlapján a http://www.tankonyvtar.hu/ címen.
Az idei évben valamennyi, a 2004-es pályázat keretében támogatott tartalom hozzáférhető lesz, s elképzeléseink szerint a továbbiakban minden évben hasonló számú tananyaggal bővül a Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár (KFFDT).
A tankönyvtárban található elektronikus dokumentumok kiemelkedő oktatók és kutatók munkái, vezető magyar könyvkiadók gondozásában jelentek és jelennek meg, s a filozófiától a mezőgazdasági tudományig a tudományágak széles spektrumát ölelik fel. Olyan kiadók jelennek meg itt, és adják térítésmentesen közre a tankönyveiket mint az Osiris, a Mezőgazda- vagy éppen az Enciklopédia kiadó. A Hallgatói Információs Központ (HIK) a legkorszerűbb technológiák segítségével építi a digitális tankönyvtárat. A támogatott könyvek XML alapúak, s nyitott, élénk fejlesztői közösséggel rendelkező DocBook szabvány szerint épülnek fel. Megjelenítésük, nyomtatásuk HTML, PDF és Word formátumokban is lehetséges. Az év folyamán tervezik a rendszer további fejlesztését úgy, hogy SCORM szabványos komplex e-Learning-es tananyagok kezelésére és közreadására is alkalmas legyen.
A tankönyvtári szoftver használata semmiféle előképzettséget nem igényel, és bárki által könnyen elsajátítható. A rendszer használatát keresőrendszer könnyíti meg, mellyel szerző, cím, kiadó és más adatok alapján lehet válogatni az elérhető művek közül, sőt az elektronikus könyvekben a szabad szavas keresés is lehetséges.
 

IMG_0087_DxO_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár