2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Monitor
BŐVÜLT A SÁVSZÉLESSÉG a legnagyobb magyar szolgáltatók között. Az elmúlt hónapokban az Interware Rt. megállapodott a UPC-vel, annak érdekében, hogy közvetlen adatkicserélő hálózat tudjon kialakulni a két internetszolgáltató között. Szintén az utóbbi időszakban született meg a megegyezés a Matáv Rt., valamint az Interware Rt. között a már korábban meglévő direkt peering kapcsolat 1 Gbps-ről 10 Gbps-re történő bővítéséről.
 
DRÓTNÉLKÜLI INTERNET A NÓGRÁDI HEGYEKBEN. A Wlan2k, ZPNet.hu és a HuWiCo egyesület ingyenes internetelérést biztosít Nógrád megye néhány részén, ahol a hegyvidék miatt vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat egyaránt nehéz kiépíteni. A Wlan2k és a ZPNet által üzemeltetett hálózatokon ezentúl szabadon el lehet érni az internetet, és az egyesület azt reméli, hogy a jövőben más szolgáltatók is adnak majd ingyenes elérést. Jelenleg Zagyvapálfalván, a Bátonyterenyén, Dorogpusztán, Nemtiben, Dorogházán, Mátraballán és a Galyatetőn építettek ki wifi-elérést.
 
KÉT ÚJABB CSÚCSNÉVVEL BŐVÜL AZ INTERNET. Az Internet működését felügyelő ICANN szervezet több hónapos előkészítési folyamatot követően a hozzájárulását adta két újabb csúcsszintű domain-név (TLD) bevezetéséhez. Az új „.jobs” domain alatt elsősorban várhatóan az emberi erőforrást kutató ill. kínáló munkaügyi szervezetek jegyeznek majd be címeket, míg a „.travel” cím az utazási irodák és üdülők körében lehet népszerű.
 
MAGYAR OROSZ NANOTECHNOLÓGIAI KUTATÓBÁZIS LÉTESÜL MISKOLCON. Várhatóan már az ősszel megkezdi működését Miskolcon a magyar-orosz nanotechnológiai kutatóbázis. A központ felállításáról még Gyurcsány Ferenc februári moszkvai látogatásán döntöttek. A miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány bázisán megvalósuló, a legparányibb méretekkel foglalkozó innovációs központ a tervek szerint később eszközöket is gyárt, ezen belül főként nanotechnikai gyártókészülékek fejleszt majd.
 
KÖNYVKERESÉS RÁDIÓTECHNOLÓGIÁVAL. Az osztrák egyetemi könyvtárak közül elsőként a Grazi Műszaki Egyetem Inffeld Szakkönyvtára vezeti be a rádiófrekvenciás azonosító RFID) technológiát az írott művek nyomon követésére. Az osztrák városban a könyvtárosok már a legmodernebb technika segítségével keresik meg az elkallódott könyveket. Az új rendszer segítségével a könyvtárosok a nap 24 órájában pontosan tudják, hogy egy adott könyv merre található. Ezáltal nem csak időt, de nem kevés pénzt is megtakaríthat a bibliotéka, hiszen nem kell pótolni az esetleg elveszettnek hitt könyveket. Az a távolság, amelyen belül a rendszer képes leolvasni egy könyv rádiófrekvenciás azonosító vevőegységében tárolt adatokat a használt frekvenciától, az adó erősségétől és a környezeti hatásoktól és körülményektől függően lehet néhány centiméter de akár ezer méter is.
 
HARCTÉRI LÉZERES SZIMULÁTOR A KATONÁKNAK. Közel valós körülmények között lesz módjuk a magyar katonáknak harctéri tapasztalatot szerezniük. A lézeres szimulátort az új kiképzési rendszer részeként még idén bevezetik. A szimulátor úgy épül fel, hogy a katonák testén lézeres érzékelők vannak elhelyezve, így speciális fegyverek segítségével pontosan nyomon lehet követni a találatokat. Már az új kiképzési rendszer keretében az eszközzel a Bakony Harckiképző Központban gyakorolhatnak majd a katonák. A beruházás költsége százmilliós nagyságrendű.

Sport1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár