2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Egyetemi élet
Felkarolni a tehetségeket
A 2000-ben alakult Szegedi Ifjú Szerves Kémikusok Támogatásáért Alapítvány célja, hogy előremozdítsa a szegedi szerves kémiai kutatásokat, illetve felkeltse a vegyészhallgatók figyelmét a kémiatudomány „mostohagyermekére”, a preparatív vagy szintetikus szerves kémiára. Idén januárban immár hatodik alkalommal tartották meg előadóülésüket, ahol a legjobbak jutalmakat is elnyerhettek.
A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert ide, Fodor Gábor professzor oda, egyre kevesebben vannak azok a bátor kémikus- vagy vegyészhallgatók, akik arra teszik fel az életüket, hogy egy laborban az asztal mellett különböző, sokszor szagos anyagokkal kísérletezzenek. A szegedi szerves kémia komoly hagyományai, sikerei elvitathatatlanok, a jövőjével kapcsolatban azonban már korántsem ennyire felhőtlen a helyzet. Az utóbbi évek középfokú oktatásának egyik jól kivehető s tagadhatatlan tendenciája ugyanis a természettudományos oktatás háttérbe szorulása. Ennek egyenes következménye, hogy egyre kevesebb diák jelentkezik a természettudományi karokra (ez alól talán csak az informatika a kivétel), s a felvettek jelentős részének tudása komoly kívánnivalót hagy maga után.
 
Népszerűsítés
 
Nem tartozik a legnépszerűbb képzések közé a kémia vagy a vegyészet sem, ezen belül pedig legkevésbé szimpatikus a fiatalok körében a preparatív szerves kémia, ahol a siker csak akkor lehet igazán átütő, ha valami újat állít elő a kísérletező. „Úgy gondoltuk, hogy valamilyen módon népszerűsíteni kellene a szerves kémiát, ezen belül pedig a preparatív szerves kémiát. Ezért döntöttünk úgy annak idején, hogy alapítványt hozunk létre” – mesélt a kezdetekről Molnár Árpád,  az SZTE TTK Szerves Kémiai Tanszék professzora, a Szegedi Ifjú Szerves Kémikusok Támogatásáért  Alapítvány kuratóriumának elnöke.
A 2000. február 24-én bejegyzett alapítvány célja a szegedi felsőoktatási és kutatási intézményekben folyó szerves kémiai diákköri munka és a doktori, illetve a PhD fokozat megszerzéséig történő tudományos kutatómunka elősegítése, ezen keresztül pedig a szegedi szerves kémia fejlesztése. Az alapítvány ennek érdekében díjazza az ezen a területen kiemelkedő tudományos munkát végző fiatalokat, valamint támogatást nyújt a hallgatók és az ifjú szerves kémikusok szakmai fejlődését szolgáló tudományos rendezvények lebonyolításához. Az alapítók Fülöp Ferenc, az SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet tanszékvezető professzora, illetve a szintén szegedi származású Hermecz István, az MTA doktora, aki jelenleg a Sanofi-Aventis, a világ harmadik legnagyobb gyógyszeripari konzorciumának preklinikai fejlesztésvezetője.
 
Az alapítvány januárban immár a hatodik előadóülését rendezte a SZAB Székházban. Fotó: Segesvári Csaba
 
 
Kooperáció
 
A 40 ezer forint alaptőkével indult, ma már 1,5 milliós tőkével rendelkező, immár közhasznú magánalapítvány tulajdonképpen a szerves kémiával foglalkozó szegedi intézetek kooperációjában működik. Részt vesz benne a TTK Szerves Kémiai Tanszéke, az ÁOK Orvosi Vegytani Intézete, a GYTK Gyógyszerkémiai Intézete és a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézete. Az alapítvány Molnár Árpád elmondása szerint évente mintegy 200 ezer forintos támogatást kasszíroz az 1 százalékok felajánlásából, melyet igyekszik minél hasznosabb célokra felhasználni. Amellett, hogy külön díjazzák a diákköri konferenciák szerves kémiából írt helyezettjeit, erejükhöz mérten támogatják a témával foglalkozó, alapképzésben részt vevő vagy doktorandusz hallgatók konferencia részvételét. Legfontosabb rendezvényük pedig a minden év elején megrendezett tudományos előadóülés, mely a tudományterület egy kiválóságának díszelőadásával indul, majd hat-tíz hallgató (általában a négy intézet PhD-hallgatói) számol be munkájáról. A legjobbakat természetesen díjazzák is. 2006 januárjában immár a hatodik előadóülésre került sor a SZAB Székházban.
„Idén egy neves budapesti gyógyszerkutató, Bajusz Sándor professzor tartotta a díszelőadást. A díjazás támogatásához pedig sikerült megnyernünk a Sigma-Aldrich és a Merck cégeket is. Ők 50 ezer forintot adtak a két első helyezett hallgató konferenciatámogatására. Az egyik díj mellé az alapítvány, a másik mellé a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja is hozzátett 40 ezer forintot” – számolt be az ülésről a kuratórium elnöke. Az értékelés egyébként egy független zsűri feladata, melyben mind a négy érintett intézet képviselteti magát. Az alapítvány képviselői szerint azonban nem csak a díjazottak nyernek az előadóülésen.
 
Tapasztalatszerzés
 
„Az anyagi elismerésnél sokkal fontosabb, hogy a hasonló profilú képzést folytató négy szegedi intézet munkatársai – fiatalok és idősebbek – megismerik egymást s mások kutatási eredményeit. Az ilyen rendezvények segítenek megszerezni azt a rutint, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy valaki jó előadóvá váljon. A résztvevőket komoly kihívás elé állítja, hogy tíz percben kell összefoglalniuk a kutatásaikat, s mások számára is érhetően kell beszélniük eredményeikről. Éppen ezért tartjuk számon ezeket a referátumokat a PhD-képzésben is konferencia-előadásként” – tájékoztatott Fülöp Ferenc profeszszor. Az előadást tartó fiatalok szakmai fejlődését az is segíti, hogy a rendezők az ország minden, szerves kémiával foglalkozó társegyetemének munkatársait is meghívják az ülésre. Az ő kérdéseik egyfajta kritikát jelenthetnek a téma iránt, de adhatnak ötleteket is.
Az idei év hét előadója a tapasztalatok mellett 5 ezer forintos könyvutalvánnyal is gazdagodott. Az első helyezettnek járó elismeréseket Paál Tihamér (Gyógyszerkémiai Intézet) és Kazi Brigitta (Szerves Kémiai Tanszék) érdemelték ki. A 30 forinttal járó harmadik díjban Balázs Árpád (Gyógyszerkémiai Intézet) részesült.
Pintér M. Lajos
Bezár