2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Tűz­ol­tó le­szel s katon­a….
Van, aki már óvo­dás ko­rá­ban tud­ja, hogy mi lesz az élet­pá­lyá­ja, és az­zal ját­szik, hogy in­jek­ci­ós tű­vel olt­ja be a plüss­ma­ci­kat, de nem min­den­ki jut ilyen köny­­nyen el­ha­tá­ro­zás­ra. Kü­lö­nö­sen a kö­zép­is­ko­la utol­só évé­ben ne­héz meg­hoz­ni az amúgy sem egy­sze­rű dön­tést, hisz ek­kor ala­po­san meg­ne­he­zí­tik a vá­lasz­tást az érett­sé­gik és a kö­vet­ke­ző hó­na­pok bi­zony­ta­lan­sá­ga. Fő­ként az ilyen hely­zet­ben lé­vő ta­nács­ta­lan kö­zép­is­ko­lás­ok­nak igye­ke­zett se­gít­sé­get nyúj­ta­ni a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem no­vem­ber 26-án, az Ös­­sze­vont Egye­te­mi Nyílt Na­pon – de per­sze az egész na­pos vál­to­za­tos prog­ram­ra min­den ér­dek­lő­dőt sze­re­tet­tel vár­tak.

Vagy még­is­csak a va­da­kat te­re­lő ju­hász len­ne a leg­jobb öt­let? Nem kön­­nyű dön­te­ni. Aki már biz­tos ab­ban, hogy a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem ál­tal fel­kí­nált to­vább­ta­nu­lá­si le­he­tő­sé­gek kö­zül vá­laszt, an­nak nagy­sze­rű le­he­tő­ség állt a ren­del­ke­zé­sé­re: akár egy egész na­pot tölt­het­tek a le­en­dő hall­ga­tók a Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont im­po­záns épü­le­té­ben, mi­köz­ben szá­mos in­for­má­ci­ót gyűjt­het­tek, és se­gít­sé­get kap­tak a pá­lya­vá­lasz­tás­sal kap­cso­lat­ban.

