2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Egyetemi élet
Karrier Iroda nyílt a Gazdaságtudományi Karon
Áp­ri­lis 1-jén Kar­ri­er Iro­da nyílt az SZTE Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar Kál­vá­ria su­gár­úti épü­le­té­ben.

Az SZTE GTK Kar­ri­er Iro­dát el­ső­sor­ban a kép­zés két­szin­tű­vé vá­lá­sa hív­ta élet­re, hi­szen az új rend­szer a gya­kor­lat­ori­en­tált ok­ta­tást tű­zi ki cé­lul, ezért a hall­ga­tók­nak a BSc-képzés zá­rá­sa­ként a he­te­dik fél­év­ben egy 30 kred­itet érő, 14 he­tes szak­mai gya­kor­la­tot kell tel­je­sí­te­ni­ük.

gtkkarrier
A GTK újabb szolgáltatást nyújt hallgatóinak.
Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba


„Már az osz­tat­lan kép­zés­ben is volt két há­rom­he­tes gya­kor­lat, de az új kép­zés­ben ez egy fél­éves­sé ala­kult. A cé­lunk, hogy tá­mo­gas­suk a hall­ga­tó­kat a szak­mai gya­kor­la­tuk el­töl­té­sé­ben, és a gya­kor­lat­ori­en­tált­sá­got he­lyez­zük elő­tér­be” – mond­ta a Sze­ge­di Egye­tem­nek Vil­má­nyi Már­ton, a GTK dékán­helyettese. A két­szin­tű kép­zés­ben részt ve­vő hall­ga­tók el­ső év­fo­lya­ma idén vé­gez, va­gyis ősz­től kez­di meg szak­mai gya­kor­la­tát, így az iro­da rö­vid tá­von en­nek a gya­kor­lat­nak ko­or­di­ná­lá­sát vég­zi. A sze­re­pe ös­­sze­tett, mi­vel egy­faj­ta köz­ve­tí­tői funk­ci­ót lát el a hall­ga­tók és a cé­gek kö­zött. A di­á­kok né­ző­pont­já­ból se­gí­ti a GTK-sok szak­mai gya­kor­la­tát, és ezen ke­resz­tül a ké­sőb­bi­ek­ben az el­he­lyez­ke­dést a ré­gi­ó­ban. A vál­lal­ko­zók, cé­gek ol­da­lá­ról néz­ve pe­dig vis­­sza­jel­zé­se­ket ad az ok­ta­tás fe­lé a mun­ka­erő­pi­ac el­vá­rá­sa­i­ról, és se­gí­ti őket ab­ban, hogy mi­nél jobb, kép­zet­tebb mun­ka­erő­höz jus­sa­nak.
An­nak ér­de­ké­ben, hogy a szak­mai gya­kor­la­tot meg­fe­le­lő­en tel­je­sít­hes­sék a hall­ga­tók, a Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar sza­bá­lyoz­ta a prog­ram­ban részt ve­vő cé­gek­kel szem­be­ni el­vá­rá­so­kat. Olyan kül­föl­di, il­let­ve bel­föl­di gaz­dál­ko­dó szer­ve­zet ve­het részt a pro­jekt­ben, amely leg­alább két év mű­kö­dé­si ta­pasz­ta­lat­tal ren­del­ke­zik, leg­alább egy fő mun­ka­vi­szony­ban ál­ló al­kal­ma­zot­tat fog­lal­koz­tat, va­la­mint a szak­mai gya­kor­la­tot meg­elő­ző év­ben ár­be­vé­te­le/költ­ség­ve­té­si fő­ös­­sze­ge meg­ha­lad­ta a 30 mil­lió fo­rin­tot, és ké­pes biz­to­sí­ta­ni a hall­ga­tó szá­má­ra egy fel­ső­fo­kú vég­zett­ség­gel ren­del­ke­ző men­tort. Elő­for­dul­hat­nak ha­tár­ese­tek – pél­dá­ul az ár­be­vé­tel nem ha­lad­ja meg a kí­vánt ös­­sze­get –, ilyen­kor a hall­ga­tó kez­de­mé­nyez­he­ti a gya­kor­la­tot, a ta­nul­má­nyi bi­zott­ság ezt meg­vizs­gál­ja, és ha meg­fe­le­lő­nek ta­lál­ja, en­ge­dé­lyez­he­ti a ki­vé­telt. A GTK pre­fe­rál­ja a re­gi­o­ná­lis cé­ge­ket, mi­vel a sze­ge­di köz­gaz­dász­kép­zés­nek amel­lett, hogy a hall­ga­tó­kért van, épp­úgy kell szol­gál­nia a ré­gió fej­lő­dé­sét is, ugyan­ak­kor nem zár­ják ki a ré­gi­ón kí­vül vég­zett gya­kor­la­tot sem – nyi­lat­koz­ta la­punk­nak Vil­má­nyi Már­ton.
Az új iro­da egyik ki­emelt fel­ada­ta még, hogy a ko­or­di­ná­lás mel­lett szak­mai gya­kor­no­ki he­lye­ket ku­tas­son fel, ami ilyen vál­sá­gos hely­zet­ben nem kön­­nyű. A leg­el­ső év­ben ép­pen ezért 50-80 gya­kor­no­ki hely le­szer­ve­zé­sét vár­ják.
A szak­mai gya­kor­la­tok szer­ve­zé­se mel­lett a kö­zép­tá­vú cél az, hogy az egye­te­mi Kar­ri­er Iro­da szol­gál­ta­tá­sa­it ka­ri szin­ten meg­je­le­nít­se, és se­gít­se a hall­ga­tó­kat a mun­ka­erő-pi­a­ci el­vá­rá­sok­ra va­ló fel­ké­szü­lés­ben, az egyé­ni kar­ri­er­ter­ve­zés­ben, és biz­to­sít­sa az egye­te­mi prog­ra­mok­hoz va­ló köny­­nyebb hoz­zá­fé­rést. Szo­ros együtt­mű­kö­dé­si vi­szonyt lát Vil­má­nyi Már­ton az SZTE Kar­ri­er Iro­dá­val, így a nyit­va tar­tást is úgy ha­tá­roz­ták meg, hogy ha az SZTE GTK Kar­ri­er Iro­da zár­va van, ak­kor a hall­ga­tók a köz­pon­ti iro­dá­ban, a Hon­véd té­ren kér­hes­se­nek se­gít­sé­get.
Az SZTE GTK Kar­ri­er Iro­da na­gyon hall­ga­tó­ba­rát he­lyen ta­lál­ha­tó a Kál­vá­ria sgt. 1. szám alatt (a GTK új épü­le­té­ben, 005-ös iro­da). Hét­fő­től pén­te­kig 10-14 óra kö­zött órá­ig tart nyit­va, két mun­ka­társ fel­vált­va vár­ja a di­á­ko­kat, és se­gít ab­ban, hogy GTK-sok mi­nél kön­­nyeb­ben ta­lál­ja­nak fo­ga­dó szer­ve­ze­tet, így gond nél­kül tel­je­sít­hes­sék a szak­mai gya­kor­la­tu­kat.

T. B.

Bezár