2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Egyetemi élet
Nincs hi­ány te­het­sé­ges bi­o­ló­gu­sok­ból Sze­ge­den
Ha­tod­szor ren­dez­te meg ösz­tön­díj-kon­fe­ren­ci­á­ját a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Sófi Jó­zsef a Sze­ge­di Te­het­sé­ge­kért Ala­pít­vány már­ci­us 25-én. A ren­dez­vé­nyen hall­ga­tói és dok­toran­dusz ka­te­gó­ri­á­ban ös­­sze­sen ti­zen­nyolc bi­o­ló­gus­hall­ga­tó adott elő ku­ta­tá­si ered­mé­nye­i­ről. A ka­te­gó­ri­ák két leg­jobb­ját 100-100 ezer fo­rin­tos ösz­tön­díj­jal ju­tal­maz­ta az ala­pít­vány ku­ra­tó­ri­u­ma.
Címkék: Egyetemi élet

„En­­nyi­re erős me­zőny, mint a mos­ta­ni, még so­ha nem volt. Na­gyon ma­gas szak­mai szín­vo­nal jel­lem­ző az idei év­re, fő­leg a dok­to­ri is­ko­lá­ra” – me­sél­te la­punk­nak Sófi Jó­zsef, az ösz­tön­díj név­adó­ja az ered­mény­hir­de­tés előt­ti szü­net­ben.


sofi1sofi2
A győztesek: Marosi Máté Gábor és Balla Gyula. Fo­tók: S. Cs

Sófi Jó­zsef, a JATE TTK egy­ko­ri bi­o­ló­gus­hall­ga­tó­ja 2001-ben hoz­ta lét­re ala­pít­vá­nyát, az­zal a cél­lal, hogy se­gít­se a te­het­sé­ges hall­ga­tók ér­vé­nye­sü­lé­sét, pá­lya­kez­dés­ét. 2007-tól a bi­o­ló­gu­sok ver­se­nye mel­lett az egye­tem va­la­men­­nyi hall­ga­tó­ja szá­má­ra is pá­lyá­za­tot hir­det az ala­pít­vány. A leg­jobb ta­nul­má­nyi és ku­ta­tá­si ered­mé­nye­ket el­érő hall­ga­tók szá­má­ra az anya­gi­ak mel­lett ko­moly er­köl­csi el­is­me­rést is je­lent az ösz­tön­díj. Az ala­pít­vány igyek­szik nyo­mon kö­vet­ni to­váb­bá a pá­lyá­zó hall­ga­tók ké­sőb­bi élet­pá­lyá­ját, elő­se­gí­te­ni kar­ri­er­jü­ket is. Ezen­kí­vül to­váb­bi ta­nul­má­nyi ösz­tön­dí­jak lét­re­ho­zá­sa ér­de­ké­ben épí­ti a hall­ga­tók és a kü­lön­bö­ző cé­gek kö­zöt­ti kap­cso­la­to­kat, va­la­mint részt vesz a sze­ge­di bi­o­ló­gus tu­dó­sok em­lé­ké­nek ápo­lá­sá­ban.

Az idén a Sze­ge­di Bi­o­ló­gi­ai Köz­pont­ban tar­tott, ma­ra­to­ni hosszú­sá­gú kon­fe­ren­cia elő­adá­sai után az ala­pít­vány ku­ra­tó­ri­u­má­nak kö­zel egy órá­ra volt szük­sé­ge ah­hoz, hogy dön­te­ni tud­jon a bi­o­ló­gu­sok küz­del­mé­nek he­lye­zett­je­i­ről. Ezt kö­vet­te a díj át­adá­sa, ahol a ku­ra­tó­ri­um el­nö­ke el­mond­ta, rend­kí­vül ne­héz dol­guk volt, hi­szen mind­egyik hall­ga­tó ha­son­ló­an ma­gas szín­vo­na­lú elő­adást tar­tott.