nyiltnap
A karok képviselői adtak választ a leendő hallgatók kérdéseire.
Az idei volt a ne­gye­dik év, hogy a kü­lön­bö­ző tu­do­mány­te­rü­le­tek iránt ér­dek­lő­dő di­á­kok egy he­lyen kap­hat­tak tá­jé­koz­ta­tást az egye­tem va­la­men­­nyi – 2010 szep­tem­be­ré­ben – in­du­ló sza­ká­val kap­cso­lat­ban.
A ki­ál­lí­tó­tér­ben mind a ti­zen­két kar kép­vi­sel­tet­te ma­gát, az ér­dek­lő­dés pe­dig nem ma­radt el: a kü­lön­bö­ző kö­zép­is­ko­lák­ból igen so­kan vol­tak kí­ván­csi­ak a ren­dez­vény­re. „Na­gyon jó, hogy egy he­lyen tá­jé­koz­ta­tást ka­punk min­den­ről a fel­vé­te­li el­já­rás­sal és az egye­te­mi élet­tel kap­cso­lat­ban” – mond­ta lel­ke­sen Var­ró Ági, aki egy he­lyi gim­ná­zi­um vég­zős di­ák­ja. „Még nem dön­töt­tem el, hogy nem­zet­kö­zi ta­nul­má­nyo­kat vagy a BTK kom­mu­ni­ká­ció sza­kot je­lö­löm meg el­ső­nek, de re­mé­lem, a mai nap vé­gé­re már kön­­nyebb lesz dön­tést hoz­nom.”
Mert va­ló­ban el le­he­tett töl­te­ni egy egész na­pot az épü­let­ben: ki­lenc óra­kor volt a ka­pu­nyi­tás, s egé­szen dél­után há­ro­mig le­he­tett részt ven­ni a kép­zé­si ki­ál­lí­tá­son, ahol a ka­rok mel­lett az EHÖK, a Hall­ga­tói Szol­gál­ta­tó Iro­da, az SZTE Ide­gen­nyelvi Kom­mu­ni­ká­ci­ós In­té­zet, az SZTE Kar­ri­er Iro­da és az Egye­te­mi Élet­ve­ze­té­si Ta­nács­adó is kép­vi­sel­tet­te ma­gát.
Utób­bi­nak mun­ka­tár­sa Dan­szky Dé­nes bi­o­ló­gus­hall­ga­tó, aki Nagy Ka­ta­lin ve­ze­té­se mel­lett tár­sa­i­val pá­lya­ori­en­tá­ci­ós tesz­tek ki­töl­té­sé­vel és ta­nács­adás­sal igye­ke­zett a meg­fe­le­lő ka­ri stan­dok – és az egyes pá­lyák – fe­lé irá­nyí­ta­ni a dön­té­sük­ben még eset­leg bi­zony­ta­lan fi­a­ta­lo­kat. „Van­nak pa­pír­ala­pú tesz­tek is, mert igen nagy az ér­dek­lő­dés, és – no­ha en­nek na­gyon örü­lünk – így saj­nos nem jut min­den­ki sor­ra a szá­mí­tó­gé­pek­nél” – mond­ja Dé­nes. A szá­mí­tó­gé­pes teszt – amely a www.eletv.u-szeged.hu/kepze­siteszt ol­da­lon min­den­ki szá­má­ra el­ér­he­tő – ál­lí­tá­sok­ból áll, ame­lyet egy­től tí­zig ter­je­dő ská­lán kell pon­toz­ni asze­rint, hogy a teszt ki­töl­tő­je men­­nyi­re ér­zi igaz­nak ma­gá­ra az adott ki­je­len­tést. „Így tud­juk vizs­gál­ni, hogy a je­lent­ke­ző men­­nyi­re nyi­tott a kü­lön­bö­ző kép­zé­si te­rü­le­tek irán­t” – ma­gya­ráz­za Dé­nes. „An­nak, ha itt fe­lel a di­ák a kér­dé­sek­re, ha­tal­mas elő­nye van: rög­tön ki tud­juk ele­mez­ni ve­le az ered­ményt, se­gít­he­tünk ne­ki a dön­tés­ho­za­tal­ban, és át­irá­nyít­juk az érin­tett kar stand­já­hoz, ahol a szak­kal kap­cso­la­tos konk­rét kér­dé­se­i­re is vá­laszt kap­hat.”
De nem csak a ki­ál­lí­tá­son tá­jé­ko­zód­hat­tak a di­á­kok, pe­da­gó­gu­sok és szü­lők: 10-től 14 órá­ig ka­ri tá­jé­koz­ta­tó elő­adá­so­kon ve­het­tek részt, ahol a ka­ri je­lent­ke­zés spe­ci­fi­ku­ma­i­ról esett szó, va­la­mint a to­vább­ta­nu­lá­si le­he­tő­sé­gek­ről, a BA/BSc dip­lo­mák mun­ka­erő-pi­a­ci ér­té­ké­ről és az el­he­lyez­ke­dé­si le­he­tő­sé­gek­ről is. Dél­ben kez­dő­dött a köz­pon­ti fel­vé­te­li tá­jé­koz­ta­tó, ahol az egész kong­res­­szu­si ter­met be­töl­töt­ték az ér­dek­lő­dők – még a lép­cső­kön is alig le­he­tett he­lyet ta­lál­ni. Pukán­szky Bé­la ok­ta­tá­si rek­torhe­lyettes az ál­ta­lá­nos ta­nul­má­nyi kér­dé­sek­ről, a bo­lo­gnai rend­szer fel­épí­té­sé­ről tá­jé­koz­tat­ta a fi­a­ta­lo­kat, míg Do­bi Já­nos, a Ságvári End­re Gya­kor­ló Gim­ná­zi­um igaz­ga­tó­ja az érett­sé­gi­vel kap­cso­la­tos buk­ta­tó­kat és leg­fon­to­sabb ten­ni­va­ló­kat vá­zol­ta fel. Cziot­ka Van­da, az Edu­ca­tio Tár­sa­dal­mi Szol­gál­ta­tó Non­prof­it Kft. mun­ka­tár­sa az el­kö­vet­ke­ző né­hány hó­nap leg­fon­to­sabb ha­tár­idő­i­re hív­ta fel a fi­gyel­met, va­la­mint az el­múlt évek je­lent­ke­zői ál­tal a fel­vé­te­li el­já­rás so­rán el­kö­ve­tett hi­bá­kat hang­sú­lyoz­ta.
Aki pe­dig at­tól tar­tott, hogy eset­leg nem lesz olyan prog­ram­ja a nap­nak, amely szí­ne­sí­ti az elő­adá­so­kat, té­ve­dett: a Me­ző­gaz­da­sá­gi Kar ugyan­is idén is lé­ze­res lö­vé­sze­ti be­mu­ta­tó­val káp­ráz­tat­ta el a részt­ve­vő­ket. Több mint 1200-an for­dul­tak meg a TIK-ben, töb­ben, mint a ko­ráb­bi évek nyílt nap­ja­in.

Tóth Ilo­na

Bezár