2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Nyit­ná­nak egy­más fe­lé a dok­to­ri is­ko­lák
Címkék: Egyetemi Élet

„Az SZTE dok­to­ri is­ko­lá­i­ban fo­lyó ku­ta­tó­mun­ka a leg­fon­to­sabb ered­mé­nyek tük­ré­ben” cím­mel no­vem­ber 20-án foly­ta­tó­dott az egye­te­mi in­teg­rá­ció tíz­éves fenn­ál­lá­sá­nak al­kal­má­ból meg­kez­dett work­shopok so­ra.
Az ös­­sze­jö­ve­tel­nek egy­részt az volt a cél­ja, hogy a dok­to­ri is­ko­lák egy­más­nak is be­mu­tas­sák, mi­lyen ered­mé­nye­ket ér­tek el az utób­bi tíz év­ben, más­részt azt tér­ké­pez­ték fel, hogy a jö­vő­ben mi­lyen in­ter­disz­cip­li­ná­ris együtt­mű­kö­dé­sek vár­ha­tó­ak a dok­to­ri prog­ra­mok kö­zött – vá­zol­ta la­punk­nak Klukovits La­jos, az SZTE Dok­to­ri In­té­zet igaz­ga­tó­ja.
Bo­tos Ka­ta­lin, a Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Dok­to­ri Is­ko­la ve­ze­tő­jé­nek vé­le­mé­nye nyo­mán fo­gal­ma­zó­dott meg, hogy je­len­leg nin­cse­nek olyan fó­ru­mok, ame­lyek meg­is­mer­tet­nék egy­más­sal a ka­ro­kat, ahol pro­fesz­­szo­rok, ku­ta­tók egy­más­nak is be­mu­tat­hat­nák, mik sa­ját szak­te­rü­le­te­ik kur­rens irá­nyai” – mu­ta­tott rá Klukovits La­jos.
Nem­rég alá­ír­ták azt a Tár­sa­dal­mi Meg­úju­lás Ope­ra­tív Prog­ram (TÁMOP)-pályázatot, mely a tu­do­má­nyos – el­ső­sor­ban ter­mé­szet­tu­do­má­nyos – ered­mé­nyek ter­jesz­té­sét sür­ge­ti. Az el­kö­vet­ke­ző szűk há­rom év­ben öt-hat olyan, ku­ta­tó­sze­mi­ná­ri­um­mal is ki­e­gé­szü­lő dok­toran­duszkon­fer­en­ciát szer­vez­né­nek, amely nem­csak egy, ha­nem két-há­rom ro­kon tu­do­mány­ágat is ös­­sze­fog­hat. „A tu­do­mány egy­re sza­ko­so­dik, és nin­cse­nek fó­ru­mok a kü­lön­bö­ző te­rü­le­tek kö­zöt­ti esz­me­cse­rék­re. Egy­re szű­kebb te­rü­let­hez ér­te­nek a ku­ta­tók: a nyel­vé­szet, a fi­zi­ka vagy a ma­te­ma­ti­ka egy na­gyon spe­ci­á­lis ré­szé­hez. En­nek el­le­né­ben hat a mul­ti- és az inter­dis­z­ci­pli­nar­itás, és ezt sze­ret­nék szol­gál­ni a work­shopok, va­la­mint a jö­vő­re in­du­ló TÁMOP-os kon­fe­ren­ci­ák is” – ös­­szeg­zett az igaz­ga­tó.
Sze­ge­den 1992 óta lé­tez­nek dok­to­ri prog­ra­mok. 2003-ban 16 dok­to­ri is­ko­lát akk­re­di­tált az SZTE-n a Ma­gyar Akkred­itá­ciós Bi­zott­ság (MAB), ez a szám 2008-ban 19-re nőtt, így a mű­vé­sze­tek ki­vé­te­lé­vel va­la­meny­­nyi re­le­váns tu­do­mány­te­rü­le­ten van az egye­tem­nek dok­to­ri is­ko­lá­ja. Ös­­sze­sen több mint ezer ok­ta­tó dol­go­zik va­la­mi­lyen dok­to­ri prog­ram­ban, és csu­pán öt szá­za­lé­ku­kat „köl­csön­zi” az egye­tem más in­téz­mény­től. Éven­te át­la­go­san 100-150 dok­to­ri fo­ko­za­tot sze­rez­nek az SZTE-n. Prob­lé­mát je­lent ugyan­ak­kor pél­dá­ul az ál­la­mi­lag fi­nan­szí­ro­zott ke­ret el­osz­tá­sa és a dok­to­ri is­ko­lák egy­sé­ges fel­lé­pé­se.
A ter­vek kö­zött sze­re­pel egy a mű­vé­sze­ti te­rü­le­tek ki­vá­ló­sá­gát mu­ta­tó DLA-iskola (Doctor of Lib­er­al Arts) lét­re­ho­zá­sa. Eh­hez az ok­ta­tói bá­zis ren­del­ke­zés­re áll, azon­ban dok­to­ri is­ko­la ala­pí­tá­sá­hoz a mi­nő­sí­tett ok­ta­tók­nak leg­alább egy dok­to­ri fo­ko­za­tot szer­zett ta­nít­ván­­nyal is ren­del­kez­ni­ük kel­le­ne. Sze­ret­nék in­for­ma­tí­vab­bá ten­nék a dok­to­ri kép­zés hon­lap­ját, és na­pi­ren­den van a dok­to­ri ér­te­ke­zé­sek elekt­ro­ni­kus tá­ro­lá­sá­nak és hoz­zá­fér­he­tő­sé­gé­nek biz­to­sí­tá­sa is.

Arany Mi­hály

Bezár