2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
A há­rom „nagy”
So­kat hal­lunk, s la­punk­ban is több­ször ír­tunk mos­ta­ná­ban az SZTE-n zaj­ló fel­újí­tá­sok­ról, új épü­le­tek ki­ala­kí­tá­sá­ról, me­lyek mö­gött – a re­no­vá­lá­si mun­kák szük­sé­ges­sé­ge mel­lett – az a fel­is­me­rés áll, hogy a mun­ka­erő­pi­a­con az or­vos- és gyógy­szer­tu­do­mány mel­lett a ter­mé­szet­tu­do­má­nyos és a mér­nö­ki kép­zés iránt van a leg­na­gyobb ke­res­let. A nagy­pro­jek­tek rend­sze­re­zé­sé­re Trás­er Fe­ren­cet, az SZTE gaz­da­sá­gi és mű­sza­ki fő­igaz­ga­tó­ját kér­tük fel.
Címkék: Egyetemi Élet

A fő­igaz­ga­tó­ság­nak el­ső­sor­ban a pá­lyá­za­tok­hoz kö­tő­dő ad­mi­niszt­ra­tív be­szá­mo­ló a fel­ada­ta, a pro­jek­tek öt­let­gaz­dá­ja Majó Zol­tán stra­té­gi­ai igaz­ga­tó.

Mag­kór­ház, sür­gős­sé­gi el­lá­tás

nagy
Tráser Ferenc: húszmilliárdnyi fejlesztés folyik párhuzamosan az egyetemen. Fo­tó: Segesvári Csaba
Há­rom nagy Tár­sa­dal­mi Inf­rast­ruk­tú­ra Ope­ra­tív Prog­ram (TIOP)-pályázatról van szó, me­lyek kö­zül is a leg­na­gyobb a (2.2.7-es szá­mot vi­se­lő) 12,5 mil­li­árd fo­rint­ból meg­va­ló­su­ló 254 ágyas kli­ni­kai tömb, a mag­kór­ház lesz, a mos­ta­ni új kli­ni­ka mö­gött, a he­li­kop­ter-le­szál­ló­pá­lya mel­lett, a kli­ni­ka kül­ső, B ud­va­rá­nak te­rü­le­tén. Az egye­tem ele­get tett a pá­lyá­za­ti anyag hi­ány­pót­lá­sá­nak, a szer­ző­dés alá­írás előt­ti ál­la­po­tá­ban van, csak a sze­ná­tus­nak kell vég­ele­ge­sen jó­vá­hagy­nia – tud­tuk meg a fő­igaz­ga­tó­tól. Hoz­zá­tet­te: a nagy ös­­szeg­ből az SZTE-nek 1,2 mil­li­árd fo­rin­tos ön­részt kell vál­lal­nia, ame­lyet az egye­tem mel­lett a vá­ros és az Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi Kar ad ösz­­sze, és re­mé­nye­ik sze­rint az öthal­mi lak­ta­nya ér­té­ke­sí­té­sé­nek be­vé­te­le is be fog se­gí­te­ni – a Ma­gyar Nem­ze­ti Va­gyon­ke­ze­lő Zrt.-v­el kö­tött szer­ző­dés ér­tel­mé­ben ugyan­is az egye­tem vi­szony­lag sza­ba­don tud­ja ér­té­ke­sí­te­ni in­gat­lan­ja­it, me­lyek be­vé­tel­ét szi­go­rú­an csak pá­lyá­za­ti for­rá­sok ön­ere­jé­re for­dít­hat­ják. A be­ru­há­zás si­ke­re biz­tos­nak lát­szik, a ki­vi­te­le­zés vi­szont több év­re el­hú­zód­hat majd – tud­tuk meg Trás­er Fe­renc­től.
A kö­vet­ke­ző, szin­tén az egész­ség­ügy­höz kap­cso­ló­dó TIOP 2.2.2-es pá­lyá­zat a sür­gős­sé­gi be­teg­el­lá­tás to­vább­fej­lesz­té­sét cé­loz­za, amely a sze­ge­di köz­be­széd­ben az új kli­ni­kai tömb­höz kö­tő­dik – szin­tén alá­írás­ra vár a szer­ző­dés.

A köz­pon­ti épü­let­től a Tu­dás­sé­tá­nyig

A TIOP 1.3.1-es pá­lyá­zat há­rom nagy rész­ből áll. Meg­kez­dőd­tek az egye­tem Du­go­nics té­ri köz­pon­ti épü­le­té­nek fel­újí­tá­si mun­ká­la­tai, re­mény sze­rint jö­vő ad­vent­re már el is ké­szül­nek. Az új Mér­nö­ki Ka­ri épü­let ki­ala­kí­tá­sá­ra ki­írt pá­lyá­zat­hoz most vá­laszt­ják ki a ki­vi­te­le­ző­ket, ös­­sze­sen 16-an pá­lyáz­tak. A mint­egy 1,2 mil­li­árd fo­rint­ból meg­va­ló­su­ló „zöld ház” al­kal­mas lesz ar­ra is, hogy a kör­nye­zet­vé­del­mi szak­is­me­ret­tel ren­del­ke­ző mér­nö­kök mű­kö­dés köz­ben is lát­hassák, hogy mi­ként le­het pél­dá­ul bio­ener­gi­á­val, nap­kol­lek­tor­ral mű­köd­tet­ni egy épü­le­tet. A har­ma­dik „nagy” a „Tu­dás­sé­tány” ne­vet vi­se­li, mely egy klasszi­kus fel­újí­tá­si prog­ram a Rerrich Bé­la és a Dóm tér la­bor­ja­i­ra vo­nat­ko­zó­an – a ki­vi­te­le­zés 2010-ben vár­ha­tó.
Ne­héz­sé­get je­lent a pro­jek­tek ki­vi­te­le­zé­se so­rán több ingatlan – így az ak­tu­á­lis fel­újí­tás alatt ál­ló Du­go­nics té­ri köz­pon­ti épü­let – mű­em­lé­ki jel­le­ge. Szem­lé­le­tes pél­da, hogy a köz­pon­ti épü­let két fel­ső fö­dé­mét ki kell cse­rél­ni, ame­lyek az 1930-as évek épí­té­si szo­ká­sa­i­nak meg­fe­le­lő­ben fá­ból ké­szül­tek. Nem al­kal­maz­hat­ják azon­ban a mai kor­sze­rű tech­ni­kát, ugyan­ilyen fö­dé­me­ket kell be­épí­te­ni az egy­sze­rű acél­ge­ren­dák he­lyett. Még egy ab­lak­ki­lincs sem le­het más­mi­lyen, mint az ere­de­ti volt. „Ez nyil­ván­va­ló­an költ­ség­nö­ve­lő té­nye­ző és a ki­vi­te­le­zé­si mun­ká­kat is ne­he­zí­ti, de a ha­gyo­mányt tisz­tel­ni kell, ezért mind a meg­ren­de­lő­nek, mind a ki­vi­te­le­ző­nek nagy kö­rül­te­kin­tés­sel kell el­jár­nia” – ös­­szeg­zett Trás­er Fe­renc.

Arany Mi­hály

Bezár