2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Egyetemi élet
Máskép(p)
Szak­mai nap a spe­ci­á­lis igé­nyű hall­ga­tók­ról
Címkék: Egyetemi Élet

Szep­tem­ber 22. és ok­tó­ber 2. kö­zött Fo­gya­té­kos­ság­tör­té­ne­ti Ki­ál­lí­tás te­kint­he­tő meg a TIK-ben, me­lyet szep­tem­ber 24-én szak­mai nap egé­szí­tett ki. En­nek so­rán a kü­lön­fé­le elő­adá­so­kat le­he­tett meg­te­kin­te­ni, il­let­ve a fo­gya­ték­kal élők spor­to­lá­si le­he­tő­sé­ge­it ki­pró­bál­ni.
A prog­ram cél­ja az volt, hogy a spe­ci­á­lis igé­nyű hall­ga­tó­kat érin­tő mód­sze­rek, le­he­tő­sé­gek és szer­ve­ze­tek be­mu­tat­koz­has­sa­nak. A szak­mai na­pon szín­vo­na­las elő­adá­sok és kü­lön­fé­le szi­mu­lá­ci­ós já­té­kok, szem­lél­te­tő esz­kö­zök se­gí­tet­ték hoz­zá az ér­dek­lő­dő­ket egy más­faj­ta élet­mód meg­is­me­ré­sé­hez.
A ván­dor­ki­ál­lí­tást Könczei Györ­gy nyi­tot­ta meg szep­tem­ber 22-én TIK-ben. A fo­gya­té­kos­ság tör­té­ne­tét be­mu­ta­tó tár­lat az ACT (Advocating Change Togeth­er) ame­ri­kai non-pro­fit szer­ve­zet és az EL­TE GYFK Fog­lal­ko­zá­si Re­ha­bi­li­tá­ci­ós Ku­ta­tó­cso­port­ja kö­zös mun­ká­ja. Cél­ja, hogy új gon­dol­ko­dás­mó­dot ala­kít­son ki az em­be­rek­ben, és se­gít­se őket fel­is­mer­ni a kü­lön­bö­ző­ség po­zi­tív és öröm­te­li ol­da­la­it is.
„A ván­dor­ki­ál­lí­tás nem a szak­mai nap ré­sze, ha­nem a ren­dez­vény­so­ro­zat nyi­tó ele­me. Az or­szág min­den ré­szén, szin­te min­den me­gye­szék­he­lyen sze­re­pel­tek már, ös­­sze­sen ti­zen­nyolc hely­szí­nen, és saj­ná­la­tos mó­don Sze­ge­den ed­dig er­re nem volt hely­szín vagy fo­ga­dó­ké­pes­ség. Ami­kor fel­fi­gyel­tünk er­re, tö­re­ked­tünk meg­hív­ni őket, és egy szak­mai na­pot szer­vez­ni e kö­ré” – mond­ta Nagy Ka­ta, a szak­mai na­pot is meg­szer­ve­ző SZTE Élet­ve­ze­té­si Ta­nács­adó Iro­da mun­ka­tár­sa.
A tár­la­tot kí­sé­rő szak­mai na­pon több, a fo­gya­ték­kal élő­ket se­gí­tő egye­sü­let és szer­ve­zet mu­tat­ko­zott be, így a disz­le­xi­á­sok nyelv­ta­nu­lá­sát se­gí­tő spe­ci­á­lis kur­zu­so­kat hir­de­tő EL­TE An­gol Al­kal­ma­zott Nyel­vé­sze­ti Tan­szék Esély­egyen­lő­ség a Nyelv­ta­nu­lás­ban Ku­ta­tó­cso­port­ja, amely­nek két ok­ta­tó­ja – ahogy ar­ról la­punk is be­szá­molt – az elő­ző év ok­tó­be­ré­ben nyel­vi lek­to­rá­tu­sunk ok­ta­tó­i­nak to­vább­kép­zést tar­tott a spe­ci­á­lis nyelv­ta­ní­tá­si mód­sze­rek­ről. Emel­lett be­mu­tat­ko­zott az Euroex­am nyelv­vizs­ga­köz­pont is.
„A szak­mai nap­ra már ko­ráb­ban lát­szott, hogy nagy az ér­dek­lő­dés a ta­ná­rok ré­szé­ről, akik az egyik cél­cso­por­tunk, hi­szen fon­tos, hogy be­le­lás­sa­nak ab­ba, mit tud­nak ten­ni ak­kor, ami­kor ilyen hall­ga­tók­kal ta­lál­koz­nak, vagy ho­gyan vi­szo­nyul­ja­nak hoz­zá­juk” – mond­ta Nagy Ka­ta. „Azok a fo­gya­ték­kal élő (spe­ci­á­lis igé­nyű) hall­ga­tók, akik­kel na­pi kap­cso­lat­ban va­gyunk, szin­tén részt vet­tek a ren­dez­vé­nyen. Na­gyon re­mé­lem, hogy a gyógy­pe­da­gó­gus­nak ké­szü­lő és a pe­da­gó­gus­kép­zés­ben részt ve­vő hall­ga­tók is so­kat pro­fi­tál­tak a szak­mai na­pon el­hang­zot­tak­ból.”
A va­ko­kat és gyen­gén lá­tó­kat se­gí­tő Kre­a­tív For­mák Ala­pít­vány, a si­ke­te­ket és na­gyot­hal­ló­kat ös­­sze­fo­gó SINOSZ Csong­rád Me­gyei Jel­nyel­vi Tol­mács­szol­gá­lat mel­lett az Egye­te­mi Élet­ve­ze­té­si Ta­nács­adó Köz­pont és az Esé­lyek Há­za is be­mu­tat­ta te­vé­keny­sé­gi kö­rét. A szak­mai na­pon le­he­tő­ség nyílt a vak ping­pong, az ülő­röp­lab­da és a boc­cia sport­ágak ki­pró­bá­lá­sá­ra, va­la­mint já­té­kos ke­re­tek kö­zött részt ven­ni han­gos­tér­kép-tú­rán, ér­zé­ke­nyí­tő fog­lal­ko­zá­sok ke­re­té­ben a lá­tás-, hal­lás- vagy moz­gás­sé­rül­te­ket kép­vi­se­lő szer­ve­ze­tek gya­kor­la­ti be­mu­ta­tó­ján, il­let­ve be­men­ni egy vak szo­bá­ba.
A Csakazért Sport­egye­sü­let az ülő­röp­lab­da-be­mu­ta­tó mel­lett az egye­sü­let ala­ku­lá­sá­ról, cél­ki­tű­zé­se­i­ről, ered­mé­nye­i­ről is szí­ve­sen tá­jé­koz­tat­ta az ér­dek­lő­dő­ket. „Csa­pa­tunk tö­re­ke­dett az ér­dek­lő­dő­ket el­iga­zí­ta­ni az ülő­röp­lab­da sport­ág rej­tel­me­i­ben – aho­gyan már sok más ha­son­ló nyílt na­pon is meg­tet­tük –, és az egye­sü­le­tünk is be­mu­tat­ko­zott" – mond­ta Csí­kos Gá­bor edző.

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár