2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Egyetemi élet
Program a biogáz-technológia népszerűsítésére
Hat uniós tagállam szakembereinek részvételével indult projekt a biogáz-technológia népszerűsítésére. A lengyel, olasz, spanyol, osztrák, szlovák és magyar kutatók részvételével zajló program munkaértekezletét a Szegedi Tudományegyetemen tartották szeptember 22-én és 23-án.
Kovács Kornél tanszékvezető professzor (SZTE TTIK Biotechnológia Tanszék), a Magyar Biogáz Egyesület elnöke elmondta, a biogáz egy megújuló energiahordozó, amely a szerves molekulák levegőtől elzárt (anaerob) lebomlása során keletkezik. A biogáz alapanyaga lehet az állattartásban képződő almos- vagy hígtrágya, háztartási szerves hulladékok, élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok, vendéglői és konyhai hulladékok, szennyvíziszap és az erre a célra termesztett energianövény. Azzal, hogy ezekből biogázt csinálunk, két legyet ütünk egy csapásra: megszabadulunk gyakran súlyos környezetvédelmi szennyezési forrásként kezelendő anyagoktól, és közben hasznos, megújuló energiát állítunk elő viszonylag egyszerű módon. A technológiát számos előnye ellenére Magyarországon mégis kevés helyen alkalmazzák, Németországban több mint 4 ezer biogázerőmű működik, hazánkban csupán néhány tucat. Ennek elsősorban szabályozási okai vannak.
 
 
Az SZTE-n évek óta folynak biogázzal kapcsolatos kutatások.
 
A Biotechnológiai Tanszéken évtizedek óta folynak a biogáz- gyártás hatékonyságának biotechnológiai eljárásokkal történő javításával kapcsolatos kutatások. A tanszéken az ipari fejlesztésre, minőségellenőrzésre, technológiai optimalizálásra alkalmas laboratóriumot alakítottak ki, ahol komoly kutatási eredményeket értek el. Sándorfalván a Démász közreműködésével hamarosan egy új, 1 MW teljesítményű biogázerőmű épülhet, ahol a szegedi kutatók egy nemzetközi szabadalmát már ipari méretek között alkalmazzák – közölte Kovács Kornél.
F. J.
Bezár