2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Egyetemi élet
NINCS KORMÁNYÁLLÁSPONT abban a kérdésben, hogy támogatják-e Romániában az önálló magyar tannyelvű Bolyai Egyetem újraindítását – közölte Szabó Vilmos. A miniszterelnöki hivatal államtitkára a Szülőföld Alap sajtótájékoztatóján jelentette ezt ki. A Bolyai Kezdeményező Bizottságot képviselő Hantz Péter, a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a múlt héten budapesti sajtótájékoztatón emelte fel szavát a kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításáért és állami támogatásáért.
 
VÁLLALKOZÁSI TANÓRÁKAT kellene bevezetni európai iskolákban – véli Günter Verheugen –, így a „vállalkozói elkötelezettség” már fiatalkorban kialakulhatna, és ennek segítségével hosszú távon jelentősen javulna az Európai Unió gazdasági versenyképessége. A bizottsági alelnök felhívást intézett az Unió területén működő középiskolákhoz, hogy kampányokkal, játékokkal és a vállalkozási ismeretek tanrendbe „csempészésével” segítsék a jövő generációjának felkészítését – az egész Európai Unió érdekében. Az alelnök szerint nagyon fontos, hogy az Unió társadalma vállalkozásbarát legyen. Ehhez azonban fel kell ébreszteni a fiatalokban a gazdasági tevékenység iránti érdeklődést, motivációt.
 
A DIÁKHITELT SZABÁLYOZÓ TÖRVÉNYTERVEZETNEK feltétlenül el kell készülnie idén Romániában – jelentette ki Kolozsváron az Országos Ifjúsági Hatóság elnöke, Borbély Károly. Az elnök az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), illetve a kolozsvári és nagyváradi szervezetek, a KMDSZ és az NMD képviselőivel tárgyalt a diákhitelrendszerről – írja a Transindex. Az OMDSZ képviselői részletezték ezzel kapcsolatos javaslataikat. Szerintük a diákhitel minden egyetemista és mesterképzős, 35 év alatti hallgatót alanyi jogon megillet, függetlenül szociális helyzetétől, amennyiben nincs tartozása a hitelt adó intézményhez.
A diákszervezetek úgy vélik, a magas tandíjra, árakra való tekintettel a hallgatóknak biztosítani kell, hogy évente legalább 1500 új lejt – valamivel több mint 100 ezer forintot – igényelhessenek. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a leendő törvény ne szabja meg, mire költhetik a kölcsönt, hanem az legyen szabadhasználatú. Székely Tünde, az OMDSZ programfelelőse szerint nagyon fontos, hogy a diákoknak ne kelljen munkát vállalniuk egyetemi éveik alatt, energiájukat teljes egészében a tanulásra fordíthassák.
 
NEMZETKÖZI MARKETINGVERSENYT NYERTEK a tatabányai hallgatók. Ötödik alkalommal rendezték meg a Helsinki Winterschoolt február 5. és 12. között, mely a világ különböző tájairól gyűjti össze a marketingkommunikációra fogékony diákokat, hogy egy intenzív kurzus keretében egy versenyen tegye próbára tudásukat. A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) hallgatói idén is képviselték iskolájukat, és a versenyről győztesként tértek haza.
Mint minden évben, az intenzív hetet idén is egy kiemelt témának szentelték. Az előadás-sorozat és maga a verseny is az „Egészséges és boldog élet” fogalma, illetve annak marketingkommunikációs vetületei mentén folyt, azaz, hogy mit tehet a „reklám” annak érdekében, hogy az emberekben elősegítse az egészség-tudatos gondolkodás kialakulását.
 
SZERKEZETKÉSZ A BMF ÚJ KAMPUSZA. A Budapesti Műszaki Főiskola az elmúlt év nyarán a Felsőoktatás-fejlesztési Program keretében vehette birtokba a mintegy 6600 négyzetméter nettó területű óbudai épületet. A fejlesztési program másik kiemelt célja a Józsefvárosban megvalósuló, minden igényt kielégítő oktatási kampusz kialakítása, mely Public Private Partnership (PPP) program keretében épül. A magántőkéből finanszírozott fejlesztésnek köszönhetően a felépülő épületegyüttes lehetőséget ad előadótermek létesítésére, szaklaborok létrehozására, a Keleti Károly Gazdasági Főiskolai Kar szervezetének elhelyezésére. A kivitelező szegedi székhelyű KÉSZ Kft. az építési területen az első „kapavágásokat” 2005 áprilisában végezte, majd ezt követően májusban az épület alapjának építése is megkezdődött. A hagyományoknak megfelelően, amikor egy épület építésénél a kivitelező elér a legmagasabb szintre, megáll egy pillanatra, hogy megünnepelje az addig végzett munkát. 2006 januárjára az oktatási centrum épülete elérte a szerkezetkész állapotot, a kivitelezési munkálatok ezen építési fázisa befejeződött. Ebből az alkalomból rendeztek február 16-án a Tavaszmező utcai telephelyen Bokrétaünnepet. Az ünnepségen Magyar Bálint oktatási miniszter beszédében kiemelte, hogy az új oktatási épület és az épülő kollégium együtt csaknem kétmilliárdos beruházást jelent. A főiskola vezetőihez fordulva elmondta, jó és életképes stratégiának tartja, hogy a Budapesti Műszaki Főiskola él minden lehetőséggel, a hagyományos költségvetési forrásokból történő építkezésektől kezdve egészen a PPP konstrukciókig. Kitért arra is, hogy nemcsak az épületek újulnak meg, hanem a bolognai folyamatra történő átállásban is élenjárt az intézmény azzal, hogy kísérletező kedvvel vezette be azokat az új képzési formákat, amelyek kötelező jelleggel csak 2006 szeptemberétől, tehát ez év őszétől lépnek életbe a magyar felsőoktatásban.
 
BABÁK GONDOZÁSÁRA, ETETÉSÉRE ALKALMAS SZOBÁT alakítanak ki a Szolnoki Főiskolán azoknak a levelező és távoktatásban részt vevő kisgyerekes hallgatóknak a számára, akik kénytelenek magukkal hozni kicsinyeiket az előadásokra vagy a vizsgákra.
„Jelenleg hallgatóink közel 10 százaléka, szám szerint 265 fiatal kisgyerekes, közülük legtöbben nem kívánják megszakítani tanulmányaikat, hanem családtagjaik segítségét kérik azokon a napokon, amelyeken előadásokra kell járniuk vagy vizsgáznak” - mondta Szügyi Csongor, az intézmény megbízott tájékoztatási igazgatója. A Szolnoki Főiskola ezeknek a szülőknek kíván segítséget nyújtani a zöld környezetben lévő tiszaligeti épületében egy „baba-mama” szoba létrehozásával. Olyan tiszta, csendes, dohányfüstmentes, barátságos helyiséget alakítanak ki, ahol biztosítottak a szoptatáshoz, illetve pelenkázáshoz szükséges minimális kényelmi feltételek, például karosszékek, pelenkázók. A szobában a gyermek nyugodt körülmények között pihenhet is az őt kísérő szülő felügyelete mellett – mondta Szügyi Csongor.

PB262857_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár