2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Egyetemi élet
Gazdaságról – nem csak szakértőknek
Első hallásra talán sokan, akik nem rendelkeznek magas szintű gazdasági ismeretekkel, úgy gondolják, hogy Komarek Levente A Dél-Alföld agrárszerkezetének sajátosságai című, most megjelent munkája nem nekik szól. S bár abban igazuk lenne, hogy a könyv mélyebb gazdasági összefüggéseket is feltár, nem kell „megijedni” tőle, mert egyrészt ezt közérthető nyelven teszi, másrészt olyan problémákat boncolgat, amelyek hétköznapi vetülete mindannyiunk életében jelen van.
Melyek a Dél-Alföld természeti földrajzi adottságai? Hol helyezkedik el a térség az országos termelésben, és ez a szerep hogyan módosult a 20. század folyamán? A rendszerváltozás és az EU-csatlakozás milyen változásokat idézett elő Magyarország, és ezen belül a Dél-Alföld gazdaságában? Hogyan alakult át a termelési struktúra? Ezekre a kérdésekre is ott a válasz Komarek Levente munkájában.
Ahogy ezt a szerző is kiemeli, a rendszerváltozást követő időszakban elkezdődött, majd az EU-csatlakozás után felerősödő tendenciák hatására a magyar agrárgazdaság válsághelyzetbe jutott. Nem volt megfelelő szakmai alapokon nyugvó mezőgazdasági koncepciója az országnak, így csak nehézségek árán jutott át a tervgazdálkodásból a vegyes, majd a piacgazdaságba.
Azért fontos és aktuális dolog az országos helyzeten belül a dél-alföldinek külön figyelmet szentelni, mert ebben a régióban jóval nagyobb szerepe van a mezőgazdaságnak, mint a többiben. Emellett ezt a döntést, hogy a vizsgálatok döntő része erre a területre vonatkozik, Komarek Levente dél-alföldi kötődése is nagyban befolyásolta. „Ezt a régiót ismerem legjobban” – áll a bevezetőben.  Nem csoda – a szerző az SZTE Természettudományi Karán végzett, majd itt folytatott PhD-tanulmányokat is. Így talán a kutatás könnyebb, egyes korábbi tanulmányok, szakirodalmak pedig jobban hozzáférhetőek voltak számára.
De Komarek Levente nem csak a múltba tekint, jövőképet is vázol: amellett, hogy a régió jelenlegi helyzetét mutatja be és hasonlítja az országéhoz képest, az uniós törekvéseket is érzékelteti. A vidékfejlesztés programja, mely magában foglalja a vidéki régiók versenyképességének javítását, számos gazdasági lehetőséget rejt a Dél-Alföldön is.
A sikerekhez azonban változásokra és változtatásokra van szükség – összefoglalásképp a könyvben javaslatokat és lehetséges megoldásokat is olvashatunk. A Dél-Alföld agrárszerkezetének sajátosságai tehát témája ellenére (vagy épp azért) sokszínűségével és sokrétűségével hasznos és érdekes olvasmány – nem csak hozzáértőknek.
Komarek Levente: A Dél-Alföld agrárszerkezetének sajátosságai. Szeged, 2008.
Tóth Ilona
Bezár