Ezért is for­dul­ha­tott elő, hogy a dok­toran­dus­zok ka­te­gó­ri­á­já­ban meg­oszt­va ért el har­ma­dik he­lye­zést Nagy­őszi Pé­ter és Szebeni Gá­bor. A má­so­dik he­lyen Lip­in­sz­ki Zol­tán vég­zett. A ka­te­gó­ria nyer­te­se pe­dig Ma­ro­si Má­té Gá­bor har­mad­éves PhD-hallgató lett, aki egy új neu­ro­pro­tek­tív stra­té­gi­át mu­ta­tott be elő­adá­sá­ban. A szer­ve­zet­ben a kü­lön­bö­ző okok­ból fel­lé­pő oxi­gén­hi­á­nyos ál­la­pot mi­att ideg­sejt-ká­ro­so­dás lép­het fel, Gá­bor ku­ta­tá­sa­i­val ezt a ká­ro­so­dást igyek­szik meg­aka­dá­lyoz­ni vagy vis­­sza­for­dí­ta­ni. Mint el­mond­ta, ne­gyed­szer mé­ret­tet­te meg ma­gát a kon­fe­ren­ci­án, az ed­di­gi leg­jobb ered­mé­nye a má­so­dik he­lye­zés volt. Fel­eme­lő ér­zés szá­má­ra ez a mos­ta­ni el­ső he­lye­zés.

A hall­ga­tói ka­te­gó­ri­á­ban har­ma­dik he­lye­zést ért el Hor­váth Pé­ter Fe­renc ötöd­éves, má­so­dik he­lye­zést Tengölics Ro­land szin­tén vég­zős hall­ga­tó. Az el­ső he­lye­zett Balla Gyu­la ne­gyed­éves bi­o­ló­gus­hall­ga­tó lett, aki a Bloom-he­likáz mű­kö­dé­si me­cha­niz­mu­sa­it ku­tat­ja. En­nek hi­á­nya vált­ja ki az úgy­ne­ve­zett Bloom-szin­drómát. Ez egy rit­ka, autoszómás, recesszív meg­be­te­ge­dés, mely tes­ti és men­tá­lis re­tar­dá­ci­ó­val, ko­rai öre­ge­dés­sel, fér­fi­ak ese­té­ben ste­ri­li­tás­sal jár­hat. Gyu­la má­so­dik al­ka­lom­mal pá­lyá­zott az ösz­tön­díj­ra, ta­valy ne­gye­dik he­lye­zést si­ke­rült el­ér­nie. Nem meg­le­pő te­hát, ha az áta­dó után még min­dig meg­il­le­tőd­ve nyi­lat­ko­zott la­punk­nak. Mint el­mond­ta, nagy meg­tisz­tel­te­tés szá­má­ra az ösz­tön­díj, ami­nek na­gyon örül, ha­bár szin­te még el sem hi­szi, hogy va­ló­ban meg­nyer­te.

A hall­ga­tó­kon kí­vül szo­kás sze­rint az el­ső he­lye­zet­tek té­ma­ve­ze­tő­it is el­is­me­rés­ben ré­sze­sí­tet­ték: Far­kas Ta­más Dr. Far­kas Ti­bor-dí­jat, míg Harac­s­ka La­jos Dr. Fer­enczy La­jos-dí­jat ka­pott.

A győz­te­sek a ván­dor­ser­le­get csak át­me­ne­ti­leg kap­ták meg, mi­vel még sort kell ke­rí­te­ni ne­vük be­vé­se­té­sé­re is. Jú­ni­us 28-án ve­he­tik át azt vég­le­ge­sen Sza­bó Gá­bor rek­tor­tól a TTIK dip­lo­ma­osz­tó­já­hoz kap­cso­ló­dó ce­re­mó­ni­án, amely­nek idei dísz­ven­dé­ge Se­bes­tyén Már­ta lesz.

Ke­resz­tes Ju­dit

Bezár