2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Egyetemi élet
Az SZTE Általános Orvostudományi Karának jó lehetősége nyílt arra, hogy fiatal oktatóit és középvezetőit modern színvonalon képezze tovább a magyar orvosképzést és egészségügyi ellátást modernizáló ismeretek átadásával.
A négy magyarországi orvosképző-hely által közösen elnyert HEFOP 3.3 pályázat projektje („Minőségi tudás előállítása és átadása az egészségügyi és orvosképzésben. Válasz a XXI. század új kihívásaira”) azt célozza, hogy a bolognai folyamatban megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően növekedjen a versenyképesség és a mobilitás a munkaerőpiacon.
Az egész projekt éppen ezért ki kívánja dolgozni az orvosképzés minőségbiztosítását, az oktatók módszertani felkészítését és a képzés tartalmának európai szintű megmérettetését. Lehetőséget kíván biztosítani a munkatársaknak az egyre erősödő K+F tevékenységéhez elengedhetetlenül szükséges vezetői, menedzseri ismeretek megszerzésére. Meg kívánja szervezni a nemorvosi végzettségű szakemberek egészségügyi szakképesítésének keretrendszerét, lehetőséget teremtve a képzést vállalók munkaerő-piaci helyzetének jelentős javítására.
A pályázaton belül „Egészségügyi vezetés" címmel négyhelyszínes videokonferencia keretében olyan kurzust tartanak, amelynek tervezett témakörei a leendő vezetők nemzetközi szintű ismereteit hivatottak kialakítani. A témakörök felölelik többek között a jogi és etikai ismereteket, a menedzsmentismereteket, az innovációs, gazdaságtani és finanszírozási információkat, valamint a kontrollingismereteket. Ezenkívül a betegtájékoztatással kapcsolatos minőségbiztosítási követelményekről szerezhetnek ismereteket a hallgatók szimulált orvos-beteg találkozás bemutatása révén.
A pályázat ezen projektjét a debreceni orvoskar koordinálja Balatoni Ildikó vezetésével, a szegedieket Barabás Katalin, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika Magatartástudományi és Orvosi Pszichológiai Oktatási Csoport vezetője és Dobos Éva, az ÁOK Gazdasági Igazgatóság Finanszírozási Osztályának munkatárasa mint bizottsági tagok képviselik. Az SZTE ÁOK oktatói közül Varga Tibor, Horváth Andrea, Ábrahám György, Dobos Éva, Barabás Katalin és Mester Lajos tartanak majd előadásokat.
A kurzus hét csütörtöki napot vesz igénybe. Sem a hallgatóknak, sem az előadóknak nem kell elutazniuk és a távollét kényelmetlenségét vállalniuk, hiszen a fejlett infrastruktúra lehetővé teszi, hogy mind a négy orvoskar saját egyetemén fogadja a résztvevőket, akik majd az ország különböző intézményeiben dolgozó, az adott terület kitűnő szakembereinek előadásait élvezhetik a TIK közvetlen kapcsolatra alkalmas videokonferencia-terméből.
A pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy a nyugat-európai egyetemekhez hasonlóan Magyarországon is megfelelő képzettségre tegyenek szert az egyetemi oktatók, egyetemi fiatal vezetők. A projekt abban a reményben végzi a vállalt képzést, hogy az itt átadott ismeretek hatékonyan fogják segíteni a fiatal vezetők munkáját, ezáltal az egészségügyi intézmények működését, és végsősoron ez a képzés is hozzájárul a betegellátás színvonalának emeléséhez.
Bezár